Z idrijskim rudnikom je povezano zelo veliko zgradb v Idriji in okolici, tokrat pa vam predstavljamo stavbo, ki krasi enega izmed najstarejših ohranjenih vhodov v rudnik v Evropi, Antonijev rov. Govorimo seveda o Šelštvi.

 Antonijev rov je bil izkopan leta 1500, v 18. stoletju pa so pred vhodom v rudnik zgradili vhodno stavbo – Šelštev – ki je služila kot prizivnica. Tako tudi ime Šelštev izvira iz nemške besede »Gesselstube«, ki bi jo lahko prevedli kot soba za prizivanje/pridružitev. Tam so se rudarji pred delom zbrali, da bi jim Obergutman (vodja) razdelil dnevne zadolžitve.

V 1. nadstropju je leta 1787 začela obratovati zasilna bolnišnica, namenjena rudarjem, zastrupljenim z živim srebrom, konec 19. stoletja pa so v tem nadstropju uredili stanovanja za priseljene rudniške uslužbence in leta 1890 se je tam na primer rodil tudi znameniti inženir Stanko Bloudek. Pozneje je bil ta del stavbe urejen v gostišče.

Spodnje nadstropje še vedno ostaja vhod v (zdaj turistični) Antonijev rov in obiskovalci se še vedno zbirajo v prizivnici. Mnogo let so se idrijski rudarji skozi Šelštev in po Antonijevem rovu podajali v globine idrijskega rudnika, veseli pa nas lahko, da po njihovih stopinjah še vedno vsakodnevno stopajo vedoželjni šolarji in drugi obiskovalci, ki lahko tako na zanimiv način spoznavajo bogato tradicijo idrijske knapovšne. Če se tja še niste podali, vam obisk zagotovo priporočamo.
 
(Vir: CudHG, Hikuk.com, Zgodnja industrijska arhitektura na Slovenskem)

VIR: Občina Idrija