napovednik

GIBANICA – 11. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti

Ljubljana, 22. 2.–25. 2. 2023
Gibanica – bienale sodobne slovenske plesne umetnosti, od leta 2003 predstavlja slovensko sodobnoplesno produkcijo, ki jo za festival vselej izbere tričlanska mednarodna selektorska ekipa.

Selektorska posadka Gibanice 2023:

► Pia Krämer (Nemčija) že več kot 35 let upravlja in vodi organizacije in projekte na področju uprizoritvenih umetnosti. Kot umetniška vodja Studio Theatre Loft v nemškem Regensburgu je bila odgovorna za program akademije in prizorišča. Na Portugalskem je vodila skupnostni projekt O Espaco do Tempo in bila tudi koordinatorka portugalske platforme uprizoritvenih umetnosti. VEČ
► Biljana Tanurovska - Kjulavkovski (Severna Makedonija), kustosinja, raziskovalka in kulturna producentka, soustanoviteljica platforme Nomad Dance Academy (NDA) in projektnega prostora Kino Kultura (KK) ter programska direktorica skopske nevladne organizacije Lokomotiva. VEČ
► Maja Kalafatić (Slovenija), plesalka, koreografinja, pedagoginja in učiteljica joge, ki živi in dela med Ljubljano (Slovenija) in Beogradom (Srbija) ter sedaj tudi Helsinki (Finska). VEČIzmed 49 prispelih prijav so selektorice v tekmovalni program izbrale 7 predstav, predstava REČI REČI pa se je z nagrado strokovne žirije, ki jo je na Gibanici 2021 prejel koreograf Jan Rozman za predstavo Predmetenje (produkcija zavoda Emanat), v tekmovalni program uvrstila neposredno.

Izbrane predstave tekmovalnega programa se bodo tako potegovale za nagrado Gibanice 2023 za najboljšo predstavo po izboru občinstva ter za nagrado Gibanice 2023 za najboljšo predstavo po izboru strokovne žirije.UTEMELJITEV SELEKTORIC:
Kot selektorska ekipa smo imele zelo težko nalogo izbrati sedem izmed devetinštiridesetih zelo raznolikih in kakovostnih predstav, ki bi predstavljale nekakšen izbor slovenske produkcije v zadnjih dveh letih. Zato smo se odločile, da bomo predstavile dela, ki kažejo koreografske pristope k telesu, prostoru, času in materialom, ki razkrivajo napredne poglede na plesno umetnost.
Letošnji izbor povezuje ples, gibanje in koreografijo z aktualnimi temami, ki se nam zdijo pomembne, kot so tehnologija in telo, izčrpanost, feministično telo in pripovedovanje zgodb, gledalstvo in pogled, pa tudi ples in dekonstrukcija gibanja v zgodovini in do danes, s čimer ponuja različna razumevanja plesne umetnosti. Izbrana umetniška dela ne prinašajo samo somatske razsežnosti, temveč obravnavajo ples kot relevantno družbenopolitično umetnost. Predstavljajo raznolike poetike, krajine, somatske rešitve in gibalne taktike, ki razkrivajo sveže poglede na plesno umetnost v slovenskem kontekstu. Dela raziskujejo gibe in problematiko, ki sprožajo transformacije v telesu, ter na odru ustvarjajo raznolike ideje, ki preoblikujejo oder in njegov pomen, pa tudi način, na katerega gledamo predstave.
Pri izboru upoštevamo vpliv različnih praks, pa tudi značilnosti in potenciale sistema, ki te prakse vzdržuje, s poudarkom na novih idejah, vrednotah in orodjih za hitro spreminjajoči se svet.IZBRANE PREDSTAVE (po abecednem redu):

Leja Jurišić, Bara Kolenc, Peter Kutin, Patrik Lechner, Mathias Lenz
BRINA – KINESTETIČNI SPOMENIK
Produkcija: Pekinpah
Koprodukcija: NO1, KUD Samosvoj
VEČ

Bojana Robinson, Katja Legin in gostje
OH, KAKO ZELO OBIČAJNO
Produkcija: Studio za raziskavo umetnosti igre
Koprodukcija: Kino Šiška
VEČ

Matej Kejžar
PČP – PREŽIVLJATI ČAS PLESAJE
Produkcija: Pekinpah
VEČ

Kristina Aleksova
POLJUB
Produkcija: Via Negativa
VEČ

Julia Keren Turbahn, Jan Rozman
REČI REČI
Produkcija: Emanat
Koprodukcija: Lutkovno gledališče Ljubljana v sodelovanju z FELD Theater für junges Publikum (Berlin)
VEČ

Irena Z. Tomažin, Jule Flierl
U.F.O.: POKLON KATALINI LADIK
Produkcija: Zavod Sploh
Koproducenti in partnerji: SOPHIENSÆLE (Berlin), Charleroi Danse Center chorégraphique de Wallonie-Bruxelles (Bruselj), PACT Zollverein (Essen)
VEČ

Mala Kline
VENERA: MED UJETOSTJO IN LETENJEM
Produkcija: ELIAS 2069, Mercedes Klein
Koprodukcija: Center kulture Španski borci / Zavod EN-KNAP, Kino Šiška in Nomad Dance Academy Slovenija
VEČ

Beno Novak, Elvis Homan, Boštjan Simon
VSTAJENJE 2.0
Produkcija: Pekinpah
Koprodukcija: Qulenium
VEČ


Zgoščen prikaz plesne ustvarjalnosti na Slovenskem, ki ga ponuja Gibanica, bo tudi tokrat dragocena informacija tako za vabljene tuje selektorje kot za domače občinstvo.Se že veselimo snidenj na Gibanici 2023.

VIR: Ekipa Gibanice