Spremljevalci in ljubitelji športnih vsebin so v preteklih enajstih dnevih prišli na svoj račun s spremljanjem evropskih prvenstev v Münchnu in Rimu. Evropsko prvenstvo v vaterpolu na sporedu že prihodnji teden.

Celovito, poglobljeno, zanimivo in všečno - športne vsebine iz evropskih prvenstev na programih RTV Slovenija.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
23. avgust 2022 ob 13:51
Ljubljana - RTV Slovenija
München, bavarska prestolnica je gostila evropska prvenstva v kar devetih športih. To so bili atletika, kolesarstvo, gimnastika, športno plezanje, namizni tenis, odbojka na mivki, triatlon, veslanje in kajak-kanu na mirnih vodah. V istem obdobju je v Rimu potekalo evropsko prvenstvo v plavanju.

Dogodek so pokrivala vsa športna uredništva RTV Slovenija, radijsko, televizijsko in spletno uredništvo. Odzivi poslušalcev, gledalcev in obiskovalcev so številni in pozitivni. Novinarji, reporterji in uredniki vseh treh medijev so seveda še posebej podrobno spremljali boje slovenskih športnic in športnikov, ki so iz tekmovanj v devetih panogah domov prinesli kar 10 medalj in dosegli številne druge vrhunske rezultate.


Gregor Peternel, foto: RTV SLO/Žiga Culiberg



TV Slovenija je od 11. do 21. avgusta je na drugem programu Televizije Slovenija pripravila več kot 70 ur prenosov in omogočila neposredno spremljanje nastopov slovenskih športnic in športnikov. Gregor Peternel, odgovorni urednik športnega programa na TV Slovenija je zelo zadovoljen, saj si je vsaj minuto letošnjih evropskih prvenstev v Münchnu in Rimu ogledalo kar 47,20 % oz. 903.000 različnih gledalcev, starejših od štirih let. Povedal je, da je bil najbolj gledan televizijski prenos skupnega evropskega prvenstva v Münchnu prenos atletike v petek, 19. 8. 2022 zvečer, s povprečno gledanostjo 7,2 %, oz. 138.200 gledalcev, kar predstavlja 24 % takratnih gledalcev televizije, hkrati pa je bila ta dan to tudi najbolj gledana vsebina v svojem časovnem pasu na slovenskih televizijah.

Med najbolj gledanimi tekmami so bile tekme v športnem plezanju – tekme v težavnostnem plezanju in na balvanih, pa tudi kolesarstvo in namizni tenis. (vir: AGB Nielsen Media Research, panelni vzorec 450 gospodinjstev, nad 4 leta, gledanost znotraj istega dne)


Boštjan Reberšak, foto: RTV SLO/ Sandi Fišer



Boštjan Reberšak, urednik športnega uredništva na Valu 202 je povedal, da so prvenstvo vse dni spremljali zelo poglobljeno in vsestransko. Vsak dan prvenstva so namreč pripravljali prispevke za informativne oddaje in oddajo Naval na šport, oglašali so se oziroma neposredno prenašali tekme, opravili pa so tudi vrsto intervjujev in jih seveda objavili. Vsak dan prvenstva so tako v okviru Val 202 pripravili dobro uro športnega programa. Verjamejo, da so na tak način radijskim poslušalkam in poslušalcem približali dogajanje na evropskih prvenstvih in še posebej uspehe slovenskih predstavnic in predstavnikov.

Robert Kaurin, ki v uredništvu za nove medije MMC RTV SLO skrbi za športne vsebine, je povedal, da so v času prvenstev na spletni strani rtvslo.si pripravili in objavili skupaj prek 60 člankov (ob vseh ostalih športnih vsebinah). Zabeležili so preko 830 tisoč ogledov teh člankov. Najbolj brani so bili članki o nastopih Janje Garnbret, Kristjana Čeha in Darka Jorgiča s preko 60 tisoč ogledi. Vse vsebine je spletno uredništvo objavilo v okviru posebne spletne podstrani Evropska prvenstva 2022.

Naslednje evropsko prvenstvo, ki ga bomo spremljali prek radia, televizije in spleta se bo začelo v ponedeljek, 29. avgusta 2022, ko bo slovenska reprezentanca začela z nastopi na prvenstvu stare celine v vaterpolu v Splitu.


Grafika: SOJ RTV SLO