Včasih pisatelji zapadejo v nemilost bralcev, zaradi neprimerne izjave v javnosti ali nenavadnega življenjskega sloga.

Ne vemo, kaj se je zgodilo prikupni, ljubeznivi in vedno nasmejani lepi pisateljici Patriciji Highsmith, da se je prelevila v zanemarjeno starejšo gospo, ki si ni želela nobenih socialnih stikov. Izjavila je, da najboljše razmišlja v samoti. Imela je kratkotrajne lezbične zveze. Njena najdaljša afera je trajala manj kot leto in pol. Highsmith ni zdržala dolgo v zvezi z drugo priznano pisateljico.

Patricija je napisala približno petdeset knjig, ki se niso ravno dobro prodajale za časa njenega življenja. Lansko leto pa se je svetovna prodaja knjig dame, ki je pisala psihološke drame, policijske novele ter srhljive kriminalke, neverjetno povečala.

Kakorkoli avtorici se je zgodila krivica ( kajti knjige gospe so še danes aktualne). Leta 1950  je režiser Alfred Hitchcock režiral in financiral film po pisateljičini knjižni predlogi. Mnogo let je bila posneta po njeni knjigi tudi filmska uspešnica o gospodu Ripleyju.
 
Vabjeni na srhljivo predavanje o pisateljici Highsmith, z avtorico Nino Kosmač, v soboto 08.10., ob 19 uri preko facebook messenguerja (Nina Kosmac).

VIR: Nina Kosmač