Ob začetku šolskega leta smo pripravili pregled, kaj je novega na zasavskih srednjih in osnovnih šolah ter vrtcih v novem šolskem letu. Kot drug je na vrsti Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje, odgovore na vprašanja nam je prijazno poslala ravnateljica Vesna Kralj. Jutri bomo objavili odgovore iz GESŠ Trbovlje.

Ob začetku šolskega leta smo pripravili pregled, kaj je novega na zasavskih srednjih in osnovnih šolah ter vrtcih v novem šolskem letu. Kot drug je na vrsti Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje, odgovore na vprašanja nam je prijazno poslala ravnateljica Vesna Kralj. Jutri bomo objavili odgovore iz GESŠ Trbovlje.

Ali ste med počitnicami opravili kakšna naložbena oziroma vzdrževalna dela v svojih šolskih objektih? Katera, kakšna je vrednost?

Na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje se končuje sanacija štirih učilnic na Novem domu, sanirali smo tlake, inštalacije in razsvetljavo. Ta sanacija je v okviru rednih investicijskih vzdrževalnih del in znaša 80.000 evrov. Eno izmed teh prenovljenih učilnic bomo opremili z računalniki in programsko opremo za prostorsko modeliranje, računalniško podprte tehnologije in tehniško komuniciranje v poklicu. Za opremljanje te učilnice se moram še posebej zahvaliti direktorju Etija Tomažu Bergincu in direktorju Dewesofta Juretu Knezu, ki sta nam priskočila na pomoč z nabavo računalniške opreme.

Na Novem domu še potekajo gradbena dela za vgradnjo dvigala, skupna vrednost gradbenih del in vgradnje dvigala znaša 156.000 evrov.

Koliko dijakov bo v letošnjem šolskem letu obiskovalo vašo šolo? Koliko oddelkov? Koliko od teh je dijakov prvih letnikov?

Trenutno je v šolsko leto 2024/2025 vpisanih 424 dijakov, od tega 171 dijakov prvih letnikov. Oblikovali smo 19 oddelkov. Tudi v prihodnjem šolskem letu bomo na šoli izobraževali dijake v sedmih izobraževalnih programih, od nižjega poklicnega izobraževanja (pomočnik v tehnoloških procesih), srednjega poklicnega izobraževanja (avtoserviser, inštalater strojnih inštalacij, oblikovalec kovin – orodjar) do srednjega strokovnega izobraževanja (elektrotehnik, strojni tehnik, tehnik računalništva).

Kako ste se pripravili na novo šolsko leto?

Na novo šolsko leto smo se dobro pripravili, strokovni aktivi na šoli so pripravili dobre in realne načrte za delo, urnik je še v izdelavi. V prvem tednu septembra v šolski zgradbi na Novem domu izvajanje teoretičnega pouka ne bo mogoče, ker gradbena dela (rušitev obstoječega, a nefunkcionalnega dimnika, še ni končana), zato bo pouk teoretičnih predmetov potekal na Šuštarjevi, realizirali bomo tudi del interesnih dejavnosti.

Kaj pogrešate (morda ureditev kakšnih prostorov, posodobitev, gradnjo česa novega, posodobitev programov itn.), kaj bi radi spremenili, izboljšali? Se boste v letošnjem letu lotili kakšnih večjih projektov?

Velike težave imamo z izvajanjem praktičnega pouka (imeli jih bomo tudi v naslednjem šolskem letu), ker smo eno od strojniških delavnic na Novem domu porušili, na zagotovila sredstev za novo gradnjo pa še vedno čakamo odgovor z MVI. Gradnja nove strojniške delavnice bo v prihajajočem šolskem letu tudi naša največja investicija in projekt.

Koliko ljudi je zaposlenih v vašem zavodu?

Na šoli je trenutno 45 zaposlenih.

V preteklih letih je bilo učiteljev v Sloveniji preveč, sedaj jih je premalo. Je tudi pri vas tako? Zakaj ja ali pa zakaj ne?

Velike težave pri iskanju novih učiteljev smo letos občutili tudi pri nas. Skorajda nemogoče je dobiti učitelje strokovnih modulov. Vsi učitelji na šoli imajo za šolsko leto 2024/2025 maksimalno pedagoško obremenitev. Upam, da bo kljub temu še volja, energija in čas, da se bodo učitelji lotili kakšnih inovativnih projektov. V iztekajočem šolskem letu so bili mnogi učitelji in dijaki na šoli zelo uspešni in inovativni. Želimo si uspešno in mirno šolsko leto, delovne in zvedave dijake. Mi se bomo še naprej trudili, da bomo zagotavljali varno in spodbudno učno okolje.

MP

Foto: STPŠ Trbovlje, arhiv Savus

VIR: Savus.si