Da bi zagotovili čim večjo varnost udeležencev v prometu, vse občane opozarjamo na obvezno obrezovanje in vzdrževanje živih mej, grmičevja, dreves in preostale vegetacije na površinah ob cesti.

Katja G. 

Da bi zagotovili čim večjo varnost udeležencev v prometu, vse občane opozarjamo na obvezno obrezovanje in vzdrževanje živih mej, grmičevja, dreves in preostale vegetacije na površinah ob cesti. Zagotovljena mora biti preglednost ceste in prost profil, prometna signalizacija pa vidna in dostopna. Prav tako je treba obrezati vegetacijo ob pločnikih, ki zaradi razraščenosti ovira varnost pešcev in drugih udeležencev v prometu.

Pri rednih terenskih ogledih opažamo, da so žive meje ob cestah, pločnikih in drugih prometnih površinah razraščene in previsoke. Ugotavljamo tudi, da je treba nekatere lastnike zemljišč vsako leto ponovno opozarjati, da je treba vegetacijo ustrezno obrezati.

  • Drevesa, ki rastejo ob omenjenih cestah morajo biti obrezana na način, da je prosta višina nad cesto najmanj 4,5 metra;
  • ob pločnikih pa je treba zagotoviti porez vegetacije na način, da je zagotovljena minimalna višina 2,5 metra, ki se meri od najvišje točke pločnika.
  • Zaradi preglednosti višina žive meje ne sme presegati višine 75 cm od nivoja vozišča.
  • Po širini mora biti grmičevje ali drevje obrezano najmanj do zunanjega roba bankine.
Vse te obveznosti lastnikov parcel so opredeljene tudi v 98. členu Zakona o cestah: "V območju nivojskega križišča občinskih cest, križišča občinske ceste z železniško progo ali v območju cestnih priključkov na občinsko cesto (pregledno polje) ter na notranjih straneh cestnih krivin (pregledna berma) ni dovoljeno vzpostaviti kakršnekoli vegetacije ali postaviti objekte, naprave in druge predmete ter storiti kar koli drugega, kar bi oviralo preglednost cest, križišča ali priključka."

Opozarjamo, da je treba za vegetacijo skrbeti skozi vse leto in tako zagotavljati minimalno polje preglednosti. Razrasla vegetacija bo v zimskem času še bolj nevarna za udeležence v prometu, saj se bo na njej zadrževal sneg in bo tako še bolj povešena na cesto ali pločnik. S tem se onemogoča izvajanje zimske službe (pluženje in posipavanje) in tako lahko posamezni odseki ostanejo zasneženi, česar pa si nihče od nas ne želi. Zato je pomembno, da razrasle veje vegetacije čim prej porežete, še preden vas na to opozorimo mi.

Skupna občinska uprava občin Kočevje, Kostel in Osilnica - inšpektorat in redarstvo
Janko Kalinić

VIR: Občina Kočevje