Kmalu se začenja že trinajsti glasbeno-scenski festival v Rakljah, Festival na dragom kamenu, ki je vedno bil in bo za vse obiskovalce brezplačen.

Umetniški svet festivala, ki ga sestavljajo Stojan Matavulj, Zdenka Gold, Aleksandar Saša Mondecar, Bruno Langer in Edita Šanović Bolković, je tudi letos pripravil poseben program.

Festival se prične v soboto, 20. julija, z otvoritvenim koncertom TRIA DARKO RUNDEK. Zasedbo tria sestavljajo vrhunski glasbeniki - Darko Rundek, Igor Pavlica in Miro Manojlović.

Dan kasneje, 21. julija, je na programu predavanje Antona Percana na temo LONČARSTVO V RAKLJU. To že tradicionalno predavanje (na programu festivala je že 9. leto zapored) na temo zgodovine Raklja bo popestrila premierna projekcija dokumentarnega filma Obnova lončarske peči v Raklju 1989-1990, avtorja Igorja Gala. G. Galo, ki se podpisuje pod scenarij, kamero in režijo, bo tudi gost večera in se bo družil z nami na dvoru Grubić.

26. julija je na sporedu prvi filmski večer s filmom presenečenja. Kar lahko razkrijemo je, da gre za dolgo pričakovan film in prepričani smo, da bodo vsi gledalci zelo prijetno presenečeni.

27. julija bo sledil kabaret »Ča je život vengo...«, ki ga navdihujejo pesmi, reportaže in proza ​​legendarnega Momčila Popadića. Dramaturgijo je napisal Bojan Brajčić. Kabaret izvajajo Maran Nejašmić Banić, Petar Salečić in Bojan Brajčić, producentka pa je Lidija Ivanda.

Drugi kabaretni večer JADRAN & STOJAN CABARET bo na sporedu 2. avgusta. Pripravite se na večer smeha in dobre glasbe z legendarnima Stojanom Matavuljem in Jadranom Vuškovićem (Daleka obala).

4. avgusta sledi še en večer, posvečen Raklju. Na velikem platnu si bomo ogledali Crtice iz Raklja i Istre avtorja in novinarja Marka Percana, posnete za HRT.

10. avgusta se bo odvil blues večer s koncertom The PRIMOTAJO BLUES BAND.

11. avgusta imamo v Raklju cannski večer. Prikazali bomo dva domača filma: Mož, ki ni mogel molčati in Murina, filma, ki sta prejela prestižne nagrade na filmskem festivalu v Cannesu.

Za konec bo 14. avgusta ATOMSKO SKLONIŠTE pod vodstvom Bruna Langerja že dvanajsto leto zapored zaključilo festival z rock koncertom.


Doslej so v okviru festivala nastopili: Rambo Amadeus, Petrit Çeku, Pedro Ribeiro Rodrigues, Tomislav Vukšić, družina Surian s predstavo Jalta, Jalta, Tamara Obrovac & Transhistria Ensamble, Radoslav Milenković, Nina Violić, Ecija Ojdanić, Teatar Exit in Rakan Rushaidat, Hollywood Film Music Quartet, Urban & 4, Bruno Krajcar, Tedi Spalato, Oliver Dragojević, Emilio Percan, Simona Gjorčeva, Oriol Aymat Fuste, Atomsko sklonište, Elis Lovrić, Stojan Matavulj, The Second Hand Band in drugi.

Foto: Loris Zupanc

PR - HTS