napovednik

Sodelujoči umetniki: 
Azad Karim, instalacija, slike
Tomo Križnar & Bojana Pivk Križnar, fotografije

Odprtje razstave bo v petek, 6. oktobra 2023, ob 19. uri.  Umetnike in njihova dela bo predstavila likovna kritičarka Tatjana Pregl Kobe.
 
Oktobrski razstavni projekt nastaja v sodelovanju treh avtorjev, ki se vsak na svoj način odzivajo na problematiko sodobnega sveta. Prvi je Azad Karim, vizualni umetnik dveh dežel, ki v svojih delih že desetletja prepleta izkušnje evropskega modernizma in vzhodnjaškega misticizma. V svojih delih zadnjega desetletja se izraziteje ukvarja s problematiko begunstva, vojne in grozot, ki jih doživljajo ljudje zaradi vojn, revščine, podnebnih sprememb ali vsega trojega hkrati. Njihova dela bodo na razstavi postavljena druga ob drugem, v dialogu, v skupnem prostoru. 
Druga dva sta Tomo Križnar in njegova soproga Bojana Pivk Križnar, ki s podporniki, producirata dokumentarne filme in knjige, ki imajo cilj pridobiti zavest človeštva o pomenu zaščite staroselskih ljudstev na področij v vojnah tujih interesov za nadzor naravnih virov. Od leta 2013 se skupaj zavzemata za ustanovitev nadnacionalnih naravnih kulturnih parkov, ki bi ščitili staroselce v Nubskih gorah, Modrem Nilu in Darfurju pred potomci lovcev na sužnje, in s tem v zvezi iščeta mednarodno pomoč. Njuno desetletno sodelovanje pri ekstremnih humanitarnih akcijah, prispevkih v medijih, predavanjih, fotografskih razstavah in dokumentarnih filmih se osredotoča na pričevanje o uničevanju plemena v Nubskih gorah. 

»Za Marxa je bila glasba »ogledalo stvarnosti«, Nietzsche jo je razumel kot »besedo resnice«. Če je umetnost, katerakoli že, zavezana resnici, naj se ta resnica dotakne vseh ostankov človečnosti, ki jih pietetno, solidarno in sočutno še vedno nosimo v sebi. Filozof Jean-Jacques Rousseau je v Eseju o izvoru jezikov zapisal: 'Naj torej raziskujemo izvor različnih umetnosti ali pa opazujemo prve nravi, v obeh primerih vidimo, da se v svojem počelu vse nanaša na sredstva preživetja.' Če v tem kontekstu razumljena umetnost – kot so slike, instalacije, fotografije, videi in dokumentarni filmi Azada Karima, Toma Križnarja in Bojane Pivk Križnar – lahko spreminja svet in v srca tihotapi védenje, ozaveščanje in upanje, je tudi razstava Ta svet v mojih očeh dosegla svoj namen,« pravi Tatjana Pregl Kobe.

O sodelujočih umetnikih
Azad Karim je slikar in grafik kurdskega porekla. Poti vseh treh avtorjih so se ustvarjalno prepletle v ozaveščanju o grozljivih podobah tragičnega uničevanja kulturnih spomenikov in dediščine v deželah izven Evrope. Karim, po rodu iz Kurdistana v Iraku, črpa navdih za svoje umetniško ustvarjanje iz svojih korenin. Čeprav že več desetletij živi in dela v Sloveniji, se zaveda družbenopolitičnih razmer in ranljivosti kulturnega izročila v svoji matični deželi. Vse to ga je v preteklosti že večkrat vzpodbudilo k umetniški re-akciji. Vsak njegov umetniški projekt je skupek drobcev, v katerih se starodavne civilizacije na simbolni ravni srečujejo z njegovo osebno izkušnjo sodobnih tokov v vizualni umetnosti. 
 
Tomo Križnar je popotnik, izjemen humanist, dolgoletni aktivist za človekove pravice in borec za resnico. 
 
Bojana Pivk Križnar, učiteljica, aktivistka in humanitarka, od leta 2013 spremlja svojega moža Toma Križnarja na njegovih misijah. 

Nekaj reprodukcij na povezavi https://we.tl/t-ayHnJlO5xR 

VIR: KDNG