Trenutna gibanja mednarodne menjave so šibkejša, v domačem delu gospodarstva pa je rast nekoliko višja od pričakovanj, so v odzivu na danes objavljene podatke o rasti slovenskega BDP v tretjem četrtletju zapisali v Umarju. Negotovost glede umirjanja gospodarske rasti po njihovih navedbah ostaja velika, predvsem za prihodnje leto.

torek, 14.11.2023
Ljubljana, 14. novembra (STA) - Trenutna gibanja mednarodne menjave so šibkejša, v domačem delu gospodarstva pa je rast nekoliko višja od pričakovanj, so v odzivu na danes objavljene podatke o rasti slovenskega BDP v tretjem četrtletju zapisali v Umarju. Negotovost glede umirjanja gospodarske rasti po njihovih navedbah ostaja velika, predvsem za prihodnje leto.

Slovenski bruto domači proizvod (BDP) se je v tretjem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani realno okrepil za 1,1 odstotka, je danes objavil statistični urad. V devetih mesecih skupaj je bila medletna rast 1,3-odstotna. Po desezoniranih podatkih se je gospodarska dejavnost medletno okrepila za 1,6 odstotka, v četrtletni primerjavi pa nazadovala za 0,2 odstotka.

Kot so v odzivu zapisali v Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj, je bila potrošnja gospodinjstev po rasti v prvi polovici leta v tretjem četrtletju medletno manjša. Medletna rast investicijske dejavnosti je medtem tudi v tretjem četrtletju ostala razmeroma visoka, spodbujale pa so jo predvsem investicije v gradbene objekte.

Mednarodna menjava je v tretjem četrtletju upadla, izraziteje blagovna, dodana vrednost v predelovalnih dejavnostih pa je po rasti v prvi polovici leta medletno ostala nespremenjena.

Državna potrošnja se je po medletnem znižanju v prvem četrtletju, na kar je vplivala nižja poraba v povezavi z občutno manjšimi obsegom covidnih ukrepov, povečala drugo četrtletje zapored.

Razpoloženje v slovenskem gospodarstvu, ki se je poslabševalo od začetka leta do julija, se je v zadnjih mesecih malo izboljšalo in je bilo oktobra na ravni povprečja tretjega četrtletja. Pri tem je razpoloženje v izvozno usmerjenih predelovalnih dejavnostih ostalo zelo nizko, vendar se ne poslabšuje več, so navedli.
"Negotovost, povezana z umirjanjem gospodarske rasti v naših glavnih trgovinskih partnericah, zlasti v Nemčiji, sicer ostaja velika, predvsem za prihodnje leto. Slovenski izvozni sektor pa se poleg šibkejšega povpraševanja sooča tudi s poslabšanjem stroškovne konkurenčnosti, zaradi česar bi bila izvozna aktivnost lahko še bolj prizadeta," so zapisali.

Prav tako bi lahko po njihovih navedbah dlje časa ostala povišana inflacija, zlasti v storitvenem delu, kjer se v nekaterih dejavnostih soočajo z okrepljenim povpraševanjem in stroškovnimi pritiski.

"Ocenjujemo, da so trenutna gibanja mednarodne menjave šibkejša, v domačem delu gospodarstva pa je rast nekoliko višja od pričakovanj, zlasti v gradbeništvu in v državni potrošnji. Predpostavke mednarodnega okolja na podlagi najnovejših napovedi mednarodnih institucij pa ne odstopajo bistveno od predpostavk jesenske napovedi gospodarskih gibanj," je povedala direktorica Umarja Maja Bednaš.

VIR: Tax Fin lex