napovednik


RAZSTAVA NA MILANO DESIGN WEEK 2022 Novi časi (Made in Slovenia)
OPIFICIO 31, Via Tortona 31, Milano
PREDOGLED ZA MEDIJE: 6. jun 2022, od 11.00 do 19.00
RAZSTAVA: 7.-12. jun 2022, vsak dan, od 10.00 do 21.00
Med milanskim tednom oblikovanja bo naša razstava del prizorišča TORTONA ROCKS na ulici Via Tortona 31. Predstavili bomo izbor dvaindvajsetih izdelkov, ki so prejeli znak odličnosti “Made in Slovenia”. Projekte je na podlagi odprtega razpisa za sodelovanje izbrala strokovna komisija: oblikovalec Luka Stepan, oblikovalka storitev Ana Kyra Bekš, arhitekt in oblikovalec Primož Jeza, kustosinja za arhitekturo in oblikovanje Maja Vardjan ter arhitektka in vodja programa pri CzK Mika Cimolini.

Razstava je organizirana v sodelovanju med Centrom za kreativnost/MAO, Ministrstvom za zunanje zadeve in Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije ter Veleposlaništva Republike Slovenije v Italiji.

Na tednu oblikovanja v Milanu letos predstavljamo inovativne izdelke slovenskih oblikovalcev, ki opuščajo ustaljene, pogosto škodljive družbene navade. Izdelki izražajo kritiko obstoječih ekonomskih in družbenih sistemov ter ponujajo drugačen pogled na serijsko izdelavo. Prinašajo nove načine uporabe, novo funkcionalnost in materialnost ter skrb za zdravo okolje in družbo. Skupna sta jim razkrivanje ozadja nastanka izdelka in želja po povezovanju človeštva v skupnost s pomočjo dobrega oblikovanja.

Sodelujoči oblikovalci in blagovne znamke:
ADDID PLUS, FOLDS, BRINA STEBLOVNIK, DARJA MALEŠIČ, PRIMOŽ TURNŠEK, ROK OBLAK, KRATER, KRONOTERM, GIGODESIGN, AJDA BERTOK, REMIGO, MATEJ ŠTEFANAC, RAKETA, PIKKA, LUČKA BERLOT, ÁGI GÖB, LUKA RUGELJ, GUIANADESIGN, MIHA ARTNAK, SRĐAN PRODANOVIĆ, STUDIO LJUDJE, NINA MRŠNIK, IVANA BLAŽ, NIKOLAJ SALAJ, KOBEIAGI KILIMS, OLOOP, STUDIO PRAPRA, SARA BADOVINAC, PETER ZABRET, MARUŠA MAZEJ, DESNAHEMISFERA, NIKO KRALJ & FESTIVAL LESA, SADAR + VUGA, PRIMOZJEZASTUDIO.

JAVNO GLASOVANJE Štipendije za poletno šolo Design Campusa 2022
Glasujte do: 30. apr 2022
Design Campus bo letos v okviru iniciative German Design Graduates drugič podelil tri štipendije za delavnice na vsakoletni poletni šoli, ki poteka od sredine julija do konca avgusta. V partnerstvu z Goethe-Institutom bodo štipendisti letos svoja dela predstavili tudi na razstavi v sklopu satelitskega programa BIO27 Supervernakularno v Ljubljani, ki bo potekala med 27. majem in 29. septembrom 2022 in jo organizira Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v sodelovanju s Centrom za kreativnost.

POTEK IN POGOJI SODELOVANJA

Thomas A. Geisler
, direktor Muzeja dekorativnih umetnosti v Dresdnu in pobudnik Design Campusa, je s svojo ekipo v ožji izbor uvrstil 13 del absolventov sodelujočih nemških visokih šol za oblikovanje, ki so bili izbrani zaradi svoje afinitete do materiala in izjemnega potenciala njihovih zaključnih del, poleg tega pa se njihovi izdelki tematsko ujemajo z letošnjim programom poletne šole (The School of the Untold, kuratorja: Formafantasma) in programom bienala oblikovanja BIO27 (Supervernakularno, kuratorka: Jane Withers).

Absolventi so bili izbrani zaradi svoje afinitete do materiala in izjemnega potenciala njihovih zaključnih del, poleg tega pa se njihovi izdelki tematsko ujemajo z letošnjim programom poletne šole (The School of the Untold, kuratorja: Formafantasma) in programom bienala oblikovanja BIO27 (Supervernakularno, kuratorka: Jane Withers).

Oddate lahko tri glasove, in sicer po en glas na projekt. Trije kandidati z največ glasovi prejmejo štipendijo za poletno šolo Design Campusa in bodo premierno predstavljeni na razstavi satelitskega programa BIO27 Supervernakularno v Ljubljani.

IZBRANI PROJEKTI:re: TEX / Lil Petersen & Svenja BoisselAGGREGAT / Hannah Noëmi KannenbergClay / Florian HundtSNEATURE / Emilie BurfeindMateriaLab / Florian HenschelBetaWare / Lara WellerBeerterial / Nisan Günsu CaglayanSchuh mit Ablaufdatum / Laura Muththe irresistible illusion of finding a solution / Bianca StreichMigration Of Matter / Cindy ValdezTO THE BONES / Ella EinhellMuseum of Alternate History / Paulina HeinzGUM / Daniel TratterGlasujte tukaj
PREDSTAVITEV Skozi druge oči
Zoofa, 21. apr 2022
Na dogodku “Skozi druge oči” se bosta predstavili modni znamki Patricia Pie oblikovalke Barbare Franjić in Princip oblikovalke Mojce Celin v sodelovanju z grafično oblikovalko Petjo Montanez. Na dogodku bodo povabljene posebne gostje stilizirale kolekciji iz aktualnega LJFW.
  BIO27  PRODUKCIJSKA PLATFORMA: Regenerativna kulturna produkcija
Pod mentorstvom oblikovalke in strokovnjakinje za trajnostnost Sophie Thomas (ZK) skupina Futuring razvija prosto dostopen komplet orodij, s pomočjo katerega bodo skupine oblikovalcev, ki sodelujejo na bienalu BIO27, osveščale javnost in zmanjševale svoj okoljski vpliv. Publikacije CzK
Design Dining

Partnerska mreža CzK

Nove prakse, nova orodja

PR: 2022 MAO