NA PROGRAMU VIASAT HISTORY PREMIERNO PREDSTAVLJAMO NOV DOKUMENTARNI FILM O TADŽ MAHALU

NA PROGRAMU VIASAT HISTORY PREMIERNO PREDSTAVLJAMO NOV DOKUMENTARNI FILM O TADŽ MAHALU


Tadž Mahal je v 17. stoletju dal izgraditi šah Džahan – peti vladar iz dinastije Mughal – v spomin na svojo pokojno ženo Mumtaz Mahal. Izjemni marmorni mavzolej so zgradili v mestu Agra v severni Indiji in velja za eno od sedmih čudes sodobnega sveta. Razkriti pa je treba še veliko skrivnosti o Tadž Mahalu in okoliškem arhitekturnem kompleksu. Na programu Viasat History vam v seriji dokumentarih filmov Starodavne supergradnje predstavljamo popolnoma novo posebno oddajo posvečeno Tadž Mahalu, ki bo premierno predvajana 4. julija ob 21.00, in ki vas popelje na izjemno izobraževalno potovanje o tem, kako je vsesplošno občudovana mojstrovina nastala.


Tadž Mahal je osupljiv primer mogulske umetnosti in kulture, pa tudi simbol večne ljubezni in predanosti. Njegova zunanjost iz belega marmorja in zapletena arhitektura že stoletja navdušujejo obiskovalce. Vendar pa je zgodba o nastanku te zgradbe prav tako fascinantna in novi dokumentarec programa Viasat History bo raziskoval gradnjo od začetka do konca. Z najnovejšo tehnologijo, vključno s 3D rekonstrukcijami, še nikoli videnimi zračnimi posnetki in mikroskopskimi preiskavami, ki razkrivajo genialnost arhitektov in skrivnosti neverjetne starodavne gradnje. 


V tem posebnem enkratnem dokumentarcu odkrijte, kako so jo gradbeniki dokončali v manj kot 20 letih – medtem ko je izgradnja katedrale Notre Dame trajala več kot stoletje. Spoznajte, zakaj je zgradba tako stabilna, čeprav se nahaja na nestanovitnih bregovih reke Yamuna. Oglejte si postopek izgradnje in uporabljene materiale ter tehnike gradnje. Dokumentarni film bo razkril tudi izzive, s katerimi so se soočali gradbeniki, in vpliv, ki ga je imela izgradnja na lokalno skupnost. Zgodovinarji, raziskovalci in inženirji odkrivajo odgovore na ta in ostala vprašanja. 

Ne glede na to, ali ste ljubitelj zgodovine ali vas preprosto zanimajo čudesa sveta, dokumentarni film Starodavne supergradnje: Tadž Mahal bo premierno predvajan v torek, 4. julija, ob 21.00 na programu Viasat History v Srednji in Vzhodni Evropi in razkril bo zgodovino, arhitekturo in simboliko ene najbolj legendarnih zgradb na svetu. Posebna epizoda je del zaveze programa Viasat History, da oživi zgodovino in vas popelje na mogočno potovanje skozi čas.


Prikazovalniki epizod so na voljo na zahtevo. 
Za več informacij o kanalu Viasat History obiščite www.viasathistory.si


VIR: Grayling