Komisija državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na današnji izredni seji sprejela predloga za odložilna veta na noveli zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) in zakona o zaščiti živali.

ponedeljek, 25.9.2023
Ljubljana, 25. septembra (STA) - Komisija državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na današnji izredni seji sprejela predloga za odložilna veta na noveli zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) in zakona o zaščiti živali. Obe noveli je DZ sprejel na pretekli teden. Državni svet bo o pobudah odločal v sredo.

Predlog novele zakon o KGZS, ki so da v parlamentarni postopek vložili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Matejo Čalušić (Svoboda), vsebuje tri člene, bistvo pa je zajeto v prvem členu, ki določa, da za člane določenih organov zbornice na naslednjih volitvah, ki bodo leta 2024, ne bi smeli kandidirati člani organov političnih strank na državni ravni, poslanci Evropskega parlamenta, funkcionarji v Evropski komisiji in Evropskem svetu, predsednik republike, predsednik vlade, ministri in državni sekretarji, poslanci, poklicni župani, generalni direktorji in generalni sekretarji ministrstev, direktorji organov v sestavi ministrstev in vladnih služb, generalni direktor in direktorji generalnih direktoratov v Evropski komisiji, direktorji občinske uprave ali tajniki občine.
Omejitev imenovanja se osredotoča na ključne organe zbornice, torej svet, upravni odbor ter predsednika in podpredsednike.

Člani komisije menijo, da je novela ustavno sporna z vidika kršitve volilne pravice v okviru pravice do sodelovanja pri upravljanju javnih zadev, načela enakosti pred zakonom in načela pravne države. Novela obenem močno posegajo v avtonomijo zbornice, so navedli.

Člani komisije so prav tako predlagali odložilni veto na novelo zakona o zaščiti živali. Ta med drugim predvideva ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, mobilne klavnice, popolno prepoved privezovanja psov in uporabe živali v cirkusih ter vzpostavitev obveznega internega video nadzora v klavnicah. Predlagatelji, poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Meiro Hot (SD), so kot glavni cilj navedli večjo zaščito živali pred zanemarjanjem in zmanjšanje njihovega trpljenja.

Zakonsko besedilo določa tudi oblikovanje posebne enote uradnih veterinarjev, ki bo opravljala preglede, nadzorovala pogoje nastanitev in izvajala ukrepe na ozemlju celotne države in predvideva vzpostavitev instituta kvalificiranega prijavitelja.

Člani komisije so v obrazložitvi predloga odložilnega veta spomnili, da novela ni uživala širše podpore veterinarske in kmetijske stroke, in opozorili na nekatere določbe, ki "so vprašljive z ustavnopravnega vidika, nepotrebne in nedoločne ter bodo kot take v praksi povzročale veliko težav".

O predlaganih odložilnih vetih bodo državni svetniki odločali na izredni seji v sredo. Na dnevnemu redu bodo obenem imeli tudi predlog odložilnega veta na zakon o povračilu glob, ki so bile v mandatu prejšnje vlade izrečene na podlagah, za katere se je izkazalo, da so neskladne z ustavo.

VIR: Tax Fin Lex