September je po vsem svetu mesec ozaveščanja o Alzheimerjevi bolezni. Zato so v kavarni Hiše kranjske čebele v Višnji Gori, ki je ena izmed osmih demenci prijaznih točk v Ivančni Gorici v soboto, 26. 8. 2023, odprli razstavo dementne slikarke Danice Blagojević, z naslovom Na poti do spoznavanja.

September je po vsem svetu mesec ozaveščanja o Alzheimerjevi bolezni. Zato so v kavarni Hiše kranjske čebele v Višnji Gori, ki je ena izmed osmih demenci prijaznih točk v Ivančni Gorici v soboto, 26. 8. 2023, odprli razstavo dementne slikarke Danice Blagojević, z naslovom Na poti do spoznavanja. Umetnico in njeno razstavo, ki bo odprta do konca septembra, je čudovito predstavila njena hči, dr. Maja Bresjanac. Izredno veseli so bili, da se je odprtja udeležil Tomaž Gržinič, predsednik slovenskega društva bolnikov z demenco, ki je svoja dela na ogled postavil septembra lani.

Prisotne so na otvoritvi razstave pozdravili predsednica Spominčica - Alzheimer Slovenija, Štefanija Zlobec, predsednica podružnice Ivankine spominčice, Anja Žitnik , direktorica ZKT Prijetno domače, Maja Lampret in podžupan Občina Ivančna Gorica , Tomaž Smole.

Štefanija Zlobec, predsednica Spominčica - Alzheimer Slovenija - Slovensko združenje za pomoč pri demenci, je poudarila pomen ozaveščanja o demenci, o pomembnosti pravočasnega prepoznanja bolezni in soočenja z njo, sprejemanja bolezni, pomoč bolnikom ter vključevanje bolnikov v vsakdanje življenje, dokler to zmorejo.

Predsednica Podružnice Ivankine Spominčice Ivančna Gorica, Anja Žitnik, je izrazila veselje zaradi dobrega sodelovanja Hiše in društva v preteklem letu ter številnih dogodkov širom občine. Podžupan Občine Ivančna Gorica, gospod Tomaž Smole, pa je poudaril pomen delovanja tovrstnih društev in drugih humanitarnih akcij, ki delajo naš svet lepši in prijaznejši.

Direktorica ZKT Prijetno domače Ivančna Gorica, Maja Lampret, je izpostavila, kako pomembno je delovanje v skupnosti, skrb drug za drugega in kako dragocene so posameznice, ki v okviru Ivankinih Spominčic z veliko srčnosti naredijo mnogo dobrega v naši lokalni skupnosti.

V imenu umetnice, ki se odprtja zaradi močno napredovane bolezni ni udeležila, je spregovorila njena hči, dr. Maja Bresjanac, nevroznanstvenica, profesorica na Inštitutu za patološko fiziologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, vodja tamkajšnjega Laboratorija za regeneracijo in plastičnost živčevja ter pobudnica ustanovitve Sinapse, slovenskega društva za nevroznanost. Spregovorila je o maminem življenju, njenem delu ter o toplini in ljubezni, ki ju kljub bolezni izžareva še danes. S svojim govorom, je ne le izjemno navdušila, od ganjenosti prav nobeno oko ni ostalo suho.

Otvoritev razstave je povezovala Petra Peunik Okorn z glasbeno spremljavo pa je otvoritveni dogodek z igranjem na klasično kitaro polepšala mlada glasbena umetnica, Tjaša Zaletelj.

Danica Blagojević se je, 20. junija 1938, rodila v Beogradu. Po diplomi, poroki ter rojstvu prvega otroka se je leta 1964 z družino preselila v Celje. Zaradi svoje družbene angažiranosti je bila del ekipe novoustanovljenega Ministrstva za varstvo okolja, kar je botrovalo selitvi družine v Ljubljano leta 1975. Po poklicu je arhitektka, ki je delo v arhitekturnem biroju kmalu nadomestila z ustvarjanjem v umetniškem ateljeju. V začetku 90. let prejšnjega stoletja je začela slikati na svilo in ustvarjati drobno glineno plastiko. Navdih je črpala iz svojega domačega okolja in ljubezni do svojih najbližjih. Navdušenje nad umom in možgani jo je pripeljalo do statusa zaslužne podpornice Društva za kognitivno znanost, ki je njene slike uporabilo za materialno osnovo ustanovitve društva. Kasneje, v zrelejših letih, pa je čopič in spretne dlani zamenjala računalniška miška. Presenetilo jo je dejstvo, kako se lahko s pomočjo računalnika umetniško izraža in svojo ustvarjalno pot nadaljuje v digitalnem okolju. Ko je bila zbirka njenih digitalnih grafik dovolj velika, je nastala spletna galerija z imenom Dan-Art.si. V galeriji so razstavljene mnoge edinstvene grafike, ki jih je Danica Blagojević ustvarila med leti 2008 in 2015. Nekaj pa jih na namizju njenega računalnika še čaka na objavo. Svoja dela je umetnica podpisovala z lastnim imenom, s kraticami imen obeh hčera, Sanje in Maje, ki jih je dodala pred svoje, kar se je prevedlo v SaMaDa, v zadnjem ustvarjalnem obdobju pa tudi z imenom galerije Dan-Art.net.

Besedilo: Petra Peunik Okorn s sodelavci Foto: Eva Gavez

VIR: Seniorske novice