V petek, 10. junija 2022, je potekal svečani podpis listine »Konvencija županov« za podnebne spremembe in energijo.


Na začetku dogodka je vse udeležence pozdravil župan Mestne občine Maribor, Aleksander Saša Arsenovič, kot regijski povezovalec na področju energije.

Nato je udeležence pozdravila direktorica Energetsko podnebne agencije za Podravje, dr. Vlasta Krmelj, kot organizatorka celotnega dogodka in svečanega podpisa. Energetsko podnebna agencija za Podravje občinam, na poti v podnebno nevtralnost, nudi pomoč in jih usmerja pri dosegu njihovih podnebnih ciljev. 

Župani in občine so ključni pri doseganju podnebnih ciljev in podnebne nevtralnosti, ki bo pozitivno vplivala na vsa področja naše družbe in omogočila njen trajnostni razvoj. Na dogodku je vsak izmed njih na kratko predstavil svoje videnje oziroma vizijo glede soočanja s podnebnimi spremembami in prilagajanja nanje v svoji občini. Predstavljeni so bili tudi rezultati projekta SISMA Plus, ki občinam omogočajo lažje načrtovanje podnebnih ukrepov. 

Nato je sledil svečani podpis listine »Konvencija županov«. K podpisu listine »Konvencija županov« za podnebne spremembe in energijo so tako pristopile: Občina Hoče-Slivnica, Občina Ruše, Občina Miklavž na Dravskem polju, Občina Poljčane, Občina Benedikt, Občina Selnica ob Dravi, Občina Radlje ob Dravi, Občina Lovrenc na Pohorju, Občina Ribnica na Pohorju, Občina Apače, Občina Vuzenica in Občina Muta.

Občine so se s podpisom pridružile že več kot 11.000 podpisnikom v Evropi, ki so do sedaj že sprejeli »Konvencijo županov«. Konvencija županov je bila ustanovljena leta 2008 v Evropi s ciljem zbrati lokalne uprave, ki se prostovoljno zavežejo, da bodo izpolnile in presegle cilje EU na področju podnebnih sprememb in energije. 

Podpisniki podpirajo vizijo »Evropski župani delujejo skupaj za pravičnejšo in podnebno nevtralno Evropo - do leta 2050 želimo živeti v razogljičenih in odpornih občinah, ki bodo imele dostop do varne in trajnostne energije po primernih cenah«. S podpisom se tudi zavezujejo, da bodo v prehod, v podnebno nevtralnost vključili svoje občane, podjetja in lokalne zainteresirane strani.

Okoljska vprašanja in podnebne spremembe so visoko na seznamu izzivov, s katerimi se vsi soočamo. Boj proti podnebnim spremembam pomeni boj za preživetje človeštva. Cilj vseh mora biti tranzicija celotne družbe in vsake občine ali podjetja posebej v podnebno nevtralnost čimprej ali vsaj do leta 2050.In na to pot so sedaj stopile tudi te občine.


Več informacij o spletni konferenci najdete na spletni strani www.energap.si. Več o projektu na spletni strani https://www.energap.si/projekti/sisma-plus 

 
PR: Energetsko podnebna agencija za Podravje