Ob kulturnem prazniku bo temu primerno obarvana tudi naša rubrika, v kateri zato tokrat predstavljamo znanega idrijskega umetnika, katerega 120. obletnico rojstva praznujemo prav letos: Nikolaja Pirnata.

Nikolaj Pirnat je bil znan slovenski slikar, kipar in ilustrator. Rodil se je leta 1903 v Idriji materi Ani, ki je izvirala iz znane idrijske družine trgovcev s čipkami, in očetu Maksu Pirnatu, profesorju slavistike in pisatelju. Kot majhen otrok se je z družino za nekaj časa preselil v Kranj, leta 1919 pa se je družina vrnila v Idrijo in Nikolaj je leta 1921 z odliko maturiral na idrijski realki.

Vpisal se je na umetnostno akademijo v Zagrebu, kjer je sprva študiral slikarstvo, nato pa kiparstvo, eno leto se je izpopolnjeval tudi v Parizu. Po dokončanem študiju se je preselil v Maribor, kasneje v Ljubljano, kjer je do vojne deloval kot risar v uredništvu časopisa Jutro. Med okupacijo je bil leta 1942 interniran v Gonarsu v Italiji, po kapitulaciji Italije pa je leta 1943 odšel med partizane, kjer je vodil oddelek za likovno propagando in bil tudi odlikovan. Leta 1945 je bil imenovan za rednega profesorja risanja na novoustanovljeni Akademiji za upodabljajočo umetnost v Ljubljani.

Njegov obsežen in raznovrsten opus obsega kiparska , slikarska, risarska, grafična in ilustratorska dela. Preizkusil se je tudi v književnosti kot pisatelj libreta, feljtonov in pesmi. Med njegovimi deli najdemo številne kiparske portrete (Cankar, Jurčič, Aškerc idr.), spomenike, slike (npr. Portret žene) , risbe, satirične karikature, v katerih je pogosto upodobil tudi sebe, ter ilustracije (Don Kihot, Ciciban idr.). Razstavljal je v Parizu, Ljubljani, Zagrebu, Beogradu in drugje.
Nikolaj Pirnat je umrl januarja 1948 v starosti 44 let. Ob 100-letnici rojstva so mu pripravili številne spominske razstave, v Idriji pa sta po našem rojaku med drugim poimenovani tudi galerija na gradu in najvišja nagrada Občine Idrija na področju kulture in umetnosti.

 
(Vir: Wikipedija, SloArt, Slovenska biografija, idrija.com)

VIR: Občina Idrija