Radovljiški občinski svetniki so na včerajšnji seji obravnavali dva prostorska akta.

Radovljiški občinski svetniki so na včerajšnji seji obravnavali dva prostorska akta. Sprejeti Odlok o tretjih spremembah in dopolnitvah Občinskega lokacijskega načrta Dolina v Lescah s spremembo tipa objekta omogoča gradnjo dodatne stanovanjske površine enega od obstoječih objektov, pri določbah o skupnih značilnosti oblikovanja objektov in pogojih za urejanje zunanjih funkcionalnih površin objektov za celotno območje lokacijskega načrta pa so vključeni predlogi Upravne enote Radovljica in smernice nosilcev urejanja prostora. Svetniki so sprejeli tudi osnutek Odloka o Občinskem podrobnem prostorskem načrtu za širitev kmetijskega gospodarstva Mencgar Spodnji Otok, ki bo še do vključno 24. maja 2024 javno razgrnjen v prostorih Občine Radovljica, Krajevne skupnosti Otok in na občinskih spletnih straneh. Pobudnik in investitor izdelave tega prostorskega načrta zaradi širitve svoje dejavnosti na območju kmetije želi postaviti nov objekt za rejo živine.

Zaradi zakonske ukinitve prostorskih okolišev v registru prostorskih enot in trenda upadanja interesa za kandidiranje v svete krajevnih skupnostije bil pripravljen osnutek novega Odloka o določitvi števila članov svetov krajevnih skupnosti in volilnih enot za volitve v svete krajevnih skupnosti. Z odlokom je predvideno, da se skupno število članov v svetih vseh dvanajstih krajevnih skupnosti zmanjša s sedanjih 106 na 85:
- KS Begunje 7 članov namesto sedanjih 11,
- KS Brezje 6 članov namesto sedanjih 7,
- KS Kamna Gorica 5 članov namesto sedanjih 7,
- KS Kropa ostane 9 članov,
- KS Lancovo 5 članov namesto sedanjih 7,
- KS Lesce ostane 11 članov,
- KS Ljubno ostane 9 članov,
- KS Mošnje 5 članov namesto sedanjih 7,
- KS Otok 5 članov namesto sedanjih 7,
- KS Podnart 7 članov namesto sedanjih 9,
- KS Radovljica 11 članov namesto sedanjih 15 in
KS Srednja Dobrava 5 članov namesto sedanjih 7.

Število članov sveta v osnutku odloka ostaja nespremenjeno pri tistih krajevnih skupnostih, ki predloga sprememb niso podprle. Novi odlok pa prinaša tudi posamezne spremembe števila in območij volilnih enot. Svetniki so osnutek odloka sprejeli po daljši razpravi s pripombami, ki jih bo občinska uprava preučila pri pripravi predloga odloka.

Osnutek sprememb in dopolnitev odloka o ustanovitvi Razvojne agencije Zgornje Gorenjske zajema predvsem uskladitve z zakonodajo in dejanskimi nalogami, ki jih zavod izvaja za svoje ustanoviteljice. Med dopolnitvami je tudi pravna podlaga za prodajo blaga in storitev na trgu, ki jo zavod lahko opravlja poleg javne službe ob pogoju, da pokrije vse s tržno dejavnostjo povezane odhodke. Svetniki so soglašali tudi z novim Pravilnikom o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest v Razvojni agenciji Zgornje Gorenjske.

Veljavni Operativni program zbiranja in odvajanja odpadnih komunalnih voda na območju občine Radovljica je občinski svet sprejel v letu 2019. Po sprejemu je prišlo do spremembe Uredbe o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode in sprejema novega državnega Operativnega programa odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode, ki je na novo opredelil območja aglomeracij (zmanjšanje s 30 na 25 aglomeracij v občini, spremenjen prostorski obseg aglomeracij). Aglomeracije morajo biti skladno z uredbo opremljene z javnim kanalizacijskim omrežjem in komunalno čistilno napravo za čiščenje komunalne odpadne vode.

V operativnem programu občine Radovljica iz leta 2019 je bil predviden skupni kanalizacijski sistem za aglomeracije Dvorska vas, Zgornji Otok, Spodnji Otok, Mošnje, Črnivec, Brezje, Otoče, Posavec, Ljubno, Zaloše, Ovsiše, zaključen s čistilno napravo Podnart. V novo pripravljenem programu pa je predlagan koncept opremljanja z več ločenimi sistemi, zaključenimi s čistilnimi napravami (ČN), ki naj bi omogočal hitrejše opremljanje ter posledično ustrezno odvajanje in čiščenje komunalne odpadne vode v posameznih aglomeracijah. Vrstni red opremljanja aglomeracij je predlagan glede na opremljenost s kanalizacijskim omrežjem in velikost oziroma obremenitev (število PE) v posamezni aglomeraciji:

Faza 1: Radovljica, Kamna Gorica, Srednja Dobrava
Aglomeracije so že opremljene, treba je doseči predpisano 98% opremljenost.

Faza 2: Dvorska vas, Posavec
Možnost navezave Dvorske vasi na aglomeracijo Zgoša s povezovalnim kanalom.
Ureditev ČN Posavec za aglomeracije Posavec, Ljubno, Otoče in Zaloše (skupaj 1.207 PE), kjer je že delno zgrajeno kanalizacijsko omrežje.

Faza 3: Podnart, Brezje
Ureditev ČN Brezje s kanalizacijskim omrežjem (aglomeraciji Brezje in Črnivec, ki imata skupaj 771 PE).
Ureditev ČN Podnart s kanalizacijskim omrežjem (aglomeraciji Podnart in Ovsiše, ki imata skupaj 507 PE).

Faza 4: Mošnje

Ureditev ČN Mošnje s kanalizacijskim omrežjem (aglomeracija Mošnje 476 PE).

Faza 5: Zgornji Otok, Spodnji Otok, Spodnja Lipnica, Dobro Polje.

Ureditev ČN Spodnja Lipnica s kanalizacijskim omrežjem (aglomeracija Sp. Lipnica 198 PE).
Ureditev ČN Spodnji Otok s kanalizacijskim omrežjem (aglomeracija Sp. Otok 120 PE).
Ureditev ČN Dobro Polje s kanalizacijskim omrežjem (aglomeracija Dobro Polje 118 PE).
Ureditev ČN Zgornji Otok s kanalizacijskim omrežjem (aglomeracija Zg. Otok 68 PE).

Za aglomeracije Zgornja Lipnica, Češnjica pri Kropi in Srednja vas je mogoče upoštevati člen uredbe, ki dopušča odvajanje in čiščenje komunalne odpadne vode z malimi individualnimi čistilnimi napravami.

Časovnica opremljanja aglomeracij bo odvisna od zmožnosti zagotavljanja občinskih proračunskih sredstev.

S soglasjem občinskega sveta bo v naslednjem šolskem letu v osmih enotah vrtca skupaj delovalo 43,5 oddelka: 16 za prvo in 17 za drugo starostno skupino, 5,5 oddelka za otroke od tretjega do četrtega leta, štirje kombinirani oddelki in po izgradnji novega prizidka radovljiškega vrtca prvič tudi en oddelek prilagojenega programa za predšolske otroke oz. razvojni oddelek. V vrtec bo lahko vključenih največ 767 otrok. Za otroke, ki bodo minimalni starostni pogoj za vstop v vrtec dopolnili med letom, bo v šolskem letu 2024/25 možno odpreti še tri dodatne oddelke – dva v radovljiški in enega v leški enoti vrtca.

Med sprejetimi točkami dnevnega reda seje so še določitev redne delovne uspešnosti direktorici Muzejev radovljiške občine in letna poročila o delu Policijske postaje Radovljica, zaščite in reševanja ter medobčinskega inšpektorata in redarstva, program dela varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter ocena izvajanja občinskega programa varnosti za leto 2023.
Volitve in imenovanja
Svetniki so sprejeli sklep s pozitivnim mnenjem predlagani kandidatki za direktorico Ljudske univerze Radovljica Mateji Rozman Amon.

Za člane Nadzornega sveta javnega podjetja Komunala Radovljica d.o.o. so imenovali  Branka Bajiča, Petra Kramarja in Marka Toplaka. Imenovali so tudi člane Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Radovljica, in sicer Vilmo Kravanja Gosnik, Katarino Rauh in Andrejo Peternel kot predstavnice vzgojno izobraževalnih organizacij, Špelo Gartner kot predstavnico policije, Gregorja Solceta kot predstavnika šole vožnje, Matjaža Zalokarja kot predstavnika upravljavca cest in drugih izvajalcev ter Črta Praprotnika kot predstavnika strokovnega in poklicnega društva s področja prometne varnosti.

Predstavnice občine v Svetu OŠ Antona Janše Radovljica bodo Helena Tibola, Špela Udir in Petra Grimani.

VIR: Občina Radovljica