Spoštovani! V Kulturnem domu Nova Gorica bomo v tem tednu predvajali

Spoštovani!
V Kulturnem domu Nova Gorica bomo v tem tednu predvajali:

  • Petek, 20. 10. 2023
Ob 17.30: ELEMENTI, r. Peter Sohn (ZDA, 2023, sinh.) 7+
Filmski vrtiljak

Ob 20.15: ASTEROID CITY, r. Wes Anderson (ZDA, Španija, 2023)
Filmsko gledališče – za abonma in izven

  • Sobota, 21. 10. 2023
Ob 20.15: FANTOM IZ OPERE, r. Rupert Julian (ZDA, 1925, nemi film)
Kino z glasbeno spremljavo v živo

  • Torek, 24. 10. 2023
Ob 20.15: NEMIR r. Cyril Schäublin (Švica, 2022)
Kino

O posameznih filmih:

  • Elementi (Elemental, ZDA, 2023, 110 min., sinh.), 7+ 

Režija: Peter Sohn
Distribucija:  Blitz Film & Video Distribution
Žanr: animirana pustolovščina
 
Zgodba
Zgodba filma je postavljena v svet, kjer živijo in sobivajo štirje osnovni elementi: ogenj, zemlja, voda in zrak. Ognjeni Žarni, hitri in ognjeviti mladenki, z odličnim smislom za humor, manjka potrpežljivosti, vendar le to nadoknadi z neskončno ljubeznijo do svoje družine. Nasprotno pa se vodni Val ne boji pokazati svojih čustev: pozoren empatični fant je  dober poslušalec in dobesedno kipi od sočutja do drugih. S svojo družino, ki je nenavadna jokava druščina in ki išče priložnosti, da bi delila svoja čustva, si je zelo blizu.
Zračna Vihra kot Valova šefinja od svojih zaposlenih pričakuje veliko. Zunaj pisarne je resna oboževalka športne ekipe, ki igra na stadionu Ciklon. Bruno pa je zemeljski otrok, ki živi v Mestu Ognja in se ponavadi pojavi, ko je Žarna naokrog. Bruno je zaljubljen v svojo gorečo sosedo, česar se niti ne trudi skriti. Je “ulično pameten” s skrbnim in nežnim srcem, Žarno večkrat ljubeznivo ogovarja, vendar kaj več kot nasmeha od nje ne dobi. Pa vendarle vztraja.

  • Asteroid City (Asteroid City, ZDA, Španija, 2023, 144 min.) 

Režija in scenarij: Wes Anderson
Festivali, nagrade: Cannes 2023; Sydney 2023; Auckland 2023 [film je šele pričel svetovno festivalsko-distribucijsko pot]
Distribucija: Karantanija Cinema

Zgodba
Piše se leto 1955. Uspešni dramatik se po ženini smrti odpravi v majhno ameriško mestece v srcu države, Asteroid City, ki premore natanko 87 prebivalcev. Tu sta največji znamenitosti velikanski meteoritski krater in astronomski observatorij v njegovi bližini. Izkaže se, da je dramatikova družina prispela v mesto prav na tisti konec tedna, ko se tu, kot veleva tradicija, zberejo mladi zvezdoslovci, dijaki, ter članom in občinstvu predstavijo svoje najnovejše znanstvene izume in inovacije, nato pa okronajo zmagovalce tega srečanja. A tokrat ne gre vse po načrtih, saj slavje spektakularno prekine nepričakovani obiskovalec … Medtem pa junaki zgoraj opisane zgodbe, postavljene v izmišljeno puščavsko mesto, v New Yorku pripravljajo gledališko predstavo z naslovom Asteroid City …

  • Fantom iz opere (The Phantom of the Opera, ZDA, 1925, nemi film, 92 min.)

Režija: Rupert Julian
Scenarij:
Elliott J. Clawson, Raymond L. Schrock
Produkcija Universal Pictures
Žanr: grozljivka
 
Glasbena spremljava v živo: Glasbena zasedba Ariodante
Flavio Cecere, glas in violina
Thomas Titze, kitara
Alberto Perazza, bas kitara, spremljevalni vokal
Francesco Facca, saksofon
Lucamaria Trevisan, trobenta
Nicola Piermattei: kontrabas
Federico Sorrenti, tolkala
Nicola Tirelli, klaviature
 
Ameriška nema grozljivka je prva filmska različica znane zgodbe Gastona Lerouxa iz leta 1910. Desetletja kasneje film še vedno ohranja svojo strašljivost, Lon Chaney, ki je poosebljal duha pariške opere, pa ostaja igralska ikona v žanru grozljivk. Leta 1998 je bil Fantom iz opere Ruperta Juoliana dodan v nacionalni filmski register Združenih držav Amerike. Poleg tega je bil uvrščen na 52. mesto v Bravovih 100 najstrašnejših filmskih trenutkov in naveden v filmski referenčni knjigi 1001 film, ki ga morate videti, preden umrete. V Novi Gorici si ga bomo lahko prvič ogledali ob spremljavi glasbene zasedbe Ariodante iz Italije.


  • Nemir (Unrueh, Švica, 2022, 93 min.)

Režija in scenarij: Cyril Schäublin
Distribucija: Cinemania group
Žanr: drama

Zgodba
19. stoletje. Švicarsko mesto izdelovalcev ur se spreminja pod vplivom novih tehnologij. Mlada tovarniška delavka Josephine izdeluje ‘nemirke’, kolesca, ki nihajo v srcu mehanskih ur. Soočena z novim načinom organizacije denarja, časa in dela se vključi v lokalno gibanje anarhističnih urarjev, kjer spozna ruskega popotnika in kartografa Petra Kropotkina.
 

VIR: KDNG