napovednik

 Ustvarjalni tečaji za odrasle

Vabimo vas na pomladne ustvarjalne tečaje v prijetnem vzdušju Narodne galerije. Tokrat bomo navdih iskali na razstavi grafik nizozemskega mojstra Rembrandta, za vse ljubitelje narave pa bomo organizirali tudi tečaj slikanja akvarela na prostem.
Tečaj risanja po Rembrandtovih grafikahpet srečanj ob četrtkih, od 4. maja do 1. junija 2023, od 17.00 do 20.00

Na razstavi Rembrandt: grafike največjega starega mojstra iz Muzeja Rembrandtova hiša, Amsterdam si bomo ogledali različne motive: portrete, avtoportrete, krajine in žanrske prizore. Podrobneje se bomo ukvarjali z načini senčenja in šrafiranjem, z likovno-teoretskim pojmom svetlo temno in s kompozicijo. Na tečaju bomo kopirali izbrana Rembrandtova dela, obenem pa spoznavali različne risarske tehnike, raziskovali razmerja med posameznimi deli obraza in telesa.
Več informacij in prijave na povezavi.
Več
 
Tečaj slikanja z oljnimi barvami: svetlo-temni kontrastipet srečanj ob sredah, od 10. maja do 7. junija 2023, od 16.30 do 20.30
Raziskovali bomo Rembrandtov način slikanja portretov in avtoportretov. Rembrandt je znan po svojih svetlo-temnih kontrastih in zanimanju za čustvene izraze na človeških obrazih. Da je bil večkrat sam sebi model, je jasno po številnih njegovih avtoportretih. Mojstrsko pa je upodabljal tudi amsterdamske pomembneže.
Na tečaju se bomo po korakih naučili slikanja obraza po živem modelu.
Več informacij in prijave na povezavi.
Več
Tečaj kiparjenja v glini: portret
pet srečanj ob sobotah, od 13. maja do 10. junija 2023, od 10.00 do 13.00
Na tečaju se bomo seznanili z osnovami oblikovanja gline ter anatomije glave in delov obraza. Mentorica bo predstavila osnovne kiparske pristope k oblikovanju kiparskega portreta. Posebej se bomo posvetili raziskovanju različnih obraznih izrazov. Ob ogledu razstave Rembrandtovih grafik bomo spoznali njegove upodobitve glav z določenim čustvenim izrazom ali obrazov, ki se pretirano pačijo.
Več informacij in prijave na povezavi.
Več
Tečaj grafičnih tehnik globokega tiska za začetnike
pet srečanj ob sredah, od 17. maja do 14. junija 2023, od 16.30 do 19.30
V sklopu petih srečanj bomo spoznali pojem grafike, se seznanili z vrstami grafike in njihovimi tehnikami. Spoznali bomo celoten proces tiska – od priprave matrice do rojstva grafičnega lista. Ob razstavi grafik nizozemskega umetnika Rembrandta se bomo podrobneje ukvarjali z grafičnima tehnikama suha igla in jedkanica. Grafične delavnice so primerne za popolne začetnike, predznanja ne potrebujete.
Več informacij in prijave na povezavi.
Več
 
Tečaj grafičnih tehnik globokega tiska za nadaljevalce: Rembrandtovo nasledstvopet srečanj ob ponedeljkih, od 15. maja do 12. junija 2023, od 16.30 do 19.30
V sklopu petih srečanj bomo spoznali grafične tehnike globokega tiska iz  17. stoletja - časa nizozemskega umetnika Rembrandta. Na tečaju se bomo vrnili v čase prvih grafičnih delavnic in čim bolj pristno predstavili načine izdelave grafične matrice, tiskanja ter grafičnega odtisa, kakor je to počel Rembrandt. Spoznali se bomo z materiali, tehnikami in postopki v globokem tisku, ki so se do danes le malo spremenili. Poudarek bo na večstopenjski jedkanici, načinu večfaznega pristopa k matrici, jedkanju, dodajanju, odvzemanju, dopolnjevanju oziroma usklajevanju z drugimi tehnikami globokega tiska, kot so suha igla in druge različne gravure.
Več informacij in prijave na povezavi.
Več
 
Tečaj slikanja akvarelapet srečanj ob sredah, od 17. maja do 14. junija 2023, od 16.00 do 18.00
Na tečaju bomo spoznavali tehnologijo in ustvarjalne možnosti tehnike akvarela. Ustvarjali bomo na prostem, v parku Tivoli in na ljubljanskih trgih. V primeru slabega vremena bo tečaj potekal v Vhodni avli Narodne galerije ob Robbovem vodnjaku.
Več informacij in prijave.
Več

VIR: NG