Vlada je na dopisni seji sprejela uredbo za krepitev in širitev določenih zdravstvenih programov. Med drugim uredba vključuje aktivnejšo vlogo ZZZS kot kupca zdravstvenih storitev, širi se nabor izvajalcev programa zdravega življenjskega sloga, krepijo pa se tudi službe nujne medicinske pomoči na območjih, ki so jih prizadele poplave.

petek, 27.10.2023
Ljubljana, 27. oktobra (STA) - Vlada je na dopisni seji sprejela uredbo za krepitev in širitev določenih zdravstvenih programov. Med drugim uredba vključuje aktivnejšo vlogo ZZZS kot kupca zdravstvenih storitev, širi se nabor izvajalcev programa zdravega življenjskega sloga, krepijo pa se tudi službe nujne medicinske pomoči na območjih, ki so jih prizadele poplave.

Vlada je zaradi neuspešnega dogovora med deležniki 19. januarja letos sprejela uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsegu sredstev za leto 2023, ki velja od 24. januarja.

Vlada je danes sprejela uredbo o spremembah in dopolnitvah omenjene uredbe in z njo uvaja nekatere dodatne ukrepe. Z njo se tako predvideva tudi dodatno zagotavljanje sredstev za delovanje Urgentnega centra Ptuj, širijo se program cepljenja proti gripi in zdravstveni program perkutane vstavitve aortnih zaklopk (Tavi), so navedli.

Začasni in trajni prevzem in prestrukturiranje programa določa aktivnejšo vlogo ZZZS kot aktivnega kupca zdravstvenih storitev in predvideva vse možne situacije, do katerih lahko pride v primerih prerazporejanja programov med izvajalci v javni zdravstveni mreži.

"Če izvajalec šest mesecev ne zagotavlja vsaj 85 odstotkov dogovorjenega programa zdravstvene dejavnosti, zavod z drugim izvajalcem dogovori začasni prevzem nerealiziranega programa in o tem obvesti ministrstvo za zdravje," so zapisali. V primeru, da začasnega prevzema programa ni mogoče dogovoriti z izvajalcem znotraj iste območne enote, ga dogovori zavod zunaj območne enote.

Z uredbo se krepijo tudi službe nujne medicinske pomoči na območjih, ki so jih najbolj prizadele poplave in plazovi v avgustu. Zdravstveni dom Nazarje bo na svojem območju dodatno zagotavljal program Vozilo dežurnega zdravnika v primeru neodložljivih hišnih obiskov, Zdravstveno reševalni center Koroške pa bo za območje Mežiške doline zagotavljal dodaten program mobilne enote nujnega reševalnega vozila, so zapisali.

Cepljenje proti gripi je v skladu s programom cepljenja v sezoni 2023/2024 za vse zavarovane osebe brezplačno in plačano s strani obveznega zdravstvenega zavarovanja. Cepijo lahko izbrani osebni zdravniki in drugi zdravniki, zato se storitev omogoči tudi bolnišnicam, ki do sedaj tega niso mogle izvajati v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja ter Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki lahko s to spremembo cepi tudi otroke.

Dodaja se tudi 15 novih zdravstvenih domov, ki bodo od 1. novembra izvajali program družinske obravnave za zdrav življenjski slog. Vzpostavlja se širitev programa perkutane vstavitve aortnih zaklopk - Tavi (gre za bolnike, ki so življenjsko ogroženi in jim zdravstveno stanje ne dopušča klasične operacije na odprtem srcu).

S 1. decembrom se vzpostavlja tudi delovanje urgentnega centra Ptuj in zagotavlja dodatna sredstva za vzpostavitev delovanja urgentnega centra v Splošni bolnišnici Ptuj.

Skupni finančni učinek predloga uredbe je v letu 2023 v višini 6.812.252,04 evra oziroma 9.273.291,03 evra na letni ravni v izhodiščnih cenah za leto 2023.

VIR: Tax Fin Lex