Na Malem trgu je bilo prvič mogoče plezati po balvanu, ki je visel v zraku


Slovensko prestolnico so preplavili navdušenci nad plezanjem. V okviru dogodka Triglav The Rock Ljubljana so plezali tudi po ograjah in stavbah, vrhunec bo tekma, na kateri se bodo nad vodno gladino pomerili svetovni asi športnega plezanja.

Težki podvigi. Foto: BoBo


Glavno mesto Slovenije je bilo tudi letos prizorišče svojevrstnega plezalnega dogodka, ki prinaša zabavno-rekreativne preizkušnje s tekmovalnim pridihom v balvanskem plezanju. Namesto da bi bilo v ospredju tekmovanje, kot velja za tekmo svetovnega pokala v Kopru, ki je zaznamovala pretekli konec tedna, gre predvsem za promocijo plezanja kot rekreacije in kakovostnega dejavnega preživljanja prostega časa.

"Že predlani so osrednjemu tekmovanju, plezalskim dvobojem na izpadanje, kar je sicer namenjeno predvsem vrhunskim športnikom in najboljšim ljubiteljskim plezalcem, dodali še en izziv – tekmovanje v plezanju po stavbah in objektih v mestu," je dejal Simon Rožnik, direktor agencije Extrem, ki je dogodek zasnoval skupaj z enim najboljših slovenskih plezalcev Jernejem Kruderjem.

Med 9. in 18. uro so organizatorji tako izpeljali ulično plezanje na različnih lokacijah po središču Ljubljane. Plezalo se je tudi po spomenikih, strukturah in ograjah. Na Malem trgu je bilo prvič mogoče plezati po balvanu, ki je visel v zraku. Posebna sta bila tudi izziva v vlečenju vrvi in držanju za različno debele oprimke Dewesoft Kruder Challenge, akrobatka Tamia Šeme pa je na svili in zračni kocki izvedla nastop 10 metrov nad Ljubljanico.


Plezanje bilo povsod. Foto: BoBo


Samo z močjo rok do cilja

"Lanski dogodek na Pogačarjevem trgu je bil tudi poklon plezalske in širše javnosti Janji Garnbret in njeni olimpijski medalji, letos pa se Triglav The Rock Ljubljana vrača nad reko," je dejal ambasador prireditve Kruder in šaljivo pripomnil, da bodo kolegi po dveh letih končno dobili priložnost, da ju z Vito Lukan "vržejo s prestola". V premiernem mokrem izzivu pred dvema letoma je Vita Lukan za las premagala olimpijko Mio Krampl, Kruder pa je slavil po tem, ko je na enem od oprimkov spodrsnilo reprezentantu Anžetu Peharcu.

Vrhunec dogajanja šeste izvedbe Triglav The Rock Ljubljana bo tako večerna revijalna tekma, ki se bo pri Novem trgu začela ob 20. uri. Na njej se bodo nad Ljubljanico drugič po letu 2020 dokazali svetovni asi športnega plezanja – prisotno bo dejansko merjenje v "ročkanju" na "horizontalni steni". Tekmovalno ploščad bodo dvignili nad vodno gladino. Obešena na jeklene vrvi, ki jih bo držala v zraku velikanska hidravlična dvižna roka avtodvigala, bo tako visela v zraku.

Po besedah Kruderja so v tem izzivu "združene številne prvine – od plezanja nad vodo do balvanskega, težavnostnega in hitrostnega plezanja". To pomeni, da bodo morali tekmovalci razdaljo premagati zgolj z močjo rok, s preprijemanjem. V vsakem primeru se bo poskus končal v vodi.

Agencija Extrem je odgovorna tudi za odbojko na Ljubljanici in trampolinski šov Odbito na Ljubljanici. Foto: BoBo



Ž. E. Č.
Ljubljana - MMC RTV SLO