Nova uredba bo okrepila nadzor trga v EU ter zagotovila odprto in pošteno konkurenco na veleprodajnih energetskih trgih.

Datum objave:
19. marec 2024

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Freepik
Nova uredba bo okrepila nadzor trga v EU ter zagotovila odprto in pošteno konkurenco na veleprodajnih energetskih trgih.

Uredba postavlja temelj za večjo preglednost in celovitost trga ter krepi zaupanje javnosti v delovanje veleprodajnih energetskih trgov. Ustvarja jasnejše in strožje zahteve za udeležence na trgu v EU, ki prebivajo v tretjih državah. Odslej bodo morali imenovati predstavnika v državi članici, v kateri so tržni udeleženci aktivni na veleprodajnem energetskem trgu. Zastopnik mora biti imenovan s pisnim pooblastilom in pooblaščen za delovanje v imenu udeleženca na trgu.

Nova uredba agenciji ACER daje pravico preiskave primerov s čezmejno razsežnostjo, v katerih sta prizadeti vsaj dve državi članici.
Nacionalni regulativni organi bodo lahko ugovarjali izvajanju preiskovalnih pooblastil agencije ACER, ko so bila ta uradno uvedena ali če je bila izvedena preiskava na podlagi istih dejstev. Organi bodo imeli največ tri mesece časa za ugovor.

Uredba uvaja nova orodja, ki jih bo ACER uporabljal za izvajanje preiskav. Med drugim bo lahko izvajal inšpekcijske preglede na terenu in izdajal zahteve za informacije ter bo pooblaščen za jemanje izjav.

ACER bo lahko sprejemal odločitve v zvezi z inšpekcijskimi pregledi na kraju samem, zahtevami za informacije in pooblastili ali odvzemom pooblastil platform za notranje informacije in registriranih mehanizmov poročanja.

Poleg tega bo imel ACER pooblastilo za periodično denarno kaznovanje, da bi tako zagotovil skladnost z odločitvami inšpekcijskih pregledov na terenu in zahtevami po informacijah.
Pooblastilo za nalaganje glob za kršitve ali kršitve prepovedi ali bistvenih obveznosti, vključenih v uredbo, bo ostalo v rokah držav članic EU.

Ta uredba je del širše reforme zasnove trga z električno energijo v EU. Spreminja uredbo o celovitosti in preglednosti veleprodajnega trga z električno energijo (uredba REMIT) in uredbo o ustanovitvi agencije ACER.

Osnutek uredbe je Evropska komisija predstavila 14. marca lani kot odgovor na visoke in nestanovitne cene energije v letu 2022, pri čemer je področje uporabe prejšnje uredbe prilagodila trenutnim in razvijajočim se tržnim okoliščinam.

VIR: Naš Stik