Zasedanje Konference pogodbenic Konvencije o biološki raznovrstnosti

Danes, 19. decembra, se je v Montrealu z zaključnim plenarnim zasedanjem končalo zasedanje konference pogodbenic Konvencije o biološki raznovrstnosti.

V zgodnjih jutranjih urah je bil v Montrealu dosežen dogovor o potrditvi Svetovnega okvira za biotsko raznovrstnost. Kompromisni dogovor vsebuje veliko ključnih elementov, za katere se je zavzemala večina držav, pa tudi povečano finančno pomoč državam v razvoju, brez katere ni bilo pričakovati podpore s strani držav v razvoju.

Med ključnimi cilji dogovor določa zavarovanje vsaj 30 % kopenskih in 30 % morskih površin na svetovni ravni, še posebej tistih, ki so posebej pomembni za biotsko raznovrstnost, in obnovo vsaj 30 % degradiranih kopenskih, celinskih vodnih ter obalnih in morskih ekosistemov do leta 2030.
V skladu z dogovorom bo potrebno zagotoviti nujne ukrepe za zaustavitev izumrtja ogroženih vrst, ter zmanjšati in ublažiti vplive invazivnih tujerodnih vrst na biotsko raznovrstnost, med drugim tudi z zmanjšanjem vnosa za vsaj 50 % do leta 2030.

Določeno je tudi zmanjšanje negativnih vplivov onesnaževanja iz vseh virov do leta 2030 na ravni, ki ni škodljiva za biotsko raznovrstnost, vključno z zmanjšanjem tveganja zaradi pesticidov ter prizadevanjem za odpravo onesnaževanja s plastiko.

V povezavi s krizo podnebnih sprememb je predvideno iskanje močnejših pozitivnih sinergij z biotsko raznovrstnostjo tudi z uporabo na naravi temelječih rešitev.

Za izvajanje dogovora je predvideno povečanje finančnih sredstev iz vseh virov, tako javnih kot tudi zasebnih, z mobilizacijo vsaj 200 milijard ameriških dolarjev na leto do leta 2030.

Glede mednarodne finančne pomoči državam v razvoju dogovor predvideva povečanje le-te na 20 milijard ameriških dolarjev letno do leta 2025, in 30 milijard letno povečanje do leta 2030. V ta namen je v naslednjem letu predvidena ustanovitev novega sklada v okviru Svetovnega sklada za okolje GEF.

Izvedba dogovora je podprta z dobrim okvirom za spremljanje in poročanje ter bo potekala z izvajanjem nacionalnih strategij in akcijskih načrtov za varstvo biotske raznovrstnosti ter rednih pregledov napredka do 2030.

VIR: MOP