Na uvodnem sestanku so se srečali člani konzorcija projekta GreenSwitch, ki ga koordinira družba ELES. Predstavljeni so bili vsi delovni sklopi, največ časa pa so namenili seznanitvi s pravili izvajanja evropskih projektov ter dogovoru o delovanju konzorcija in obveznostih partnerjev.

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Pixabay
Na uvodnem sestanku so se srečali člani konzorcija projekta GreenSwitch, ki ga koordinira družba ELES. Predstavljeni so bili vsi delovni sklopi, največ časa pa so namenili seznanitvi s pravili izvajanja evropskih projektov ter dogovoru o delovanju konzorcija in obveznostih partnerjev. 

Konzorcij podjetij iz Slovenije (ELES, Elektro Celje, Elektro Gorenjska in Elektro Ljubljana), Avstrije (KNG-Kärnten Netz GmbH) in Hrvaške (HOPS, HEP in ODS) je oblikoval skupni projekt, s katerim bodo optimizirali uporabo obstoječe elektroenergetske infrastrukture ter omogočili vključevanje novih tehnologij in naprednih funkcionalnosti v prenosna in distribucijska omrežja v Avstriji, na Hrvaškem in v Sloveniji. Partnerji so ugotovili, da bodo izzive, povezane z vključevanjem vedno večje količine nepredvidljivih obnovljivih virov energije, lažje in ekonomsko učinkoviteje rešili s povezovanjem.

V okviru projekta bodo partnerji vlagali v primarno infrastrukturo ter uvedli različne tehnologije, platforme in funkcionalnosti za razvoj pametnih omrežij. To bodo kombinirali z baterijskimi hranilniki električne energije in visoko digitaliziranimi informacijskimi sistemi. Ker sta prilagajanje odjema in proizvodnje ključnega pomena za prihodnji razvoj omrežja in usklajeno optimizacijo na ravni prenosnega in distribucijskega omrežja, bo GreenSwitch potrošnikom omogočil, da postanejo aktivni igralci na elektroenergetskem trgu.
Prenosna in distribucijska omrežja je treba namreč znatno in hitro nadgraditi, saj so bila zasnovana kot centraliziran sistem z jasno razdelitvijo proizvodnje in porabe in kot takšna nista pripravljena za vključevanje novih omrežnih uporabnikov, ki so nekaj časa odjemalci ali proizvajalci električne energije.  Prav tako se je danes tako s tehničnega kot finančnega vidika vse težje spopadati s spremenljivimi pretoki energije in ohranjati ustrezno zanesljivost zlasti na odročnih območjih, ki imajo svojo specifiko (sezonska konična obremenitev, prezasedenost daljnovodov, težave povezane z napetostjo, nizka zmogljivost sončnih in vetrnih elektrarn in drugo).

V okviru projekta bo ELES vgradil naprave za regulacijo pretokov moči, nadgradil sistem za oceno prenosnih zmogljivosti, zgradil visokonapetostne priključke za polnilne parke velikih obremenitev (mega polnilnice - 20 – 60 MW in hitre polnilnice) in sistem za odvzem odvečne toplote iz visokonapetostnih transformatorjev.
Projekt GreenSwitch je petletni mednarodni projekt, ki bo trajal od 1. marca 2023 do 31. decembra 2028. Njegova vrednost znaša 146,2 milijona evrov, od tega je 73,1 milijona evrov financirano s strani agencije CINEA.

VIR: Naš Stik