Objavljamo informacijo za uvoznike kositra, tantala in volframa, njihovih rud in zlata, ...

Objavljamo informacijo za uvoznike kositra, tantala in volframa, njihovih rud in zlata, ki izvirajo iz konfliktnih območij in območij z visokim tveganjem. Zanje se v primeru preseženega praga količine uvoženega blaga 15. marca 2022 izteče rok za poročanje.
  • podatek o doseženi količini uvozih konfliktnih mineralov za leto 2021
  • in izpolnjevanju obveznosti v zvezi s sistemom upravljanja (člen 4),
  • obvladovanjem tveganja (člen 5),
  • revizijo, ki jo izvede tretja stran (člen 6)
  • in razkritjem informacij (člen 7) Uredbe EU.
Obveznost poročanja uvoznikov na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo izhaja iz Uredbe o izvajanju Uredbe EU 2017/821 o določitvi obveznosti za potrebno skrbnost v oskrbovalni verigi za uvoznike v Uniji, ki uvažajo kositer, tantal in volfram, njihove rude ter zlato, ki izvirajo iz konfliktnih območij in območij z visokim tveganjem. Obveznost poročanja nastopi samo v primeru, da je uvoz posameznega minerala ali kovine v preteklem letu dosegel ali presegel prag, določen v Prilogi I Uredbe EU, ki je bila nazadnje dopolnjena z delegirano uredbo Komisije (EU) 2020/1588.

Za dodatna pojasnila lahko pišete na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Direktorat za notranji trg, Sektor za trgovinsko politiko. V naslovu sporočila, ki ga naslovite na gp.mgrt@gov.si, prosimo navedite »Konfliktni minerali«.

PR: MGRT