Evropska komisija je predstavila nov sveženj ukrepov za nadgradnjo in okrepitev temeljev okvira EU za trajnostno financiranje.

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Pexels
Evropska komisija je predstavila nov sveženj ukrepov za nadgradnjo in okrepitev temeljev okvira EU za trajnostno financiranje.

Prehod na podnebno nevtralno in trajnostno gospodarstvo do leta 2050 ponuja nove priložnosti za podjetja ter državljane in državljanke po vsej EU. Številna podjetja in vlagatelji so se že podali na pot trajnostnosti, o čemer priča vse večji obseg trajnostnih naložb. Vendar se pri tem prehodu soočajo tudi z izzivi, zlasti v zvezi z izpolnjevanjem novih zahtev glede razkritij in poročanja.
Cilj tega svežnja je torej zagotoviti, da bo okvir EU za trajnostno financiranje še naprej podpiral podjetja in finančni sektor, hkrati pa spodbujal zasebno financiranje projektov in tehnologij za prehod. Evropska komisija je taksonomijo EU dopolnila z dodatnimi dejavnostmi in predlagala nova pravila za ponudnike ocen okoljskih, socialnih in upravljavskih vidikov (ESG), kar bo povečalo preglednost na trgu za trajnostne naložbe. Namen svežnja je zagotoviti, da okvir za trajnostno financiranje deluje za podjetja, ki želijo vlagati v svoj prehod na trajnostnost. Njegov cilj je tudi olajšati uporabo okvira za trajnostno financiranje in tako še naprej učinkovito prispevati k ciljem evropskega zelenega dogovora.

Taksonomija EU je temelj okvira EU za trajnostno financiranje in pomembno orodje za preglednost trga, ki pomaga usmerjati naložbe v gospodarske dejavnosti, ki so najbolj potrebne za zeleni prehod. Evropska komisija je na načelni ravni odobrila nov sklop meril taksonomije EU za gospodarske dejavnosti, ki znatno prispevajo k enemu ali več nepodnebnim okoljskim ciljem, ki so: trajnostna raba ter varstvo vodnih in morskih virov, prehod na krožno gospodarstvo, preprečevanje in nadzorovanje onesnaževanja ter varstvo in obnova biotske raznovrstnosti in ekosistemov.

Poleg tega je Evropska komisija sprejela ciljno usmerjene spremembe delegiranega akta EU o podnebni taksonomiji, s katerimi je razširila razpon gospodarskih dejavnosti, ki prispevajo k blažitvi podnebnih sprememb in prilagajanju nanje ter doslej niso bile vključene, zlasti v proizvodnem in prometnem sektorju. Vključitev dodatnih gospodarskih dejavnosti, ki zajemajo vseh šest okoljskih ciljev, ter posledično več gospodarskih sektorjev in podjetij, bo povečala uporabnost in potencial taksonomije EU za povečanje trajnostnih naložb v EU.  
Merila v veliki meri temeljijo na priporočilih platforme za trajnostno financiranje, objavljenih marca in novembra 2022. Evropska komisija je sprejela tudi spremembe delegiranega akta o obveznostih razkritja, ki dopolnjuje uredbo o taksonomiji, da bi pojasnila obveznosti razkritja za dodatne dejavnosti.

V okviru predloga uredbe o ponudnikih ocen ESG imajo ocene ESG pomembno vlogo na trgu trajnostnega financiranja EU, saj vlagateljem in finančnim institucijam zagotavljajo informacije, na primer o naložbenih strategijah in obvladovanju tveganja v zvezi z okoljskimi, socialnimi in upravljavskimi vidiki. Danes je trg ocen ESG premalo pregleden, zato Evropska komisija predlaga uredbo za izboljšanje zanesljivosti in preglednosti dejavnosti ocenjevanja ESG. Nova organizacijska načela in jasna pravila o preprečevanju nasprotij interesov bodo povečala integriteto dejavnosti ponudnikov ocen ESG.
Ta nova pravila bodo vlagateljem omogočila sprejemanje bolj utemeljenih odločitev v zvezi s trajnostnimi naložbami. Poleg tega predlog vsebuje zahtevo, da ponudnike ocen ESG, ki ponujajo storitve vlagateljem in podjetjem v EU, odobri in nadzoruje Evropski organ za vrednostne papirje in trge (ESMA). S tem se bosta zagotovili kakovost in zanesljivost njihovih storitev, da se zaščitijo vlagatelji in zagotovi celovitost trga.

Poleg tega je Evropska komisija predstavila pregled nedavnih ukrepov in orodij, predlaganih za reševanje ključnih težav in vprašanj v zvezi z izvajanjem, ki so jih izpostavili deležniki. Iz zgodnjega poročanja je razvidno, da podjetja v vseh ključnih gospodarskih sektorjih vse bolj uporabljajo taksonomijo EU kot del svojih prizadevanj za prehod. Letošnje začetno poročanje podjetij o taksonomiji na primer kaže spodbudne trende med velikimi nefinančnimi podjetji, saj številna poročajo o vedno večji usklajenosti s taksonomijo, zlasti pri naložbah v osnovna sredstva.
Kot prvi korak je Evropska komisija nedavno oblikovala vrsto ciljno usmerjenih ukrepov in pobud za povečanje uporabnosti pravil in podporo deležnikom pri njihovem izvajanju. Poleg tega Evropska komisija objavlja tudi navodila za uporabo taksonomije EU, tj. smernice o taksonomiji za nestrokovnjake. Podpora podjetjem in finančnemu sektorju pri izvajanju taksonomije EU in okvira za trajnostno financiranje bo ključna prednostna naloga Komisije v prihodnosti.

Novi sveženj kaže tudi, kako je mogoče učinkovito uporabiti pravni okvir EU za olajšanje financiranja prehoda.  Namen novih priporočil o financiranju prehoda je zagotoviti smernice in praktične primere za podjetja in finančni sektor. Njihov namen je pokazati, kako lahko podjetja prostovoljno uporabijo različna orodja okvira EU za trajnostno financiranje, da usmerijo naložbe v prehod in obvladujejo tveganja, ki izhajajo iz podnebnih sprememb in degradacije okolja. Cilj je olajšati financiranje prehoda, ne le za podjetja, ki že dosegajo dobre rezultate na področju trajnostnosti, temveč tudi za tista, ki začenjajo na različnih izhodiščih, a imajo verodostojne načrte ali cilje za izboljšanje svoje trajnostnosti. Priznava se tudi, da se mala in srednja podjetja soočajo s posebnimi izzivi, ki jih je treba rešiti.

VIR: Naš Stik