Portretna fotografija Fredy Koschitz, 1940Pogovor ob razstavi Fredy Koschitz in družinske veziUGLASITEV V PRAZNOVANJE 8. MARCA!danes, 7. marec 2023, 18.00 / UGM, Strossmayerjeva ulica 6

Portretna fotografija Fredy Koschitz, 1940
Pogovor ob razstavi Fredy Koschitz in družinske vezi
UGLASITEV V PRAZNOVANJE 8. MARCA
!
danes, 7. marec 2023, 18.00 / UGM, Strossmayerjeva ulica 6

Danes, na predvečer mednarodnega praznika žensk vas vabimo na pogovor ob razstavi Fredy Koschitz in družinske vezi. Kustosinja razstave Andreja Borin se bo pogovarjala z Barbaro Savenc, muzejsko svetovalko v Mestnem muzeju v Ljubljani.Barbara Savenc je bila tudi pobudnica in kustosinja razstave Sedem slovenskih slikark 1918 – 1945 in razstave Sedem slovenskih kipark 1918 – 1945 v Medobčinskem muzeju Kamnik (2006 in 2008). Obe (združeni) razstavi sta bili leta 2009 na ogled tudi v Umetnostni galeriji Maribor. Projekt je poskušal celostno ovrednotiti ustvarjalnost prvih likovnih ustvarjalk, ki so se po umetniški izrazni moči in tehničnem obvladovanju metieja lahko brez zadržkov kosale z moškimi umetniki. Z zelo redkimi izjemami so si ženske svoj vstop na polje umetnosti v slovenskem prostoru namreč priborile šele po koncu prve svetovne vojne.
Več →


Podaljšanje razstave Saša Dev, arhitekt
ZAKLJUČNO VODSTVO + ROJSTNODNEVNI PARTY
nedelja, 26. marec 2023, 16.00-20.00 / UGM, Strossmayerjeva ulica 6
Razstavo Saše Deva smo podaljšali do 26. marca, ko bi arhitekt dopolnil 120 let. Njegov rojstni dan bomo praznovali z zaključnim vodstvom po razstavi, ki prvič v tako velikem obsegu obravnava njegov neprecenljiv doprinos k razvoju arhitekture v našem mestu in drugod. Vodstvu bo sledilo druženje z mehurčki in razrez prav posebne rojstnodnevne torte, ki jo bodo za to priložnost pripravili v slavni mariborski Slaščičarni Ilich. Pridi na svoj kos Hutterjevega bloka!!Ne zamudite priložnosti za ogled fascinantnega in redko razstavljenega materiala, ki v novi luči odstira pogled na naše mesto v času med obema vojnama, ko je mesto prav z arhitekturo Saše Deva prvič pridobilo kozmopolitski duh!Razstavo lahko obiščete vsak dan od torka do nedelje med 10.00 in 18.00 v Umetnostni galeriji Maribor.
Več →



Arhitekturni sprehod po mestu
SAŠA DEV, ARHITEKT, MODERNIST, MARIBORČAN

četrtek, 9. marec 2023, 14.00-15.30 / Zbirno mesto: Nekdanja Hranilnica Dravske banovine/Kreditna banka Maribor, Tyrševa 2
Vabimo vas na arhitekturni sprehod po poteh Saše Deva s kustosoma razstave Stojanom Skalickyjem in Simono Vidmar. Ogledali si bomo izbrana arhitekturna dela – med njimi Hutterjev blok, nekdanjo banko na Tyrševi, Stanovanjsko zgradbo Drava, večstanovanjsko hišo na Gregorčičevi 3, Zdravstveni dom v Mariboru –, ki predstavljajo mejnike v urbanem razvoju mesta in so danes arhitekturne ikone Maribora. Udeležba je brezplačna!Arhitekt Saše Deva (1903 ̶ 1967) je v Mariboru je zapustil izrazit pečat; skupaj s sošolcem Jaroslavom Černigojem je v 1930-ih letih moderniziral mestno podobo ter z drznim dizajnom in izčiščenimi formami vpeljal v mesto svetovljanski duh. Saša Dev je s svojim delom bistveno vplival na razvoj arhitekture v Sloveniji, bil je usmerjevalec njenega razvoja.
Več →



Sobotna ustvarjalnica / Družinske vezi – kiparjenje z glino
USTVARJALNICA ZA OTROKE
sobota, 11. marec 2023, 10.00–11.30 / UGM, Strossmayerjeva ulica 6
Na sobotnih ustvarjalnicah spoznavamo pester razstavni program UGM. Namen ustvarjalnic, ki potekajo v stiku z živo umetnino, je pri otrocih spodbujati pozitiven odnos do likovne umetnosti ter poglobljeno branje, razumevanje in vrednotenje likovnih podob, ob tem pa razvijajo tudi svoje zmožnosti za likovno ustvarjanje.Tokrat si bomo na razstavi Fredy Kotschitz in družinske vezi ogledali upodobitve ljudi in portretov v slikarskih in kiparskih delih, pri tem pa spoznali zgodbo umetnice Fredy, ki je nekoč živela v Mariboru. Na ustvarjalnici bomo najprej razgibali prste in zbistrili pogled z risanjem krokijev. Nato pa bomo v tehniki oblikovanja gline oblikovali portret svojega dragega sorodnika ali sorodnico.cena ustvarjalnice: 3 €obvezne predhodne prijave: 02 22 94 697 ali brigita.strnad@ugm.si
Več →



Vodstvo po razstavi Janez Vidic: od slik do lutk
IZ ZBIRK DVEH MUZEJEV IN KNJIŽNICE

sobota, 11. marec 2023, 11.00 / Lutkovno gledališče Maribor, Vojašniški trg 2A
Vabljeni na vodstvo po razstavi Janeza Vidica: od slik do lutk s kustosinjama Katarino Klančnik Kocutar, direktorico LGM in  Bredo Kolar Sluga, muzejska svetovalka UGM ter slikarjevim vnukom, Lukom Vidicem.Dela Janeza Vidica, naturaliziranega Štajerca, slikarja, ilustratorja, avtorja stenskega slikarstva in dolgoletnega tehniškega urednika pri Založbi Obzorja (1956–73), hranimo v obeh muzejih. Vidic je v dveh gledaliških sezonah izvedel osnutke za lutke in scenografijo za tri lutkovne predstave v LGM in se v pokoju posvečal slikarstvu, za katerega prej ni imel časa. Razstava ponuja primerjavo Vidičevih scenografskih del z njegovim slikarstvom in ilustracijami.Ogled dveh muzejev za ceno ene vstopnice. Akcija traja do 26. marca. Vstopnico lahko kupite na obeh lokacijah. V tem času na ogled v Umetnostni galeriji Maribor in v Lutkovnem muzeju Maribor.
Več →



Gremo mi na svoje
OKROGLA MIZA
četrtek, 9. marec 2023, 18.00 / Pokrajinski muzej Maribor, vhod Grajska ulica 2
V okviru praznovanja 120-letnice Pokrajinskega muzeja Maribor bo od marca do novembra 2023 potekal program Gremo mi na svoje, v okviru katerega se bodo predstavile kulturne inštitucije, s katerimi si Pokrajinski muzej Maribor deli skupne začetke,
danes pa delujejo kot samostojne kulturne institucije.Uvod v projekt bo skupna okrogla miza, na kateri bomo poleg gostitelja, Pokrajinskega muzeja Maribor, sodelovali tudi mi, Umetnostna galerija Maribor skupaj s Pokrajinskim arhivom Maribor, Univerzitetno knjižnico Maribor, Sinagogo Maribor, Muzejem Narodne osvoboditve in Zavodom za varstvo kulturne dediščine OE Maribor. Sogovornica na okrogli mizi bo tudi naša direktorica Simona Vidmar Čelik in ravnateljica Univerzitetne knjižnice Maribor mag. Dunja Legat ter glavna urednica Časopisa za zgodovino in narodopisje dr. Vlasta Stavbar. Pogovor bo vodil mag. Franci Pivec.
Več →



The Monuments: 7. poglavje
PROJEKT EMPACT V BERLINU

petek, 17. marec 2023, 19.00 / Kühlhaus Berlin, Luckenwalder Straße 3, Berlin
Umetnostna galerija Maribor v okviru projekta EMPACT in v sodelovanju z WE.ARE Institute ponosno predstavljamo 7. poglavje projekta The Monuments z naslovom I Am the Sum of Each (and All) of You Who Crossed My Path. Performans in prostorsko postavitev je umetnik JAŠA zasnoval s sodelavci glasbeniki, plesalci, koreografi, oblikovalci luči in drugimi.JAŠA (r. 1978, Ljubljana) je predstavnik uspešne generacije slovenskih umetnikov, ki so se na začetku novega tisočletja kalili na akademiji v Benetkah. Leta 2015 je na beneškem bienalu s kiparsko-arhitekturno instalacijo in več mesecev trajajočim performansom Utter / the violent necessity for the embodided presence of hope v nacionalnem paviljonu zastopal Slovenijo. Od leta 2020 živi in ustvarja v Berlinu. The Monuments je projekt, ki ga razvija na rezidenci v prostorih Kühlhaus Berlin in bo ob zaključku obsegal 17. poglavij. Vsako poglavje je samostojen in edinstveni intermedijski dogodek, ki skupaj z drugimi tvori monumentalno celoto.
Več →