Med 22. in 24. majem 2023 je potekal študijski obisk slovenskih partnerjev projekta ZAGON na Norveškem, v okviru katerega smo slovenski projektni partnerji v kraju Bryne obiskali norveškega projektnega partnerja HGUt (University College for Green Development).

Med 22. in 24. majem 2023 je potekal študijski obisk slovenskih partnerjev projekta ZAGON na Norveškem, v okviru katerega smo slovenski projektni partnerji v kraju Bryne obiskali norveškega projektnega partnerja HGUt (University College for Green Development). Glavni cilj študijskega obiska je bil pridobiti praktične podlage za podporo razvoju novih modelov upravljanja.

V sklopu študijskega obiska smo slovenski projektni partnerji izvedeli več o HGUt ter Norveški in njenem predelu Jæren, ki se nahaja v administrativni regiji Rogaland. Potekale so različne delavnice, organizirana je bila tudi strokovno-znanstvena diskusija na temo upravljanja zavarovanih območij in vključevanja ekosistemskih storitev vanj. S strani HGUt je bil predstavljen tudi model razvoja, temelječega na sodelovanju in vključevanju širše skupnosti. Del študijskega obiska je predstavljal še terenski ogled območja, poimenovanega Synesvarden, za katerega so značilne resave.

Ves čas študijskega obiska je med slovenskimi projektnimi partnerji ter HGUt potekala aktivna izmenjava informacij, veščin in znanj, ki bodo v nadaljevanju projekta ključna v vseh fazah razvoja in implementacije modelov upravljanja z ekosistemi. Na področju razvoja različnih upravljavskih pristopov ima namreč HGUt bogate izkušnje, ki jih je v sklopu študijskega obiska delil s slovenskimi projektnimi partnerji.

Projekt ZAGON sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP v višini 1.199.389,00 EUR. Namen projekta je dvigniti odpornost ekosistemov, ki so najbolj pod pritiskom podnebnih sprememb, in sicer z izboljšanjem znanj in kompetenc deležnikov za njihovo upravljanje ter z izvedbo ukrepov za njihovo obnovo.
Miha Drobnič

VIR: Občina Grosuplje