v četrtek, 25. 4. 2024, ob 11. uri vabljeni v knjigarno Konzorcij na srečanje z Andrejem E. Skubicem, letošnjim dobitnikom nagrade modra ptica za najboljši izvirni mladinski roman. Skupaj z urednico Alenko Veler bosta predstavila nagrajeni roman Lahko bi umrl na tem kavču s tabo, pridružila pa se jima bo tudi dr. Bojana Caf, avtorica spremne besede.

Spoštovani,
 
v četrtek, 25. 4. 2024, ob 11. uri vabljeni v knjigarno Konzorcij na srečanje z Andrejem E. Skubicem, letošnjim dobitnikom nagrade modra ptica za najboljši izvirni mladinski roman. Skupaj z urednico Alenko Veler bosta predstavila nagrajeni roman Lahko bi umrl na tem kavču s tabo, pridružila pa se jima bo tudi dr. Bojana Caf, avtorica spremne besede.

Lahko bi umrl na tem kavču z mano, z modro ptico 2024 nagrajeni roman, je že 156. mladinski roman v zbirki Odisej, ki letos praznuje 50. obletnico. Zasnoval jo je legendarni pesnik in urednik Mladinske knjige Ivan Minatti. Častitljivo obletnico bomo obeležili z izidi izvirnih in prevodnih novosti in s ponatisom najbolj branih del iz zbirke.
O DELU: V romanu Lahko bi umrl na tem kavču z mano se znova srečamo s člani priljubljenega Tria Golaznikus. Kompleksna zgodba se ne ogiba zahtevnejših plati odraščanja, njen avtor pa z veliko mero empatije do mladih in odraslih junake s humorjem vodi čez čeri.
 
O AVTORJU: Večkrat nagrajeni pisatelj in prevajalec Andrej E. Skubic (1967) piše za odrasle in otroke. To je njegov prvi mladinski roman in zanj je prejel nagrado modra ptica 2024. Za svoj prvi roman Grenki med je leta 2000 prejel kresnika. Prav tako je bil s kresnikom nagrajen za Koliko si moja? (2012) in Samo pridi domov (2014). Uspešno je posegel tudi na področje dramatike, leta 2018 pa se je posvetil še pisanju za otroke. Leta 2019 je prejel nagrado večernica za roman Babi nima več telefona. V knjižni zbirki Trio Golaznikus je izšlo osem knjig. Za drugo knjigo je avtor prejel nagrado večernica, celotna serija je bila nominirana za Levstikovo nagrado, prejela je tudi znak kakovosti zlata hruška. Je tudi odličen prevajalec pomembnih del sodobne škotske in irske književnosti. Leta 2007 je prejel Sovretovo nagrado za prevod Čitanke Gertrude Stein in prevod romana Kako pozno, pozno je bilo.
 
O ZBIRKI ODISEJ: Knjige v kultni zbirki Odisej večinoma govorijo o odraščanju, v njih pa glavni junaki in junakinje rešujejo osebne težave in se učijo prevzemati odgovornost za svoja dejanja. Vsa dela objavljena v zbirki Odisej se tako ali drugače dotikajo družbenih, socialnih, psiholoških tem in stisk, s katerimi se srečujejo mladi. V zbirki so objavljena ključna dela iz sodobne svetovne mladinske književnosti, prinaša pa tudi izjemna dela domačih avtorjev in avtoric, ki so prejela številne nagrade. V zbirki Odisej je doslej izšlo 155 knjig, tako prevodnih kot izvirnih. Po Ivanu Minattiju so jo urejali Marko Uršič, Vasja Cerar, kratek čas pa tudi Boštjan Gorenc ‒ Pižama.
Zbirko zadnje desetletje in pol ureja Alenka Veler, ki pravi takole: »Knjige, v katerih se razkrivajo življenje, stiske, zadrege, težave mladih ljudi, so v določenem trenutku za marsikaterega najstnika lahko zatočišče in v uteho. Sodobno leposlovje za mladostnike je izjemno kakovostno in bogato, daje prostor zamolčanim temam in si ne zatiska oči pred realnim življenjem. Če se ozremo na lestvico najbolj izposojanih knjig v slovenskih knjižnicah, najdemo na njej številna dela iz zbirke Odisej, kar pove, da je zbirka po pol stoletja še vedno čila in zdrava in pripravljena na nove dogodivščine.«
 
Prisrčno vabljeni!
 
Alenka Veler
urednica za mladinsko leposlovje

VIR: MK