Evropska unija je danes razširila sankcije proti Belorusiji zaradi vojne v Ukrajini. Po navedbah Evropske komisije naj bi z novimi sankcijami med drugim zagotovili, da se prek Belorusije ne bo mogoče izogniti sankcijam proti Rusiji.

četrtek, 3.8.2023
Bruselj, 03. avgusta (STA) - Evropska unija je danes razširila sankcije proti Belorusiji zaradi vojne v Ukrajini. Po navedbah Evropske komisije naj bi z novimi sankcijami med drugim zagotovili, da se prek Belorusije ne bo mogoče izogniti sankcijam proti Rusiji. Ukrepi so bili danes objavljeni v uradnem listu EU in so tako začeli veljati.

Med novimi sankcijami so prepoved izvoza tehnologij, ki se lahko uporabljajo v letalski in vesoljski industriji, kot so brezpilotni letalniki. Poleg tega bo v prihodnje prepovedana prodaja, dobava ali izvoz strelnega orožja in streliva. Razširjena je tudi prepoved izvoza blaga in tehnologij, ki se lahko uporabljajo v civilne in vojaške namene, kot so polprevodniki in oprema za kamere.

Sankcije veljajo tudi za 38 posameznikov in tri organizacije, ki naj bi prispevali k zatiranju beloruske civilne družbe in naj bi bili odgovorni za kršitve človekovih pravic v državi. Med njimi so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP tudi ugledni televizijski voditelji.

EU je lani že uvedla sankcije proti Belorusiji zaradi njene podpore ruski agresiji proti Ukrajini. Vključujejo trgovinske omejitve in prepoved transakcij z belorusko centralno banko.

VIR: tax fin lex