Na zadnji javni poziv za varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano, ki ga ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano išče potem, ko je konec leta 2023 potekel petletni mandat Igorju Hrovatiču, je prispelo pet prijav.

petek, 8.3.2024
Ljubljana, 08. marca (STA) - Na zadnji javni poziv za varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano, ki ga ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano išče potem, ko je konec leta 2023 potekel petletni mandat Igorju Hrovatiču, je prispelo pet prijav. Na prvem razpisu ni bil izbran nihče izmed kandidatov, ali bo tokrat drugače, bo znano sredi meseca, so sporočili za STA.
Rok za prijavo na poziv se je iztekel v četrtek, tako da bi lahko v začetku naslednjega tedna na sedež ministrstva prispela še kakšna prijava, ki je bila odpremljena po pošti.
Potem ko je konec lanskega leta potekel mandat Hrovatiču, je ministrstvo novembra objavilo javni poziv za novega varuha, ki pa se je zaključil brez izbire. Na razpis so prispele prijave treh kandidatov, od katerih dva nista izpolnjevala zahtevanih pogojev, za tretjega pa se komisija po opravljenem pogovoru ni odločila. Ministrstvo je tako sklenilo objavo javnega poziva ponoviti.

Ali je bil tokratni razpis bolj uspešen, bo znano sredi meseca, ko bo kandidate preverjala komisija.

Med ključnimi nalogami varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano, ki to delo opravlja nepoklicno, upravičen pa je do nagrade za opravljeno delo in do povračila potnih stroškov, so spremljanje ravnanja deležnikov v verigi preskrbe s hrano, objava primerov dobrih poslovnih praks in obveščanje javnosti.

Varuh vladi letno poroča o primerih dobrih in slabih poslovnih praks ter o najpogosteje ugotovljenih nedovoljenih ravnanjih v verigi preskrbe s hrano, hkrati pa ji predlaga sprejetje ukrepov, ki pozitivno vplivajo na verigo preskrbe s hrano. Pri delu je neodvisen in samostojen ter ravna častno in pošteno. Ta funkcija je bila v Sloveniji vzpostavljena leta 2015.
Za varuha je lahko imenovana oseba, ki uživa strokovni in moralni ugled ter podporo deležnikov v verigi preskrbe s hrano, je pisalo v pozivu.

Kandidat za varuha ne sme imeti funkcije v državnem organu, organu politične stranke ali organu sindikata in tudi ne sme biti član v organu upravljanja ali nadzora pravne osebe, ki se ukvarja s pridelavo, predelavo, distribucijo ali prodajo hrane. Prav tako ne sme biti kmet, samostojni podjetnik posameznik ali ustanovitelj ali družbenik v gospodarski družbi, ki se ukvarja s temi dejavnostmi.

VIR: Tax Fin Lex