Po novem je mogoče stroške, povezane s samooskrbnimi odjemalci, ki jih prevzemajo dobavitelji zaradi razlike med cenami v zimskih in poletnih mesecih ali zaradi dnevnih nihanj cen električne energije, natančno pripisati odgovornemu dobavitelju.

Datum objave:
19. februar 2024

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Pixabay
Po novem je mogoče stroške, povezane s samooskrbnimi odjemalci, ki jih prevzemajo dobavitelji zaradi razlike med cenami v zimskih in poletnih mesecih ali zaradi dnevnih nihanj cen električne energije, natančno pripisati odgovornemu dobavitelju.

S 1. februarjem 2024 so stopila v veljavo spremembe Pravil za delovanje trga z električno energijo, s katerimi je bila ob skokovitem porastu aktivnih odjemalcev (samooskrbni odjemalci) in vse večji količini podatkov, zbranih iz naprednih števcev, vzpostavljena pravična in nediskriminatorna obravnava vseh udeležencev elektroenergetskega trga. Način pripisovanja količin dobaviteljem v okviru bilančnega obračuna, ki je veljal do uveljavitve novih pravil, je namreč postal neustrezen za trenutne razmere, bil pa je tudi nepravičen pri razporejanju bremena oskrbe samooskrbnih odjemalcev med dobavitelje.

Po novih pravilih je bilančna odgovornost dobaviteljev razporejena glede na strukturo odjemalcev, ki jih posamezni dobavitelji oskrbujejo. Dobavitelji so z njimi dobili možnost, da vzpostavijo lažje in (še) boljše upravljanje portfeljev svojih odjemalcev, medtem ko jim spremembe ne nalagajo novih obveznosti. Slednje velja tudi za odjemalce, še posebej samooskrbne, ki so vključeni v sistem neto meritev. Obračun njihove porabe in izdaja računov zanjo s strani dobaviteljev nista predmet omenjenih pravil, ki tudi ne posegajo v obračunsko obdobje, ki v primeru neto meritve ostaja koledarsko leto.

Sprememba pravil je bila zaradi izjemnega večanje števila samooskrbnih odjemalcev nujno potrebna tudi zaradi vse večjih količin presežkov električne energije pri dobaviteljih konec leta, ko se v zaključku obračunskega leta odčita 

meritve in določi neto vrednost realizacije samooskrbnega odjemalca. Zaradi višanja števila samooskrbnih odjemalcev so količine viškov iz 38 GWh v letu 2022 narasle na ocenjenih 100 GWh v letu 2023 (točni podatki še niso na voljo), za leto 2024 pa se po ocenah družbe ELES predvideva že od 400 do 500 GWh viškov. Vse te količine bi se v primeru ohranitve starih Pravil delovanja trga morale prerazporediti iz drugih količin bilančnega obračuna, kar dejansko pomeni, da bi se med letom neustrezno razdelile med dobavitelje ter sistemskega operaterja kombiniranega prenosnega in distribucijskega elektroenergetskega omrežja.

VIR: Naš Stik