Svetovni dan pravice vedeti je bil praznovan v Ljubljani ob 20. obletnici Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) v Sloveniji.

Svetovni dan pravice vedeti je bil praznovan v Ljubljani ob 20. obletnici Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) v Sloveniji. Na svečani akademiji so sodelovali številni govorniki, med njimi predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Predsednica dr. Nataša Pirc Musar je poudarila, da pravica vedeti omogoča dostop do ključnih informacij za oblikovanje mnenj in odločitev ter je temeljna človekova pravica. Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je opozorila na pomembnost zakona za transparentnost javnega sektorja, medtem ko je informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik izpostavila 20-letni uspeh ZDIJZ pri odpiranju informacij javnega značaja.

Ob tej priložnosti je bil podeljen tudi naslov "Ambasador transparentnosti" zavodu Danes je nov dan, Inštitutu za druga vprašanja, ki se zavzema za transparentno delovanje in vključevanje civilne družbe v demokratične procese.

V nadaljevanju je potekala okrogla miza, na kateri so gostje razpravljali o izvajanju pravice dostopa do informacij v zadnjih 20 letih in prihodnjih izzivih. Kljub uspehom so ugotovili, da so potrebne nadaljnje izboljšave, predvsem v poenostavitvi postopkov in skrajšanju časov reševanja zadev.

Na koncu je Informacijski pooblaščenec izdal priročnik za zavezance in prosilce, ki vsebuje odgovore na najpogostejše dileme pri izvajanju ZDIJZ in bo prispeval k bolj učinkovitemu dostopu do informacij javnega značaja.

Uredništvo, foto: Katja Kodba/STA