Člani odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor bodo v torek obravnavali predlog SDS za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem (Jek 2).

nedelja, 18.2.2024
Ljubljana, 18. februarja (STA) - Člani odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor bodo v torek obravnavali predlog SDS za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem (Jek 2). Na izredni seji v sredo pa bodo poslanci prav tako na predlog SDS obravnavali predlog priporočila vladi v zvezi s stanjem na področju boja proti korupciji.

V SDS se bojijo, da ima država pod zdajšnjo vlado "resne težave s korupcijo in netransparentnim vodenjem javnih zadev". Na koruptivno in klientelistično ravnanje vlade po mnenju SDS med drugim kaže nedavni nakup stavbe na Litijski cesti v Ljubljani za potrebe ministrstva za pravosodje, nakup 13.000 prenosnih računalnikov ministrstva za digitalno preobrazbo in lastništvo predsednika vlade Roberta Goloba v podjetju Star Solar.
V zahtevi za sklic seje so spomnili predvsem na nakup stavbe na Litijski cesti, za katero je država odštela 7,7 milijona evrov. Menijo namreč, da se ob tem "zastavlja vprašanje gospodarnosti, pravilnosti in smotrnosti". Tudi nakup 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov je bil po njihovem mnenju netransparenten in nesmotrn. Ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh so med drugim očitali, da ob nakupu ni vedela, komu in kdaj bodo računalnike lahko razdelili. Poleg tega so v SDS izpostavili, da je lastništvo predsednika vlade Roberta Goloba v podjetju Star Solar sporno, saj posluje z državno energetsko družbo Borzen.
V SDS so DZ zato pozvali, naj odloča o priporočilu v zvezi s stanjem na področju boja proti korupciji s petimi točkami. Med drugim so v priporočilu zapisali, da bi morala vlada v okviru nakupa nepremičnine na Litijski skrbeti "za ugled funkcije, ki jo opravlja". Predlagajo še, naj DZ pozove vlado, da predlaga zakonske rešitve na področju preventive v zvezi s koruptivnimi ravnanji, ki bodo omogočile učinkovitejše in hitrejše odkrivanje, preiskovanje in sojenje v primeru kaznivih dejanj korupcije.
Dosedanje delo vlade je na področju boja proti korupciji sicer daleč od obljub iz koalicijskega sporazuma, so izpostavili. Poleg tega je v nasprotju s priporočilom vladi v zvezi z bojem proti korupciji, ki ga je DZ sprejel novembra lani.

Poslanci o predlogu referenduma glede Jeka 2
Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor bo v torek obravnaval predlog poslanske skupine SDS za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji Jeka 2 in postavitvi manjših modularnih jedrskih reaktorjev drugod po državi.
V največji opozicijski poslanski skupini so prepričani, da gre za projekt celotne Slovenije, ki nujno potrebuje močan in stabilen vir energije, tega pa vidijo v jedrski energiji. Ob tem ocenjujejo, da je zdaj "idealen, optimalen ali celo skrajni čas" za posvetovalni referendum na to temo, njihova želja je, da bi ga izvedli z junijskimi volitvami v Evropski parlament.
Referendumsko vprašanje bi se po predlogu SDS glasilo: "Ali ste za to, da Republika Slovenija zagotavlja stabilno in cenovno dostopno oskrbo z električno energijo prek uporabe nuklearne energije z izgradnjo drugega bloka Jedrske elektrarne Krško in manjših modularnih jedrskih reaktorjev?"
A od vložitve predloga za razpis referenduma sredi januarja se je vseh pet parlamentarnih strank konec januarja poenotilo, da bodo skupaj oblikovale referendumsko vprašanje o projektu Jek 2. Poleg tega so se strinjale, da bi bil posvetovalni referendum še letos, predvidoma v drugi polovici leta.
Kaj natančno bo SDS storila s predlogom, ni povsem jasno. V stranki so izrazili pripravljenost, da ga umaknejo, lahko pa bi tudi služil kot podlaga za iskanje soglasja strank okoli natančne formulacije vprašanja in datuma referenduma. Precej verjetno pa je, da bo DZ najprej potrdil resolucijo o miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji, ki naj bi jo v kratkem v parlament poslala vlada in bo predvidoma opredeljevala tudi konkretne projekte na jedrskem področju.
V čakanju na nadaljnje politične odločitve v družbi Gen energija, za zdaj edinemu investitorju v Jek 2, intenzivno izvajajo aktivnosti za pripravo dokončne investicijske odločitve. Gre predvsem za pripravo na umeščanje Jeka 2 v prostor in dialog s tremi potencialnimi dobavitelji tehnologije. Dokončne podrobnosti investicije naj bi bile znane v 2028, v najboljšem primeru pa bi novo nuklearko, katere vrednost je ocenjena na vsaj deset milijard evrov, po napovedih Gen energije dobili ob koncu naslednjega desetletja.

Časovnica dogajanja v parlamentu
TOREK, 20. 2.
12.00 seja preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih pristojnih državnih organov, se bo dogovorila o delu; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/q200Jt
14.00 seja odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor, na kateri bodo obravnavali predlog za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji drugega bloka krške nuklearke in manjših modularnih jedrskih reaktorjev; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/qvRUP6
14.00 seja odbora DZ za pravosodje, na kateri bodo obravnavali predlog priporočila vladi v zvezi s stanjem na področju boja proti korupciji v RS; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/qokPHi
SREDA, 21. 2.
10.00 izredna seja DZ, na kateri bodo obravnavali predlog priporočila vladi v zvezi s stanjem na področju boja proti korupciji v RS; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/qlk6fE
ČETRTEK, 22. 2.
9.00 seja odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na kateri bodo na zahtevo poslanske skupine NSi razpravljali o novi viziji kmetijske politike; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/qmBEdp
PETEK, 23. 2.
9.00 seja odbora DZ za zadeve EU, na kateri bodo med drugim obravnavali poročilo o izvajanju evropske kohezijske politike 2014-2020 in 2021-2027 za obdobje od januarja 2014 do konca decembra 2023; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/q34AUB
10.00 seja preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0, na kateri bodo kot priče zaslišali Franca Maleinerja, Mihaela J. Tomana, Joerga Prestorja in Damirja Josipoviča; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/qb7N7E

VIR: Tax Fin Lex