Minuli vikend je idrijski župan Tomaž Vencelj skupaj z Godbenim društvom rudarjev Idrija obiskal francosko mesto Aumetz, s katerim je Občina Idrija pobratena že od leta 1981.

Mateja P. 

Praznovanje obletnice je bilo zaradi lanskoletne epidemiološke situacije prestavljeno na letošnji november, ko je kar 100. obletnico svojega delovanja praznovala tudi godba na pihala iz Aumetza.

V Aumetz je zaradi krize po vojni odšlo veliko Slovencev, med njimi tudi izkušeni idrijski rudarji, ki so se nato zaposlili v rudnikih železa regije Lorraine, v kateri leži Aumetz. Slovenski izseljenci so ustanovili društvo slovenskih delavcev, ki je s kulturo ohranjalo slovensko besedo in vezi z domovino, leta 1981 pa je bilo sklenjeno tudi pobratenje med občinama Idrija in Aumez.

Ob praznovanju stoletnice svojega delovanja so aumeški godbeniki na praznovanje povabili Godbeno društvo rudarjev Idrija, ki je v nedeljo, 6. novembra, sodelovalo na slavnostnem koncertu ob obeležitvi te častitljive obletnice, obenem pa tudi 40. obletnice pobratenja obeh občin. Tako sta idrijski in aumeški župan na koncertu podpisala tudi listino, s katero sta se zavezala k ohranjanju vezi med prebivalci obeh občin in nadaljevanju pobratenja.

Po čudovitem koncu tedna, ki je potekal v luči druženja idrijske delegacije s slovenskimi izseljenci, njihovimi potomci in prijatelji glasbeniki, se vsi udeleženi zagotovo strinjajo, da je tesne vezi pobratenja potrebno negovati tudi v prihodnje.

Vir: Občina Idrija