Izolski svetniki so včeraj potrdili natečajno nalogo za izvedbo arhitekturnega natečaja novega Istrskega kulturnega centra Izola.

Izola, 8. julij 2022  Obenem so svetniki soglasno potrdili, da pogodba o prodaji zemljišča v Livadah, ki vključuje 7. člen, odraža duh obravnavanega osnutka pogodbe, ki je bil predmet obravnave na 2. izredni seji OS.
 
Uvodoma je občinski svet sprejel novelirano investicijsko dokumentacijo za projekt dozidave dela zdravstvenega doma – širitev obstoječega objekta na JZ in SV strani za potrebe družinske medicine zaradi pridobljenega sofinanciranja s strani Vlade RS.
 
Svetniki so potrdili tudi nov Odlok o priznanjih v Občini Izola, ki je bolj sistematičen od do sedaj veljavnega in kot tak olajšuje postopek predlaganja nominirancev ter omogoča večjo transparentnost pri podeljevanju občinskih priznanj.
V nadaljevanju je občinski svet sprejel spremenjen in dopolnjen predlog Odloka o občinskih taksah v Občini Izola in posebni rabi javnih površin. V odloku je določba, ki se nanaša na veljavnost oprostitve plačila občinske takse za postavitev odrov za namen vzdrževalnih del na ovoju objekta, razširjena na celotno območje občine Izola za lastnike objektov s stalnim prebivališčem v objektu. Oprostitev plačila občinske takse za prvih 30 dni uporabe javne površine izenačuje položaj vseh prebivalcev občine Izola.
 
Večina občinskih svetnikov je sodelovala pri razpravi o kulturnem centru in poudarila pomen izgradnje nove kulturne infrastrukture za Izolane, ki na ta objekt čakajo že tri desetletja. Večinsko so potrdili natečajno nalogo, ki predvideva nove prostorske kapacitete na področju kulture – minimalno 420 sedišč v veliki dvorani, 130 v mali dvorani, nove vadbene prostore, zunanji prireditveni prostor, družabne prostore in drugo, kar bo omogočilo dogajanje vse dni v letu.
 
Za tem je občinski svet soglasno sprejel sklep o določitvi javne infrastrukture na področju kulture v občini Izola, s čimer je zagotovljena podlaga za kandidaturo na javne razpise za sofinanciranje obnove objektov na tem področju, obenem pa je bilo s sklepom določeno območje nekdanje Male opreme za izgradnjo novega kulturnega centra.
 
Seja se je nadaljevala z obravnavo in sprejetjem Letnega poročila Komunale Izola za leto 2021 ter seznanitvijo s poročilom nadzornega sveta o delu in preveritvi letnega poročila družbe. »Občina Izola dosega kar 60 % ločeno zbranih odpadkov in s tem rezultatom prednjači tako v slovenski Istri kot tudi širše. Naš cilj je ta rezultat še izboljšati, k čemur bodo z gotovostjo pripomogli novi podzemni ekološki otoki,« je med drugim izpostavil direktor Denis Bele.
 
V okviru ravnanja z nepremičnim premoženjem Občine Izola je občinski svet potrdil ukinitev statusa javnega dobrega na nepremičnini, ki je v uporabi KS Livade, saj ne gre za prostore v splošni rabi. Obenem so svetniki potrdili nakup nepremičnine na Šaredu za dosego javne koristi in prodajo več nepremičnin. Predmet prodaje bodo parcele na Šaredu v skupni izmeri 6574 m2 po izhodiščni ceni 350 EUR/m2. V naravi gre za večja nezazidana stavbna zemljišča. Naprodaj je tudi nekaj nepremičnin v bližini Marine Izola skupne velikosti 2542 m2. Prodajalo se jih bo kot celoto po izklicni ceni 889.000 EUR.
 
Občinski svet je nato obravnaval sklep Nadzornega odbora Občine Izola št. 013-9/2022 z dne 23. 5. 2022. Nadzorni odbor je obravnaval priporočilo in pobudo KPK, ki je predlagala nadzor v smislu ugotavljanja pogojev za uveljavljanje ničnosti sklenjene pogodbe v povezavi s prodajo parcel v Livadah. Svetniki so v povezavi s tem sprejeli sklepa: »Podpisana pogodba z dne 28. 10. 2019, ki vključuje dodatni 7. člen, odraža duh obravnavanega osnutka pogodbe, ki je bil predmet obravnave na 2. izredni seji OS dne 5. 9. 2019. V primeru, da zainteresirane osebe izkažejo namen vložitve ničnostne obtožbe, poziva OS župana in občinsko upravo, naj brez odlašanja in nemudoma posredujejo vso dokumentacijo v zadevi z obravnavanim poslom, skladno s predpisi, ki veljajo kot informacija javnega značaja.«
 
Seja se je nadaljevala s sprejetjem rebalansa Proračuna Občine Izola za leto 2022, ki med drugim vključuje projekt obnove južnega dela ribiškega pristanišča. Investicija naj bi bila zaključena v letu 2023 in je ocenjena na 3,8 milijona EUR, od katerih si občina prizadeva pridobiti 2,2 milijona EUR iz sredstev EU in RS. Obenem sta bila z rebalansom vključena v proračun večletna projekta za izgradnjo zelenega parkirišča v Kortah in centralnega trakta OŠ Vojke Šmuc. Z rebalansom so se uskladila še planirana sredstva za izgradnjo vaškega doma na Šaredu in celovito prenovo dela južnega trakta OŠ Vojke Šmuc. V obeh primerih je morala občina dodatno zagotoviti sredstva zaradi podražitev, ki so posledica spremenjenih razmer na trgu.
 
Nazadnje sta bila potrjena tudi predloga Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. V svet javnega zavoda Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Istre je bila imenovana predstavnica ustanovitelja, Barbara Dobrila. Na mesto občinske svetnice Sare Rutar (Izola 2030), ki je podala odstopno izjavo zaradi spremembe bivališča, je bil imenovan nadomestni član Matjaž Logar. Obenem so svetniki sprejeli sklep o delni povrnitvi stroškov volilne kompanije za lokalne volitve 2022 v Občini Izola.

PR: Občina Izola