Geodetska uprava RS (Gurs) bo marca izvedla še informacijsko prenovo registra prostorskih enot. Tako bodo informatizirane vse nepremičninske evidence, ki jih vodi Gurs. Ostale so bile že v letu 2022.

četrtek, 1.2.2024
Ljubljana, 01. februarja (STA) - Geodetska uprava RS (Gurs) bo marca izvedla še informacijsko prenovo registra prostorskih enot. Tako bodo informatizirane vse nepremičninske evidence, ki jih vodi Gurs. Ostale so bile že v letu 2022.

Kot je danes objavil Gurs, je bil namen informacijske prenove nepremičninskih evidenc celovito informatizirati vse poslovne procese v zvezi z odločanjem o vpisih v kataster nepremičnin, register prostorskih enot, evidenco državne meje in register naslovov.

"Prej ločene evidence so se združile v centralni bazi. Takšen način vodenja podatkov omogoča boljšo povezano vzdrževanje vseh podatkov s ciljem zagotoviti in dvigniti kakovost vodenja in vzdrževanja podatkov ter nuditi uporabnikom višjo raven storitev," pravijo v geodetski upravi.

Prehod vodenja registra prostorskih enot v nov informacijski sistem kataster je predviden med 1. in 3. marcem. V tem času bodo možne motnje pri uporabi sistemov, ki uporabljajo podatke registra prostorskih enot, kot so naslovi ali različne prostorske enote. Zato Gurs vse uporabnike poziva, naj morebitne prijave v različne sisteme in druge e-storitve, ki so povezane z naslovi ali različnimi prostorskimi enotami, izvedejo pred ali po tem obdobju.

Uporabniki lahko že danes podatke prenovljenega registra prostorskih enot prevzamejo v novi strukturi prek aplikacije Javni geodetski podatki.

Za uporabnike spletnih storitev je Gurs v sodelovanju z ministrstvom za digitalno preobrazbo vzpostavila domeno ipi.eprostor.gov.si, kjer so na voljo spletne storitve, ki vračajo podatke iz novega informacijskega sistema kataster. Več informacij o spletnih storitvah, tudi tehnično-uporabniško dokumentacijo, je mogoče najti na portalu Prostor, so še sporočili.

VIR: Tax Fin Lex