Računsko sodišče je izvedlo revizijo učinkovitosti treh pristojnih ministrstev pri obvladovanju zasvojenosti otrok in mladostnikov z digitalnimi tehnologijami v letih 2018-2021.

Ljubljana, 18. aprila (STA) - Računsko sodišče je izvedlo revizijo učinkovitosti treh pristojnih ministrstev pri obvladovanju zasvojenosti otrok in mladostnikov z digitalnimi tehnologijami v letih 2018-2021. Pri tem je ugotovilo, da so bila ministrstva le delno učinkovita, zato jim je podalo več priporočil za ukrepanje.
Revizorji so preverili učinkovitost pri obvladovanju zasvojenosti otrok in mladostnikov z digitalnimi tehnologijami na ministrstvu za zdravje, takratnemu ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Ocenili so, da so ministrstva prepoznala naraščajočo problematiko zasvojenosti otrok in mladostnikov z digitalnimi tehnologijami, saj so v sodelovanju s številnimi deležniki v ta namen načrtovala in izvajala več ukrepov in aktivnosti, vendar pa so bila pri obvladovanju zasvojenosti otrok in mladostnikov z digitalnimi tehnologijami le delno učinkovita.

Po ugotovitvah računskega sodišča so ministrstva poskrbela za izvajanje analiz o tem, kako otroci in mladostniki uporabljajo digitalne tehnologije, vendar pa niso zagotovila vseh potrebnih podatkov o obsegu in namenu uporabe digitalnih tehnologij. "Ob odsotnosti vseh relevantnih podatkov zato določanje ciljev in ukrepov za obvladovanje zasvojenosti otrok in mladostnikov z digitalnimi tehnologijami ni bilo v celoti ustrezno," so zapisali v revizijskem poročilu.
Za izvajanje storitev, ki so lahko neposredno ali posredno povezane z obvladovanjem digitalnih zasvojenosti, so ministrstva sicer vzpostavila več javnih služb, vendar pa njihove organiziranosti niso ustrezno načrtovala, saj niso natančno določila njihovih nalog.

Revizorji so tudi ugotovili, da ministrstva niso poskrbela za protokole sodelovanja med posameznimi javnimi službami in zunanjimi izvajalci, ki so jih za reševanje problematike izbrala na javnih razpisih, "zato se posamezni deležniki pri obravnavi otroka ali mladostnika s prepoznanimi težavami zaradi prekomerne uporabe digitalnih tehnologij odločajo po lastni presoji".

Računsko sodišče je zato trem ministrstvom podalo več priporočil za ukrepanje, ni pa zahtevalo predložitve odzivnega poročila.

VIR: Tax Fin Lex