Danes, 31. 1. 2023, je v prostorih Občine Radovljica potekalo delovno srečanje institucij, organizacij in društev, ki v lokalnem prostoru izvajajo zdravstvene in socialnovarstvene storitve ter programe, namenjene starejšim.

Srečanja so se udeležili predstavniki Centra za socialno delo Gorenjska, enota Radovljica, Doma dr. Janka Benedika Radovljica, Zdravstvenega doma Radovljica, Rdečega križa, Ljudske univerze Radovljica, Medobčinskega društva delovnih invalidov občine Radovljica, Šentgora Radovljica, Slovenskega društva Hospic, koordinatorji projekta »Starejši za starejše« in prostovoljci.

Udeleženci srečanja so si izmenjali informacije o trenutnih razmerah, izkušnjah in potrebah starejših občanov, pridobljenih neposredno pri delu z starejšimi. Predstavljena je bila svetovalnica za starejše, ki so jo zasnovale prostovoljke Društva upokojencev Radovljica kot odgovor na zaznane potrebe in nadgradnjo projekta »Starejši za starejše« in bo predvidoma 1. 3. 2023 začela delovati v okviru Medgeneracijskega centra, pod okriljem Ljudske univerze Radovljica.
Brezplačna svetovalnica za starejše, poimenovana NITKA, bo delovala enkrat tedensko, in sicer vsako sredo med 10. in 12. uro v prostorih Ljudske univerze Radovljica. Starejši bodo v svetovalnici lahko pridobili informacije o storitvah, ki so jim na voljo, pomoč pri izpolnjevanju vlog za uveljavljanje pravic, usmeritve v ustrezne institucije in tudi organizacijo ustrezne pomoči. Svetovalnico bosta vodili prostovoljki, upokojeni socialni delavki z dolgoletnimi izkušnjami na področju socialnega varstva. Starejši bodo lahko v svetovalnico poklicali tudi po telefonu, po potrebi in na željo uporabnika pa bo organiziran tudi obisk na domu.
Udeleženci so idejo o odprtju svetovalnice za starejše podprli z velikim odobravanjem.Sprejet je bil dogovor, da se bodo predstavniki institucij, organizacij in društev, ki delujejo na področju starejših, z namenom izmenjave informacij ter iskanja rešitev, sestajali najmanj enkrat letno.

VIR: Občina Radovljica