Ford Performance se na 101. izvedbo dirke The Broadmoor Pikes Peak International Hill Climb, ki jo zagotavlja Gran Turismo, pripravlja z osupljivim vozilom – povsem novo in izboljšano različico SuperVana 4.2.

Pikes Peak, Kolorado, ZDA, 21. junija 2023 Ford Performance se na 101. izvedbo dirke The Broadmoor Pikes Peak International Hill Climb, ki jo zagotavlja Gran Turismo, pripravlja z osupljivim vozilom – povsem novo in izboljšano različico SuperVana 4.2. Na tem težko pričakovanem dogodku bo prefinjeno demonstracijsko vozilo prikazalo svojo prelomno zasnovo, napredne tehnologije in edinstvene funkcije, ki optimizirajo njegovo zmogljivost za zahtevno dirko na hrib.
Fordova vozila, katerih zgodovina sega vse do nastopa Modela T na uvodni dirki leta 1916, so vedno pustila svoj pečat na kultnem vzponu na Pikes Peak. Letos bo za volan SuperVana 4 sedel legendarni voznik Romain Dumas in na dirki nastopil že osmič, saj je s svojimi bogatimi izkušnjami in izjemnim znanjem odlična izbira za nadaljevanje Fordove bogate tradicije na najbolj znani ameriški gorski dirki.
Ford Performance in strokovnjaki podjetja za napredne raziskave in razvoj STARD so ponovno združili moči in ustvarili različico SuperVana 4.2, posebej zasnovano za osvajanje ameriških gora in predstavitev skrajnih meja električne moči. Ko avtomobilska panoga drvi v elektrificirano prihodnost, je SuperVan 4 v središču pozornosti in prikazuje velikanski potencial električnih vozil v motošportu. S prilagojeno aerodinamiko in posebnim pogonskim sklopom za vzpone na hrib bo SuperVan 4 elektrificiral legendarno dirko na Pikes Peak.
“Menim, da sta ekipi Ford Performance in STARD z razvojem našega drugega SuperVana 4.2 ustvarili resnično konkurenčen stroj,” je povedal Mark Rushbrook, globalni direktor oddelka Ford Performance Motorsports. “Dirka na Pikes Peak predstavlja odlično priložnost za predstavitev Fordove tehnologije električnih vozil in v soj žarometov postavi športne sposobnosti električnih vozil.”
 
To izpopolnjeno različico SuperVana 4.2 odlikuje popolna prenova aerodinamike, ki je posebej zasnovana za ‘rezanje’ zraka v visokogorju Pikes Peaka, hkrati pa povečuje pritisk na podlago – s skoraj 2000 kilogrami pri hitrosti dobrih 240 km/h, če smo natančni. Ključni aerodinamični elementi vključujejo lahek zadnji spojler iz ogljikovih vlaken in sprednji deljeni spojler, ki SV4.2 pomagata, da ostane trdno zasidran na ovinkastih gorskih cestah. Tudi podvozje SV4.2 je ‘shujšalo’ z odstranitvijo tovornega prostora, sistema Ford Sync, sovoznikovega sedeža in lažjim paketom podvozja za izboljšanje splošnega ravnotežja, ki zagotavlja okretnost pri vožnji skozi ovinke proti gorskemu cilju.
Pogonski sklop SuperVana 4.2 je ustrezno izboljšan. Z zmanjšanjem števila 6-faznih motorjev STARD UHP s štirih na tri in z uporabo STARD-ovih ultra zmogljivih litij-polimernih celic NMC je doseženo optimalno razmerje med močjo in maso, pri čemer je ohranjen sistem pogona na vsa kolesa z enim motorjem, ki poganja sprednji kolesni par, in dvema motorjema za zadnjo os. SuperVan 4.2 ima na voljo več kot 1050 kW (1400 KM) kombinirane moči, zato lahko izkoristi ves svoj potencial, hkrati pa si za optimalen izkoristek energije pomaga s 600 kW nove zmogljivosti za regeneracijo baterije.
“Ekipi Ford Performance in STARD sta trdo delali na optimizaciji SuperVana 4.2 za vzpon na Pikes Peak,” je povedal Mike Norton, nadzornik programa WRC in odgovoren za predpise in homologacije v avtomobilskem športu pri oddelku Ford Performance. “Prepričan sem, da bo vredno spremljati naše čase vožnje na vzponu in se prepričati o vplivu naših izboljšav od aerodinamičnih sprememb do prilagojenega električnega pogonskega sklopa.”
 
Ford Performance in STARD sta se poglobila v podvozje in na SuperVana 4.2 namestila prilagojen zavorni sistem s karbonsko-keramičnimi zavornimi diski, magnezijeva kovana platišča z dirkalnimi pnevmatikami Pirelli P Zero, nadgrajeni pogonski gredi in vetrobransko steklo iz perspeksa, notranjost pa je minimalistično dirkaška, da odpade vsa teža, ki ni nujna za najboljši možni čas SV4.2 na gorski dirki.
Dirka Pikes Peak International Hill Climb bo potekala v nedeljo, 25. junija 2023. Za več informacij o dogodku obiščite spletni naslov https://ppihc.org/. Ne zamudite neposrednega prenosa dirke na YouTubu.
 
# # #
 
O družbi Ford Motor Company
Ford Motor Company (NYSE: F) je globalno podjetje s sedežem v Dearbornu v ameriški zvezni državi Michigan, ki si prizadeva pomagati graditi boljši svet, v katerem se lahko vsak človek svobodno giblje in uresničuje svoje sanje. Načrt družbe Ford+ za rast in ustvarjanje vrednosti združuje obstoječe prednosti, nove zmožnosti in stalne odnose s strankami, da bi obogatili izkušnje teh strank in poglobili njihovo zvestobo. Ford razvija, proizvaja in trži inovativne, nadvse priljubljene poltovornjake, športne terence, gospodarska in osebna vozila ter razkošne modele vozil Lincoln, vse to pa dopolnjuje s povezanimi storitvami. Podjetje je v ta namen ustanovilo tri na uporabnike osredotočene poslovne segmente: Ford Blue, ki razvija legendarna vozila z motorji z notranjim zgorevanjem in hibridna vozila, Ford Model e, ki orje ledino z razvojem revolucionarnih električnih vozil in vgrajene programske opreme za stalno navzoče digitalne izkušnje za vse stranke in Ford Pro, ki komercialnim strankam pomaga preoblikovati in razširiti svoja podjetja z vozili in storitvami, prilagojenimi njihovim zahtevam. Poleg tega si Ford prizadeva za rešitve na področju mobilnosti v okviru programa Ford Next in zagotavlja finančne storitve prek podjetja Ford Motor Credit Company. V družbi Ford je po vsem svetu zaposlenih približno 173.000 ljudi. Za več informacij o Fordu in Fordovih izdelkih ter storitvah družbe Ford Motor Credit Company obiščite spletno stran corporate.ford.com.
 
O oddelku Ford Performance
Za Fordov dirkaški program skrbi oddelek Ford Performance s sedežem v Dearbornu v Michiganu. Odgovoren je za glavne dirke po vsem svetu, vključno s prvenstvi NASCAR (serije Cup Series, Xfinity Series, Craftsman Truck Series), IMSA Michelin Pilot Challenge, Svetovnim prvenstvom v reliju FIA, Virgin Australia Supercars, Formula Drift, NHRA Funny Car, puščavskimi terenskimi dirkami in dirkami v pospeševanju. Poleg tega oddelek skrbi tudi za razvoj Fordovih motorjev za dirke ter za programe pomoči vsem Fordovim klubom in Fordovim navdušencem. Za več informacij o Fordovih dejavnostih, povezanih z dirkami, obiščite spletno stran www.fordperformance.com, www.facebook/FordPerformance, Ford Performance na Instagramu in @FordPerformance na Twitterju.
 
O podjetju STARD
Podjetje STARD (Stohl Advanced Research and Development, del skupine Stohl Group GmbH) je ustanovil izvršni direktor Michael Sakowicz ter je specializirano podjetje za raziskave in razvoj, ki razvija visokozmogljive avtomobilske, dirkaške in napredne tehnologije ter je del skupine Stohl Group GmbH, ki jo je leta 2002 ustanovil lastnik in nekdanji svetovni prvak v reliju. Podjetje STARD že več kot desetletje svoje raziskovalne in razvojne dejavnosti usmerja v celovit razvoj pogonskih sistemov in komponent za električna vozila za avtomobilski šport, visokozmogljivo uporabo in razvoj celotnih vozil. Danes je STARD med vodilnimi pionirji odličnih povsem električnih rešitev za avtomobilski šport, vključno z baterijskimi sistemi s certifikatom FIA, pogonskimi sklopi na ključ in vozili. Več informacij je na voljo na spletni strani www.stard.at.
 
O dirki Pikes Peak International Hill Climb
Dirka na Pikes Peak, ki so jo prvič organizirali leta 1916, je druga najstarejša dirka v Ameriki. Dogodek, ki je namenjen samo povabljencem in ga pogosto imenujejo dirka v oblake, poteka vsako leto zadnjo nedeljo v juniju in vodi na ameriško goro Pikes Peak v bližini mesta Colorado Springs v ameriški zvezni državi Kolorado. Znamenita 12,42 milj (20 km) dolga proga je sestavljena iz 156 zavojev, ima 1440 m višinske razlike in doseže cilj na 4302 m nadmorske višine. Razdelitev v šest skupin dirkalnikov omogoča nastop široki paleti vozil – od serijskih dirkalnikov v izzivu Time Attack do namenskih dirkalnikov (kategorija Open Wheel) in najsodobnejših vozil v kategoriji Unlimited.

VIR: SM