Strokovni svet za turizem je danes obravnaval stanje v turizmu ter vpliv pandemije in vojne v Ukrajini na slovenski turistični sektor.

Seznanil se je tudi z razvojnimi ukrepi in sredstvi ministrstva za turistično panogo v letošnjem letu. Stanje v turizmu in letošnje aktivnosti države na področju turizma bo ministrstvo skupaj s Slovensko turistično organizacijo predstavilo na novinarski konferenci prihodnjo sredo, 30. marca 2022.
Kriza pandemije in nato še vojna v Ukrajini različno vplivata tako na različne segmente turističnega sektorja kot na slovenske regije. Negativne posledice pandemije in vojne najbolj čutijo v zdraviliškem turizmu, kjer so bili gostje iz Rusije, Ukrajine in sosednjih držav, predvsem v Rogaški Slatini in ponekod tudi v Obalni regiji, Bistveno manj pa v igralništvu in gorskih smučarskih centrih, kjer beležijo ponovno rast obiska glede na pretekli dve sezoni.

Deležniki so pozdravili dosedanja prizadevanja države za omilitev posledic pandemije, med katerimi so še posebej izpostavili turistične bone in ukrepe za ohranitev zaposlenih v sektorju turizma tudi v času manjšega turističnega obiska. Med izzivi so izpostavili vprašanje pomanjkanja kadrov in negotovost prihajajoče sezone predvsem z vidika priliva tujih gostov Sloveniji.

Predstavniki gospodarskega ministrstva in Slovenske turistične organizacije so predstavili aktivnosti države za pomoč turističnemu sektorju, med drugim tudi t. i. enkratni dodatek za najbolj prizadete segmente turističnega sektorja. Glede na nove razmere in trende v turizmu pa je STO že prilagodila strategijo trženja slovenskega turizma s ciljem ponovnega povečanja turističnih tokov v Slovenijo.

Sogovorniki so spregovorili tudi o aktivnostih na področju kadrov v turizmu, kjer je država že pristopila k aktivnostim za deficitarne poklice, promocijo poklicev v turizmu ter možnosti zaposlovanja tujcev. Predstavniki ministrstva so predstavili tudi vsebino razpisov za razvojna sredstva za turistično gospodarstvo v letošnjem letu. Za turistični sektor bo namreč letos na voljo več kot 141 milijonov evrov razvojnih spodbud, prvi razpisi pa so že objavljeni.

Strokovnega sveta, ki ga je vodil državni sekretar Simon Zajc, so se udeležili predstavniki Turistično gostinske zbornice Slovenije, Združenja igralničarjev Slovenije, Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, Kongresnega urada Slovenije, Sekcije za gostinstvo pri OZS, Združenja slovenskih žičničarjev – GIZ ter Združenja slovenskih žičničarjev, Sindikata gostinstva in turizma, Združenja turističnih agencije Slovenije ter Turistične zveze Slovenije.


PR: MGRT