Letošnji Evropski teden zmanjševanja odpadkov poteka med 18. in 26. novembrom in v ospredje postavlja embalažo. Namenjen je ozaveščanju o zmanjševanju količine odpadkov

Letošnji Evropski teden zmanjševanja odpadkov poteka med 18. in 26. novembrom in v ospredje postavlja embalažo. Namenjen je ozaveščanju o zmanjševanju količine odpadkov. Mestna občina Velenje preko številnih aktivnosti in kampanje Odprite srca zelenim navadam ozavešča prebivalce in obiskovalce k zmanjševanju odpadkov.
 
Namesto da bi se količina nastale odpadne embalaže začela zmanjševati, se zadnja leta še povečuje, tudi zaradi naraščanja spletnih nakupov in dostave hrane. Ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov izpostavljamo naša prizadevanja:
1. Na Mestni tržnici Velenje spodbujamo prodajalce k rabi materialov za večkratno uporabo in obiskovalce k nakupu s trajnostnimi vrečkami in lastno embalažo.
2. Izvajamo ozaveščevalno-promocijsko kampanjo na temo zmanjševanja odpadkov na položnicah podjetja PUP Saubermacher.
3. Za lažje načrtovanje in izvajanje dogodkov, pogostitev, izobraževanj, sejmov in poslovnih srečanj na okolju prijazen način smo za organizatorje pripravili Smernice za velenjske zelene dogodke.
4. Pripravili smo preproste trajnostne/zelene ukrepe, ki jih bomo umestili v javne razpise Mestne občine Velenje.
5. Sofinanciramo tri Zero Waste dogodke (Pikin festival in dve Promenadi okusov).
6. V sodelovanju z Zavodom za turizem Šaleške doline in Glorio Kotnik izvajamo spletno ozaveščanje.
7. Vzpostavljamo nov projekt Izposojevalnica stvari. Gre za izposojevalnico orodja, pripomočkov, ki jih posameznik potrebuje le občasno.
8. S koncesionarjem za ravnanje z odpadki smo pristopili k projektu zagotavljanja enotnega sistema zbiranja in odvoza komunalnih odpadkov iz podzemnih zbiralnic, trenutno gradimo že peto zbiralnico (na Rudarski cesti), ki omogočajo kakovostnejše bivanje in okolju bolj prijazno ravnanje z odpadki.
 
Ponosni smo, da smo bili s strani Evropske komisije izbrani za prejemnika evropskega naziva Zeleni list 2024. Cilji evropske nagrade so: prepoznati mesta, ki izkazujejo dobre okoljske rezultate in zavezanost ustvarjanju zelene rasti; spodbujati mesta, da dejavno razvijajo okoljsko zavest in vključenost državljanov; identificirati mesta, ki so sposobna delovati kot zeleni ambasadorji, in spodbuditi druga mesta, da napredujejo k boljšim trajnostnim rezultatom. Naziv Zeleni list je nagrada za dosežke in delovanje na področju varstva okolja – v preteklosti in danes: torej nagrada vseh nas, ki delamo danes in vseh, ki so bili aktivni v preteklosti.
 
Za zmanjševanje odpadkov si moramo prizadevati vsi, zato odprite srca zelenim navadam tudi vi in omejite ustvarjanje odpadkov z odgovornim potrošništvom. Kupite samo tisto, kar potrebujete. Namesto plastenk z vodo si raje natočite zdravo pitno vodo iz pipe. Namesto nakupa novih stvari poskusite popraviti ali ponovno uporabiti stare. Izmenjujte si uporabne predmete ali pa jih oddajte v Center ponovne uporabe (Šaleška cesta 2d, Velenje). Ločujte. Pravilno ločeni odpadki so nov vir surovin. Kompostirajte.
 
Ob tej priložnosti vas vabimo, da si ogledate ali se udeležite tudi aktivnosti Društva ekologov brez meja https://ebm.si/prispevki/evropski-teden-zmanjsevanja-odpadkov-v-ospredje-postavlja-embalazo.
 
PREPREČUJTE – LOČUJTE – PRIVARČUJTE – VARUJTE – SEBE – OKOLJE
 
Prijazen pozdrav

VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje