Oktobra smo na območju Radenskega polja postavili prometno signalizacijo, ki sporoča določene omejitve in pravila ravnanja.

Novi opozorilni znak uvaja spremenjeno prometno ureditev in pravila ravnanja na Radenskem polju.


Oktobra smo na območju Radenskega polja postavili prometno signalizacijo, ki sporoča določene omejitve in pravila ravnanja. Table so postavljene na sedmih lokacijah, ob vstopnih točkah na samo polje. Nahajajo se v vaseh Mala in Velika Račna, Zagradec in Veliko Mlačevo. Namen postavitve tabel je (pravno) prepovedati vožnjo z vozili. Omejitev vožnje je zapisana v Uredbi o Krajinskem parku Radensko polje iz leta 2011.
 
Kot upravljalci se zavedamo, da prometne table niso del tradicionalne krajine, temveč so veljaven signal v cestnoprometni signalizaciji in ga je kot takega potrebno upoštevati. Glavno sporočilo tabel je prepoved vožnje za vsa vozila. Poudariti pa je potrebno, da navedeno ne velja za lastnike zemljišč ter upravljalce območja. V preteklosti so bile namreč poljske poti izdelane prav za namen lažjega spravila pridelkov.
 
Kdo vse pa poleg lastnikov zemljišč še lahko dostopa na območje parka z motornimi vozili?
 
Vožnja poleg omenjenih izjem ni prepovedana za javno gozdarsko, vodovarstveno, naravovarstveno, ribiško, veterinarsko in inšpekcijsko službo ter za vsa intervencijska reševalna vozila. Status upravljavca pa imajo tudi lovske (LD Grosuplje in LD Taborska jama) in ribiške družine (RD Grosuplje), katere preko koncesije gospodarijo tudi na območju Radenskega polja.
 
Kje torej obiskovalci Krajinskega parka Radensko polje lahko parkirajo svoja vozila?
 
Pri opravljanju naravovarstveno-nadzorne službe si pri pregledu parka ne želimo naleteti na vozila obiskovalcev, parkirana znotraj območja postavljenih znakov »prepoved vožnje«. V tem primeru govorimo o kršitvi sprejetih določb Odloka o Krajinskem parku Radensko polje. Parkirišče za obiskovalce je že urejeno pri Kulturnem domu v Veliki Račni, na Boštanju ter pri Centru varstva narave, Žabji hiši v Mali Račni.
 
Kaj je potrebno upoštevati ob obisku zavarovanega območja?
 
Obisk narave deluje pozitivno na telo in duha ter ga kot takega podpiramo in spodbujamo. V območju parka je pomembna izobraževalna vloga predstavljenih naravnih vrednot. Zavedamo se, da je za ohranjenost krajinskega parka pomembna tudi odgovorna in trajna raba. Zato nas postavljeni znak dodatno opominja, da so poti, kolovozi na polju primerna površina za sprehod.
 
Območje parka je zavarovano območje, zato:
  • Svoje štirinožne prijatelje na sprehodu v parku vodimo na povodcu. Uporaba parka kot poligon za brezglavo tekanje psa in preganjanje prostoživečih živali ni primerno. S tem  po nepotrebnem vznemirjamo živalski svet.
  • Ob obisku opazujmo krajino in je ne obremenjujmo z nepotrebnim hrupom.
  • Kurjenje ter požiganje vegetacije ni dovoljeno.
  • Kakršnokoli odlaganje odpadkov je strogo prepovedano. 
Slednja določila veljajo za vse skupine uporabnikov območja parka.
 
Klemen Dolšak

ViR: Občina Grosuplje