Upravljanje z vodo je izjemno pomembno vprašanje za Egipt kot državo, ki je močno odvisna od oskrbe z vodo iz reke Nil. Nil je glavni egiptovski vir vode, saj pokriva približno 97 % potreb po vodi celotne države. Preostale 3 % vode se pridobiva iz podtalnice in drugih virov.

Upravljanje z vodo je izjemno pomembno vprašanje za Egipt kot državo, ki je močno odvisna od oskrbe z vodo iz reke Nil. Nil je glavni egiptovski vir vode, saj pokriva približno 97 % potreb po vodi celotne države. Preostale 3 % vode se pridobiva iz podtalnice in drugih virov.


Za reševanje teh izzivov Egipt izvaja različne strategije upravljanja z vodo, med drugim:

  1. Razvoj novih vodnih virov: Egipt je zgradil obrate za razsoljevanje morske vode, da bi zagotovil dodaten vir pitne vode in zmanjšal pritisk na Nil. Država raziskuje tudi druge alternativne vire vode, kot je na primer čiščenje in ponovna uporaba odpadne vode.
  2. Izboljšanje namakalnih tehnik: Vlada vlaga v posodobitev namakalnih sistemov in spodbuja uporabo učinkovitih namakalnih tehnik, da bi zmanjšala izgubo vode v kmetijstvu, ki predstavlja približno 85 % porabe vode v državi.
  3. Ukrepi za ohranjanje vode: Egipt je uvedel kampanje za ozaveščanje o varčevanju z vodo in spodbujanje državljanov k varčevanju z vodo. Preprosti ukrepi zajemajo tudi popravila cevi, ki puščajo ter zmanjševanje porabe vode doma.
  4. Mednarodno sodelovanje: Egipt se udeležuje pogajanj z Etiopijo in Sudanom, da bi dosegel sporazum o upravljanju z vodami Nila in etiopskega jeza GERD. Na področju izmenjave strokovnega znanja s področja upravljanja z vodo je sodeloval tudi z drugimi državami.
Nacionalni načrt za vodne vire v Egiptu (2017-2037)

Nacionalni načrt za vodne vire v Egiptu za obdobje 2017-2037 (NWRP 2037) je celovita strategija, ki jo je pripravila egiptovska vlada za trajnostno in pravično upravljanje vodnih virov v državi. Cilj načrta je zagotoviti razpoložljivost vodnih virov za različne rabe, vključno z domačo, kmetijsko in industrijsko, obenem pa varovati okolje in zagotoviti dolgoročno vzdržnost vodnih virov.

NWRP 2037 je celovita strategija, ki se zaveda izzivov upravljanja vodnih virov v Egiptu in določa načrt za njihovo trajnostno in pravično upravljanje. Za uspešno izvajanje načrta sta potrebna sodelovanje in udeležba vseh deležnikov, vključno z vlado, zasebnim sektorjem in civilno družbo.
 
Vodooskrbna podjetja v Egiptu

V Egiptu so vodooskrbna podjetja odgovorna za upravljanje, pripravo in distribucijo vode gospodinjstvom, podjetjem in gospodarskim subjektom. V državi obstaja več vodooskrbnih podjetij, ki delujejo na različnih ravneh: nacionalni, regionalni in/ali lokalni. Nacionalno podjetje za oskrbo z vodo v Egiptu se imenuje Holding Company for Water and Wastewater (HCWW). HCWW nadzira in upravlja delovanje 25 regionalnih podjetij za vodo in odpadno vodo po vsej državi ter je odgovoren za zagotavljanje varne pitne vode in obdelavo odpadnih voda v Egiptu.

Na regionalni ravni ta podjetja skrbijo za oskrbo z vodo in obdelavo odpadnih voda v posameznih regijah. Upravljajo in vzdržujejo čistilne naprave, cevovode in distribucijska omrežja ter naprave za ravnanje z odpadno vodo. Na lokalni ravni delujejo majhna podjetja za vodo in odpadno vodo ter zadruge, ki delujejo na podeželskih območjih, kjer je infrastruktura za oskrbo z vodo in obdelavo odpadne vode manj razvita.

V zadnjih letih egiptovska vlada vlaga v posodobitev vodne infrastrukture in izboljšanje učinkovitosti vodooskrbnih podjetij. Vladni projekti vključujejo širitev omrežij za čiščenje in distribucijo vode, nadgradnjo naprav za obdelavo odpadnih voda ter spodbujanje uporabe sodobnih tehnologij za izboljšanje upravljanja vodnih virov.

Kljub vsem prizadevanjem pa se vodni sektor v Egiptu še vedno sooča s številnimi izzivi, predvsem s pomanjkanjem vode, starajočo infrastrukturo in neustreznimi naložbami v objekte za čiščenje vode in odpadne vode. Ti izzivi so prispevali k slabi kakovosti oskrbe z vodo in sanitarnih storitev na nekaterih, predvsem podeželskih območjih.

Na kratko lahko povzamemo, da imajo vodooskrbna podjetja ključno vlogo pri zagotavljanju dostopa do varne in zanesljive oskrbe z vodo in sanitarnih storitev v Egiptu. Prizadevanja vlade za nadgradnjo vodne infrastrukture in izboljšanje učinkovitosti vodooskrbnih podjetij so bistvenega pomena za zadovoljitev naraščajočega povpraševanja po vodi in reševanje izzivov, s katerimi se sooča vodni sektor v državi.

Iskraemecove rešitve za upravljanje z vodo

Vodooskrbna podjetja v luči vse večjih izzivov, kot so starajoča infrastruktura, naraščajoče povpraševanje in podnebne spremembe, iščejo načine, kako ohraniti konkurenčno prednost in uvesti inovativne načine za določanje prednostnih nalog ter optimizacijo dejavnosti in naložb v vodooskrbno omrežje. Iskraemeco lahko tem podjetjem pomaga pri prehodu s sistemov za distribucijo vode na tehnologijo pametnih števcev.

Uporaba digitalnih rešitev in podatkovnih tehnologij je revolucionarno spremenila poslovne dejavnosti in procese. Na področju oskrbe z vodo so za uvedbo podatkovnih rešitev pomembni trije dejavniki: učinkovitost, stroški in predpisi.

Iskraemecove digitalne rešitve za vodo zagotavljajo izpolnitev naslednjih ciljev:

  • generiranje samodejnih (dnevnih, tedenskih ali mesečnih) izračunov in vizualne predstavitve vodne bilance, kot
    to priporoča IWA (International Water Association), z uporabo digitalnih informacij, ki so že na voljo iz obstoječih
    sistemov stranke,
  • oblikovanje podatkovno podprtega digitalnega profila tveganja za celotno omrežje, ki vključuje verjetnost okvare,
  • obvladovanje tveganj in znižanje stroškov s predstavitvijo tveganja cevovodov v celotnem omrežju,
  • določitev prednostnih nalog po ekipah in tehnologijah, s fokusom na ključnih ciljnih področjih.

Cevovodno omrežje

  • Minimalna zahteva: Natančne lokacije cevovodov (GIS polilinijski format)
  • Želeni podatki: Premer cevi, dolžina, starost, material, tlak, globina, naklon. Vsi dodatni prostorski podatki o stanju omrežja so prav tako pomembni z vidika razvrščanja odsekov cevovodov (npr. lokacije ventilov, merilnikov, hidrantov, iztokov itd.).
Zgodovina dogodkov

  • Minimalna zahteva: Lokacije dogodkov (točkovni format GIS)
  • Želeni podatki: Vrsta incidenta (puščanje, okvara itd.), datum (prijave in popravila), stopnja puščanja.
Vsi podatki, ki jih zagotovi stranka, morajo biti opremljeni s spremljajočimi metapodatki, ki pojasnjujejo vse poimenovane atribute in kodirane vrednosti (npr. vrste materialov).

Izračun vodne bilance

V okviru programa za spremljanje stanja vodnih izgub je nujno potrebno oceniti in razumeti posamezne elemente vodnih izgub. Enako pomembno pa je razumeti, da je natančnost posameznega izračuna odvisna od natančnosti in kakovosti uporabljenih podatkov.

Prvi korak v tem analitičnem postopku ocenjevanja in izračunavanja obsega dejanskih in navideznih izgub je izvedba standardizirane vodne bilance od zgoraj navzdol, ki jo priporoča IWA/AWWA. V ta namen bi bilo zelo priporočljivo zagotoviti povezanost vseh sistemov, ki zbirajo in spremljajo stanje v sistemu za distribucijo vode, kot so na primer podatki iz sistema SCADA ter podatki o pretoku, tlaku ter nivojih v vodohramu, ki jih pridobimo iz telemetričnega sistema. Podatki se po integraciji zanesljivo in varno shranijo v podatkovnem jezeru. Programska oprema za svoje delovanje potrebuje nabor podatkov, ki jih generirajo drugi moduli:

  • podatke o omrežju iz geodetskega modula,
  • povezavo med GIS in sistemom SCADA,
  • povezavo z GIS za obračunavanje.
Programska oprema opozarja (z alarmom in obvestili) na morebitna puščanja ali uhajanja v sistemu oskrbe z vodo. Spremlja podatke o:

  • urni bilanci,
  • dnevnem stanju,
  • najmanjšem nočnem vtoku,
  • dejanskih izgubah v skladu s priporočilom IWA,
  • razmerje med stroški in koristmi,
  • navidezne izgube.

VIR: Iskraemeco