v sredo, 22. 11., ob 12. uri vabljeni na Pogovorno postajo, kjer se bosta dr. Alenka Kepic Mohar, glavna urednica Mladinske knjige in direktorica Cankarjeve založbe, avtorica Nevidne moči knjig, ter dr. Miha Kovač, avtor knjig Berem, da se poberem in Je to knjiga?, pogovarjala o različnih načinih branja, pomembnosti poglobljenega branja in vplivu branja na zmožnost osredotočanja in kritičnega mišljenja.

Spoštovani,
v sredo, 22. 11., ob 12. uri vabljeni na Pogovorno postajo, kjer se bosta dr. Alenka Kepic Mohar, glavna urednica Mladinske knjige in direktorica Cankarjeve založbe, avtorica Nevidne moči knjig, ter dr. Miha Kovač, avtor knjig Berem, da se poberem in Je to knjiga?, pogovarjala o različnih načinih branja, pomembnosti poglobljenega branja in vplivu branja na zmožnost osredotočanja in kritičnega mišljenja.
 
Ob 15. uri se bosta na Glavnem odru srečali igralki Saša Pavček in Barbara Cerar. Saša je avtorica več knjig za otroke, pesniških zbirk in knjige Živi ogenj gledališča, Barbara pa je pravkar izdala romaneskni prvenec Pretežno jasno. O prepletanju različnih ustvarjalnih struj, igralske izkušnje in pisanja, se bo z njima pogovarjal Anže Okorn.

Ob 17. uri vabljeni na Pogovorno postajo, kjer se bo pisateljica in publicistka Lara Paukovič z udeleženkami ustvarjalne delavnice pisanja ljubezenskega romana, ki jo je letos v začetku leta organizirala Cankarjeva založba, pogovarjala o tem, kdaj bomo brali dober slovenski ljubič. Ker je na ustvarjalni delavnici nastalo kar nekaj obetavnih besedil, so se pri Cankarjevi založbi odločili, da delavnico ponovijo. Razpis je že objavljen: https://www.mladinska-knjiga.si/o-skupini/za-medije/sporocila-za-javnost/ustvarjalna-delavnica-ljubezenskega-romana
Sejemsko sredo bomo zaključili v družbi Davida Zupančiča, mladega zdravnika in avtorja naj knjige leta 2022. O njegovi novi knjigi in iskanju miru v hektičnem vsakdanjiku se bo z Davidom pogovarjala novinarka Vala 202 Maja Ratej.
Vljudno vabljeni na sejemske odre in naše stojnice!
 
Za dodatne informacije: Služba za odnose z javnostmi: maja.lihtenvalner@mladinska-knjiga.si, 031 424 575; ana.zupan@mladinska-knjiga.si, 041 403 505.
SREDA, 22. novembra

VELIKOST MOJE KNJIŽNICE JE VELIKOST MOJEGA DUHA 
sreda, 22. 11., ob 12. uri, Pogovorna postaja, organizira Cankarjeva založba
V Evropi je izum tiska skupaj s širjenjem tržnega gospodarstva ustvaril podlago za razvoj informacijske družbe. V tem procesu je knjiga v formatu kodeksa postala glavni medij za organizacijo, ustvarjanje, ohranjanje in razširjanje besedilnega znanja. S profesorjem dr. Miho Kovačem in dr. Alenko Kepic Mohar, glavno urednico Mladinske knjige, se bomo pogovarjali o tem, da je knjižni format ne samo z vsebinami, ampak tudi z obliko in nanj vezano organizacijo besedil pomembno vplival na to, kako ljudje razmišljamo in čustvujemo. Pa tudi o tem, da v sodobni družbi knjiga izgublja status privilegiranega medija znanja in kaj vse s tem izgubljamo. 



IGRALKE, KI PIŠEJO  
sreda, 22. 11., ob 15. uri, Glavni oder, organizira Mladinska knjiga
Za prvo je pisanje malodane beg od gledališča, druga mu je v svoji knjigi postavila spomenik. Barbara Cerar v svojem romanesknem prvencu Pretežno jasno gledališče omeni v enem samem stavku, Saša Pavček v Živem ognju gledališča z nostalgijo obrača pogled v lepoto dni, preživetih na odru in za njim. Z izjemnima igalkama se bo pogovarjal Anže Okorn, doktor filozofije, ki redno piše za filmski reviji Ekran in Kino!, in je član redakcije za kulturo in humanistične vede Radia Študent.



KDAJ BOMO BRALI DOBER SLOVENSKI LJUBIČ?
sreda, 22. 11., ob 17. uri, Pogovorna postaja, organizira Cankarjeva založba
Živimo v zlati dobi domačih knjig – na lestvicah najbolje prodajanih in najbolj branih del kraljujejo knjige slovenskih avtorjev in avtorice. Slovenski avtorji v zadnjih letih zasedajo najvišja mesta celo v žanru kriminalke. Kdaj bomo torej dobili uspešen ljubezenski roman – najbolj množično bran žanr na svetu? Ali je to res »ženski« žanr in zakaj bi bilo to nekaj negativnega? O pisanju, o čarih in pasteh ustvarjanja ljubezenskega romana ter še čem bodo govorile izbrane udeleženke lanske delavnice ljubezenskega romana Cankarjeve založbe, pogovor pa bo povezovala njihova mentorica Lara Paukovič.


O ZNANOSTI MIRNEGA ŽIVLJENJA Z DAVIDOM ZUPANČIČEM
sreda, 22. 11., ob 18. uri, Glavni oder, organizira Radio Slovenija
David Zupančič je zdravnik, pisatelj in avtor priljubljenega podkasta Umetnost Lenarjenja, ki je leta 2022 s prvencem Življenje v sivi coni porušil prodajne rekorde in na Slovenskem knjižnem sejmu prejel nagrado za knjigo leta po izboru bralcev. Zaradi naporov, ki spremljajo študij medicine in zdravniški poklic, se je že zgodaj začel ukvarjati s čuječnostjo, učinkovito in priljubljeno metodo za obvladovanje stresa in doseganje stanja polne prisotnosti v danem trenutku. Za njim je dvanajst let raziskovanja, preučevanja in prakticiranja te metode, ki mu je, kot pravi, spremenila življenje. Pogovor z njim bo vodila novinarka Maja Ratej.
 
ČETRTEK, 23. novembra
 
KVIZ UČIMSE Z NANDETOM  
četrtek, 23. 11., ob 10. uri, Glavni oder, organizira Mladinska knjiga
Vabljeni na interaktivni kviz s portalom UČIMse.com za osnovnošolce in njihove učitelje. Znanja željni učenci se bodo podali na popotovanje po zalivu znanja. Pluli bodo po otokih, polnih zabavnih nalog, ki ne dišijo po šoli, in pokazali svoje znanje. Prireditev bo povezoval Rok Terkaj – Trkaj, ki bo z vami tudi kakšno zarepal. 
 
JUMPAJDIJA, JUMPAJDA! 
četrtek, 23. 11., ob 10. uri, Oder mladih, organizira Mladinska knjiga
Vsebina: Jumpajdija, jumpajda, v vrtec, v gozd okrog sveta. Gremo v Vrtec Pri veseli kravi, s Škratom Zgubo in kameleonom, Cicibanom in seveda s slikarko, striparko in pisateljico Jelko Godec Schmidt. Potopili se bomo v pravljični in resnični svet. Potovali bomo po veliki in slastni zakladnici stripov, pravljičnih bitij, po Sloveniji, svetu in času. Zabavno bo. Po dogodku vabljeni na stojnico Mladinske knjige, kjer bo Jelka Godec Schmidt podpisovala svojo knjigo. 
 
ENAKE MOŽNOSTI ZA VSE – Z DIGITALNI FORMATI? 
četrtek, 23. 11., ob 11. uri, Pogovorna postaja, organizira Mladinska knjiga
Ali lahko nove tehnologije in digitalni formati vsebin, kot so zvočnice in podkasti, pripomorejo k izenačevanju možnosti v družbi, ki je okulocentristična oziroma osredotočena na videče? Odgovor na to vprašanje bodo iskali Tihana Kurtin Jeraj, vodja uredništva digitalnih vsebin Mladinske knjige, Črt Kaker iz urada zagovornika načela enakosti, in Matej Žnuderl, predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije.

KNJIGA KOT TERAPEVTKA 
četrtek, 23. 11., ob 18. uri, Pogovorna postaja, organizira Mladinska knjiga
Priljubljenost priročnikov za samopomoč in osebno rast vztrajno raste. Ljudje v stiski iščemo različne načine, da bi si pomagali, in pogosto je knjiga prvo, po čemer posežemo, da bi se počutili bolje: v njej iščemo tolažbo, uteho in nasvet. Toda ali to zadošča? In kako naj v poplavi tovrstnih knjig najdemo pravo? O tem bo s terapevtkami in knjižnimi avtoricami Sanjo Rozman, Urško Ajdišek in Tino Bončino razmišljala novinarka Nika Vistoropski
 
PETEK, 24. novembra
 
PILOV VESELOŠOLSKI KVIZ S PIŽAMO 
petek, 24. 11. ob 10. uri, Glavni oder, organizira Mladinska knjiga
Vesela šola in Boštjan Gorenc – Pižama vabita v najzabavnejšo šolo pod soncem! Pomerili se bomo v veselošolskem znanju in se družili s Pilovim pasjim junakom Šnofijem, ki bo najpogumnejše in najbolj vedoželjne razvajal z imenitnimi nagradami. Dogodku bo sledilo podpisovanje knjig. 
 
KDO PIŠE IN KDO BERE FANTAZIJSKO LITERATURO
petek, 24. 11. ob 16. uri, Pogovorna postaja, organizira Mladinska knjiga
Aljaž Rabič, voditelj priljubljenega bralnega Kluba Fantastičnih v knjigarni Konzorcij, bo z Davorko Štefanec, avtorico Strašilke, Alenko Veler, urednico mladinske literature, in Katko Baša, iskal odgovor na vprašanje, zakaj temačni, skrivnosti polni fantazijski svetovi privlačijo toliko bralcev, kdo so avtorji največjih uspešnic ‒ in kdo njihovi uredniki. 
 
PRIHODNOST KUHARSKIH KNJIG – kdaj je splet podpora in kdaj konkurenca tiskani knjigi
petek, 24. 11. ob 16. uri, Glavni oder, organizira Mladinska knjiga
Slovenci smo pred dobrim mesecem dobili restavracijo s tremi michelinovimi zvezdicami, imamo se za gurmane, a dajemo prednost nizki ceni, ne kakovosti, v poplavi dobrih kuharskih knjig in receptov na spletu največkrat klikamo na kislo zelje s krvavicami. Kuharska knjiga je stvar kulture – kaj je skrivnost uspešnih avtorjev, kako jim pri tem pomaga splet in koliko jim pomenijo njihove knjige? Boštjan Napotnik – Napo, eden prvih food blogerjev pri nas in avtor dveh kuharskih uspešnic, se bo pogovarjal s kuharskimi mojstricami in avtoricami Matejo Delakorda, Urško Fartelj in Mišo Margan.

BAMBI ­– ROJEN, DA BI TE UBILI
petek, 24. 11. ob 17. uri, Pogovorna postaja, organizira Mladinska knjiga
Bambi, pripoved avstrijskega pisatelja Felixa Saltna (1869-1945), je v novem, poglobljenem prevodu Urške P. Černe z odlično spremno besedo velikega poznavalca pravljic Jacka Zipesa in z izvrstnimi ilustracijami Alenke Sottler izšla ob stoletnici prvega izida. Da je Bambi veliko več kot ljubek srnjaček iz Disneyjeve risanke, saj gre za pripoved o zgodovinskem zatiranju Judov oziroma manjšin, ki je tudi po stoletju od nastanka žal še kako aktualna, se bo s prevajalko Urško P. Černe in vizualno ustvarjalko Samiro Kentrić pogovarjal novinar RTV SLO Andrej Stopar. 
 
(NE)POVRATNA ZANKA: VPLIV DRUŽBENIH OMREŽIJ NA NAŠE DOŽIVLJANJE SEBE, SVETA IN DRUGIH 
petek, 24. 11. ob 19. uri, Pogovorna postaja, organizira Mladinska knjiga
Kako naše komuniciranje na družbenih omrežjih spreminja naše čustvovanje in medosebne odnose?  Kako nove digitalne platforme vplivajo na naš način komunikacije? Kako vplivajo na mlade? Je mogoče njihov vpliv zamejiti/nadzorovati? Odgovore na ta vprašanja, porojena ob branju novele Vse to smo videli, v kateri nizozemska pisateljica Hanna Bervoets opisuje vsakdan t. i. internetnih čistilcev, bodo iskale Nina Gaspari, voditeljica podkasta Lovim ravnotežje, Živa Ahac, svetovalka in predavateljica, zaposlena pri Logoutu, centru pomoči pri prekomerni rabi interneta. 

SOBOTA, 25. novembra

SUPERDEŽEVNIK 
sobota, 25. 11. ob 10. uri, Glavni oder, organizira Mladinska knjiga 
Slikanice ustvarjalnega tandema Julie Donaldson in Axla Schefflerja so priljubljene po vsem svetu, prav tako tudi animirani filmi, ki so nastali po njih ‒ Zverjasec, Zverjašček, Bi se gnetli na tej metli?, Zog, Zog in leteča zdravnika … Tokrat si bomo ogledali Superdeževnika. Odlična sinhronizacija je nastala na RTV SLO. Pred predvajanjem filma se bomo srečali z urednico otroškega programa Martino Peštaj in prevajalko Nino Dekleva. Superdeževnik vedno vse reši. Le kdo bo rešil njega, ko ga ujame zlobni čarovniški kuščar? 

O VODNIKIH IN BLODNIKIH
sobota, 25. 11. ob 11. uri, Pogovorna postaja, organizirata Založba Sidarta in Mladinska knjiga 
Slovenija ima 10.000 kilometrov planinskih poti in izredno bogastvo kulturnih ter naravnih znamenitosti. Kljub temu nekateri naši biseri ostajajo še vedno skriti, drugi pa so že tako zbrušeni, da nekoliko izgubljajo svoj sijaj. Kaj vpliva na preobremenjenost nekaterih najbolj priljubljenih izletniških točk? Ali nam kakovostni knjižni vodniki pri iskanju novih poti in doživetij še lahko pomagajo, ali pa se za izlet rajši odločamo na podlagi nekega hipnega navdiha z družabnih omrežij? V pogovoru z gorniško publicistko Mojco Volkar Trobevšek bodo odgovore iskali Marjan Žiberna, pisatelj, urednik in avtor letos izdanega vodnika Daleč od ponorelega sveta, Irena Cerar, avtorica vodniške serije Pravljične poti Slovenije, ki se ji je pred kratkim pridružila še angleška izdaja Fairy Trails of Slovenia, ter Matjaž Šerkezi, gorski reševalec, nominiranec za Delovo osebnost leta, ki se potrpežljivo posveča ozaveščanju o varnejšem obiskovanju gora. 

MEDO IN PUJSI 
sobota, 25. 11. ob 12. uri, Oder mladih, organizira Mladinska knjiga 
Prijatelja Medo in Pujsi sta prikupna junaka, ki s svojimi dogodivščinami vsak mesec v reviji Cicido razveseljujeta in zabavata otroke. Njune zgodbe so izšle tudi v knjigi. S pripovedovalko Katjo Preša si bomo ogledali nekaj kratkih animiranih zgodbic iz življenja Meda in Pujsija ter spoznali avtorja, ki sta si vse skupaj izmislila, pisatelja Sebastijana Preglja in ilustratorja Igorja Šinkovca. Po dogodku vabljeni na stojnico Mladinske knjige, kjer bosta avtorja podpisovala knjigo. 
 
Z OSTRINO NOŽA IN UMA
sobota, 25. 11. ob 12. uri, Glavni oder, organizira Mladinska knjiga
Kirurgija ni poklic, je način življenja. Svet kirurgije je kompleksen in prepoln zanimivih zgodb. To je svet preprostih življenjskih načel, medsebojnega spoštovanja in podobnih družinskih zgodb. To je svet, ki je nabit z življenjsko energijo, znanjem, hotenjem, idejami. Obenem je to svet, ki lahko usodno posega v življenje drugih ljudi in ga spreminja, saj se nenehno dotika meje med življenjem in smrtjo, in je hkrati tesno vpet v širši družbeni sistem. Kot pravi priznani kirurg prof. dr. Uroš Ahčan, avtor knjige Skalpel, pa so največji junaki tega sveta pacienti, katerih zgodbe nas navdihujejo, navdušujejo ter nam dokazujejo moč in pravi pomen medicinske vede. O različnih področjih, ki se jih dotika kirurgija, bo prof. dr. Ahčan razmišljal v pogovoru z novinarko Majo Sodja. 
 
RAJAMO S SVETLANO 
sobota, 25. 11. ob 16. uri, Oder mladih, organizirata Mladinska knjiga in ZKP RTV SLO 
Pesnica Svetlana Makarovič je za otroke ustvarila res veliko dobrih pesmi in jih tudi uglasbila. To je naša zakladnica. Le kdo ne pozna njene Kuharice Uharice, Čuka na palici in Pesmic iz mačje preje? Violinistka in pevka Laura Zafred nam bo skupaj z glasbeniki Rokom Felicijanom, Maticem Smolnikarjem in Alešem Zorcem iz lutkovnega kabareta Čuk na palici zapela nekaj pesmi. Se boste pridružili tudi vi? Boste Svetlani zapeli Ježa? Ali pa Kužka Postružka. Kaj pa Palalačinke?  Svetlana Makarovič bo po dogodku podpisovala zgoščenke in knjige.
Glasba: Čuk na palici (MKZ), Kuharica Uharica (ZKP RTV SLO in MKZ) in Pesmice iz mačje preje (ZKP RTV SLO), lutkovni kabaret Čuk na palici (zavod KULT, režija Nika Bezeljak, soavtorica Laura Zafred)  
Na stojnici Mladinske knjige bodo na voljo knjige Svetlane Makarovič in zgoščenke ZKP RTV SLO Pekarna Mišmaš, Pesmice iz mačje preje, Gal v galeriji (izšla bo dan pred dogodkom). 

KAKO SVETLO PRIHODNOST SI LAHKO OBETAJO DANAŠNJI MLADI?
 
sobota, 25. 11. ob 17. uri, Glavni oder, organizira Mladinska knjiga
Tržaško-slovenski filozof in publicist Jernej Šček se bo z Giulio Caminito, najuspešnejšo pisateljico svoje generacije v Italiji, pogovarjal o njenem romanu Voda v jezeru ni nikoli sladka. Roman, ki bi bil lahko bildungsroman, pa to ni, in ki se bere kot avtofikcija, a je daleč od tega, se ostro zaveda družbene laži, v katero vsi verjamemo – da lahko z dobro izobrazbo tudi ljudem z družbenega roba uspe postati nekdo. Avtorica je z romanom o brezizhodnosti mladih generacij italijanskega podeželja osvojila prestižno nagrado campiello, bralci pa so ga izbrali za najboljši italijanski roman.   
 
POLITIKA V ROMANU ALI POLITIČEN ROMAN?  
sobota, 25. 11. ob 18. uri, Pogovorna postaja, organizira Cankarjeva založba
Slovensko romanopisje se politike in vprašanj ideologije najraje izogiba v širokem loku, če pa že, jih v svoje zgodbe vpleta prek individualnega spomina na zgodovinske dogodke. Letos je pri Cankarjevi založbi izšel roman, ki govori prav o tem: Brezmadežna Zorana Predina si je zamislila družbo postkatastrofične prihodnosti, ki ji s kultom vodje totalitarno vlada vegansko krščanstvo. Kako torej slovenski roman razume sodobno politiko? Kaj to pove o sodobni slovenski družbi? In kje na premici od idealizma do cinizma se trenutno nahaja slovenski volilec? 
 
MIŠJI ŽENIN IN DROBTINE IZ MIŠJE DOLINE  
sobota, 25. 11. ob 18. uri, Glavni oder, organizira Mladinska knjiga
Vsebina: Gremo v mišjo dolino? Skupaj s pesnico in pisateljico Anjo Štefan in glasbenico Lauro Zafred. Anja bo ob slikah Ane Zavadlav pripovedovala o Mišjem ženinu, Laura pa nam zapela in zaigrala kakšno pesem z zgoščenke Drobtine iz mišje doline. In koga si bo miška izbrala za ženina? Za otroke 3+ in njihove odrasle. Po dogodku vabljeni na stojnico Mladinske knjige, kjer bo Anja Štefan podpisovale svoje knjige. 

NEDELJA, 26. novembra
 
ZNANOST V ZGODBAH 
nedelja, 26. 11., ob 12. uri, Glavni oder, organizirajo Mladinska knjiga, Znanost na cesti, Založba Buča 
Kako razburljivo je življenje družine znanstvenikov, kjer potepuški gen kar kliče po pustolovščinah! Z Majo Prijatelj Videmšek nas bodo člani družine popeljali v svet edinstvenih doživetij skozi avtobiografijo Znansopotnika (Rokus-Klett) ter živalskih zgodb za otroke V kraljestvu živali (MK).

SKLEPNI DOGODEK SEJMA: KONCERT OBLIKE DUHA, HOMMAGE BORISU A. NOVAKU 
sobota, 25. 11. ob 17. uri, Glavni oder, v organizaciji 39. SKS
Monumentalna knjiga Oblike duha pesnika, pisatelja in prevajalca Borisa A. Novaka z ilustracijami legendarnega Marjana Mančka, ki je izšla leta 2016, je zakladnica pesniških oblik, v kateri je avtor zbral, razložil, analiziral in ponazoril 220 pesniških oblik. Ivana Novak je devet pesmi iz te knjige tenkočutno uglasbila in z glasbenimi sodelavci (Tilen Stepišnik, multiinstrumentalist, Mitja Centrih, bas kitara, Miha Friedrich, bobni, in Tadeja Žele, violončelo) ustvarila izjemen CD uglasbene poezije. Koncert Oblike duha bo sklepno dejanje letošnjega 39. slovenskega knjižnega sejma, pa tudi poklon Borisu A. Novaku ob 70. rojstnem dnevu, ki ga bo praznoval 3. decembra 

VIR: MKZ