Po več kot 40 letih je Prostovoljno gasilsko društvo Babiči dočakalo prenovljene prostore njihovega doma.

Po novem trietažni objekt so danes slovesno odprli župan Mestne občine Koper, predsednik PGD Babiči David Krmac, predsednik Krajevne skupnosti Marezige Alen Babič, poveljnik PGD Babiči Mavricij Košanc in predsednik Obalne gasilske zveze, Miran Gregorič. 

Prostovoljno gasilsko društvo Babiči, ki skrbi za varnost približno 3.000 prebivalcev na območju krajevnih skupnosti Marezige, Boršt in Vanganel, se je razveselilo prenovljenega gasilskega doma. Društvo je pred obnovo večino dejavnosti izvajalo v majhnem, dotrajanem in pretesnem gasilskem prostoru, ki so ga leta 1978 zgradili njegovi člani.

Kot je ob odprtju dejal župan Aleš Bržan, je vesel, da jim je občina zagotovila boljše pogoje za delo: »Upam, da smo z novim gasilskim domom uspeli dokazati, da smo vam iskreno hvaležni za vašo skrb za naša življenja in premoženje, da občudujemo vaš pogum in spoštujemo vaš trud ter vrhunsko usposobljenost za boj z vsemi nesrečami, ki prežijo na nas. Čeprav imate zdaj boljše pogoje za delo, pa nam vsem skupaj želim, da bi ga imeli čim manj. Da bi se obrestoval tudi vaš trud, ki ga vlagate v preventivo oziroma skrb, ki jo namenjate varstvu pred požari.«

V okviru 640.000 evrov vredne naložbe je občina dom preuredila v trietažni objekt z dvema večnamenskima prostoroma in shrambo v kletni etaži, veliko garažo za vozni park društva, garderobami, sanitarijami s tuši, pralnico, čajno kuhinjo in dvorano ter vetrolovom v pritličju, v mansardi je še prostor za komunikacije, druženje in sejno sobo. Novo je tudi stopnišče, ki povezuje vse tri etaže in urejeno dvorišče.

»Sanje o novem domu so stare več kot deset let. Danes so te sanje postale resničnost. Prav tu, kjer danes stojimo, je še lani stal star, dotrajan in nevaren objekt, ki so ga vaščani udarniško zgradili v petdesetih letih prejšnjega stoletja,« je v svojem nagovoru poudaril predsednik PGD Babiči David Krmac. Ob tem je dodal, da je nov dom že zdaj varno zatočišče mladim, kraj, kjer se lahko družijo in ob pogovoru z veterani društva spoznavajo njihovo preteklost in pomen prostovoljnega dela: »Sodoben dom in kakovostna oprema bosta operativcem omogočila varno in strokovno delo ter hitro ukrepanje tudi v primeru najzahtevnejših intervencij. Za vse to gre zahvala našemu županu Alešu Bržanu in ostalim službam MOK, ki so znali prisluhniti našim potrebam in tudi finančno podpreti to zahtevno investicijo«. 

Novo pridobitev so v Babičih pospremili Bend-it! Orchestra, učenci Osnovne šole Ivana Babiča Jagra Marezige, glasbena skupina Ku adn in voditeljica Lara Pirc.

PR: MOK