Televizijski program za otroke in mlade

Televizijski program za otroke in mlade

V času počitnic RTV Slovenija pripravlja pester program. Vsako jutro bo na prvem programu Televizije Slovenije najmlajše pričakala otroška izobraževalna oddaja, risanke in izbran celovečerni film.

25. april 2023 ob 13:31
Televizija Slovenija
Najmlajši gledalci bodo lahko počitniške dopoldneve preživeli v prijetni družbi risanih in filmskih junakov ter na svež način odkrivali zanimiv živalski svet. Program se bo namreč vsak dan ob 9. uri pričel z otroško izobraževalno oddajo Za repom. Vsakič bodo primerjali dve živali, podirali stereotipe o njihovih značilnostih in iskali nenavadna dejstva. Voditelja Klemen Kovačič in Nika Rozman bosta v uvodni rubriki Pomigni s pomočjo treh namigov poskušala odkriti skrito žival, nato pa jo bosta obiskala, se ji približala in raziskala temo oddaje. V kratki animirani rubriki Na repu slave bomo na humoren način predstavljali ''slavne'' živali. Rubrika Zarjovi za živali! pa bo gledalce spodbudila, da lahko s preprostimi akcijami in pravilno oskrbo tudi sami pripomorejo k njihovi lepši prihodnosti. Ker oddaja sledi takšnim in drugačnim repom, se z rapom tudi zaključi, in sicer je verze o živalih prispeval glasbenik Jose.

Oddaji bodo sledile znane risanke, kot sta Pujsa Pepa in Superjelen Jani. Za konec pa bo vsak dan na sporedu še celovečerni film. Otroci bodo spoznali jelenčka in njegovo vznemirljivo odraščanje v divjem okolju Laponske v dokumentarnem filmu Kraljestvo severnega jelenčka. V pravljično kraljestvo in svet vodnih vil pa najmlajše odpelje čaroben otroški film Zdravilna voda. Prepričljivo zgodbo o odraščanju in premagovanju družinskih travm si bodo otroci lahko ogledali v filmu Nad oblaki. Za otroško zabavo bo poskrbela ljubka, mala in predrzna čebelica Maja v svojem prvem kinematografskem filmu, ki je zaživel leta 2014.

27. 4. ob 9.40 na TV SLO 1
Kraljestvo severnega jelenčka

Laponska leži na skrajnem robu Evrope, znotraj Arktičnega kroga. Tamkajšnja divjina je pobeljena s snegom in za vsakega novorojenca predstavlja vrsto grozečih nevarnosti. Finski del Laponske je kraj z več severnimi jeleni kot ljudmi. Jelenčku Ajlu sledimo od prezgodnje skotitve, zaradi katere je nebogljeni mladič dlje kot običajno odvisen od svoje mame. Skozi nevarnosti in ovire dobiva samozavest, da se osamosvoji. Življenje Ajla in njegove mame opazujejo nenevarni losi, hermelini in veverice, naokoli pa prežijo tudi plenilci.

28. 4. ob 9.40 na TV SLO 1
Čebelica Maja

Maja je ljubka čebelica, ki se rada potepa po svetu in ne mara pravil. Ko iz domačega čebelnjaka nenadoma izgine matični mleček, čebele za krajo okrivijo sršene in obtožijo nedolžno Majo, da jim je pomagala. Prav vsi iz čebelnjaka ji obrnejo hrbet, razen njenega najboljšega prijatelja, dobrosrčnega in nerodnega Vilija. Maja in Vili se odločita, da bosta rešila kraljico in našla izgubljeni matični mleček, zato se odpravita na drzno popotovanje do domovanja sršenov. Srečno pot, čebelici!

1. 5. ob 9.25 na TV SLO 1
Nad oblaki

Jim pri komaj 11 letih izkazuje izjemen talent za astronomijo. Po selitvi v novo mesto in zamenjavi šole se Jim udeleži tekmovanja za mlade znanstvenike in pristane v paru z občutljivo sošolko Emmo. Jim želi tekmovanje izkoristiti za dokončanje dedkovega projekta - gradnjo balona za polet v vesolje. Mlada znanstvenika se obsedeno lotita dela in postaneta dobra prijatelja.

2. 5. ob 9.35 na TV SLO 1
Zdravilna voda

Princesa Hanka ima le očeta, kralja Georga, ki se po ženini smrti noče ponovno poročiti, čeprav ga Hankin stric spodbuja k temu. Ko se Hanka izgubi v gozdu in skoraj umre, kralju na pomoč priskoči čarobna vodna vila, ki mu podari zdravilno vodo in zabiča, da napoj ne sme priti v roke sebičnega človeka, saj bi v tem primeru vsa voda izginila. Zdravilna voda pozdravi Hanko, kralj pa iz kraljestva izžene svojega brata, ki je bil posredno kriv za Hankino bolezen … Kakšnih deset let pozneje se kraljev brat v kraljestvo vrne z novo ženo, ki ima pritlehen načrt, da se polasti zdravilne vode.