Vračilo dragocenih umetnin in knjig v Besenghijevo palačo

Izola, 16. 11. 2022 – Občina Izola je uredila ustrezne pogoje hrambe antične Besenghijeve knjižnice v poznobaročni palači Besenghi degli Ughi. Dragocen knjižni fond je bil s sporazumom med Občino Izola in Župnijo Izola lani predan občini in je tako postal dostopen javnosti. Obenem so bile v palačo vrnjene umetnine, ki so nekoč krasile Besenghijev dom.

Občina Izola se zavzema za ohranjanje bogate kulturne dediščine Izole. V sodelovanju z izolskimi deležniki: župnijo, mestno knjižnico in italijansko samoupravno narodno skupnostjo ter Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper je danes podpisala sporazum o promociji knjižnega gradiva, katerega cilj je ohranjati, zaščititi in vrednotiti knjižni fond, je poudaril župan Danilo Markočič.
 
V palači Besenghi degli Ughi se nahaja 2986 enot evidentiranega knjižničnega gradiva iz obdobja od 16. do 19. stoletja, k čemur je treba prišteti 18 rokopisov. S soglasjem Ministrstva za kulturo se je v Besenghijevo knjižnico vrnila tudi posebno dragocena izdaja Coronellijeve knjige Isolario dell'Atlante Veneto (1696). Direktorica Mestne knjižnice Izola, Marina Hrs, je povedala, da so jo lani obnovili in digitalizirali, tako da je v celoti dostopna na spletu.
 
Mestna knjižnica Izola bo v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper v prihodnjih letih inventarizirala in katalogizirala knjižno gradivo, pri čemer bo sodelovala tudi Župnija Izola. Župnik Janez Kobal je izpostavil pomen ohranjanja kulturne dediščine za bodoče rodove.
 
Besenghijeva knjižnica predstavlja dragoceno dediščino tudi zato, ker potrjuje in dokazuje zgodovinsko prisotnost italijanske narodnosti na našem območju, soglašata podžupanja Občine Izola Agnese Babič in Marko Gregorič. Zaradi navedenega si je ISNS prizadevala za njeno ohranitev, sodelovala je pri promociji zbirke in kupila omare, v katerih so knjige še danes.
 
Občina je zaprosila Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije za umetnine, ki so nekoč krasile Besenghijev dom. Stene palače danes bogatijo slike, restavrirane freske in pozlačeni leseni okvirji ogledal. Katja Košuta, predstavnica ZVKDS, je izpostavila pomen palače kot spomenika, ki ga je na tej osnovi mogoče povzdigniti na nivo dediščine državnega pomena.
 
Ob 70. obletnici delovanja glasbene šole je občina podarila pianino in poskrbela za prenovo učilnice nauka o glasbi, kjer se je nekoč nahajala Besenghijeva knjižnica in tako sklenila projekt.

VIR: Občina Izola