Naselje Predgriže leži na Črnovrški planoti, na nadmorski višini 662 m, do njega pa vodi cesta, ki se odcepi z regionalne ceste Godovič-Ajdovščina. Po podatkih iz leta 2016 Predgriže štejejo 164 prebivalcev.

Mateja P. 

Ime Predgriže izhaja iz besede »griža«, ki pomeni »pust, s skalami in kamenjem pokrit pas, predel zemlje«, to naselje pa se je razvilo ob robu polja, na bolj rodovitnih tleh – torej pred grižami. Tu mimo je vodila prvotna pot med Godovičem in Črnim Vrhom, ki naj bi jo za lažji prevoz tovora v času Ilirskih provinc uredili Napoleonovi vojaki, danes pa je še vedno vidna kot steza. Današnja pot skozi Predgriže je bila urejena pozneje in ob njej so začeli graditi manjše hiše, v katerih so prebivali kmetje z nekaj njivami in mali obrtniki. Preživljali so se z obdelavo zemlje, živinorejo, spravilom lesa ter obrtmi, ženske so bile predice in klekljarice. Apnenec, ki so ga našli v svojem okolju, so uporabljali za žganje apna v apnenicah.
Na tem območju najdemo veliko kraških pojavov, tu pa poteka tudi meja med dolomitsko kamnino, ki pokriva večji del Črnovrške planote, in zgornjekrednim apnencem. Tu sta Ciganska jama, polna kapnikov in kapniških zaves, ter Golobeja jama, ki s širokim navpičnim vhodom nudi odlične pogoje za trening spusta po vrvi.
V Predgrižah na okrog 730 metrih nadmorske višine deluje tudi astronomski observatorij Črni Vrh, v katerem se astronomi ukvarjajo predvsem z iskanjem asteroidov in kometov in tako so npr. leta 2006 odkrili supernovo SN 2006 v ozvezdju Velikega medveda.
Predgriže so torej kraj, kjer se velja ozreti okrog sebe, prav tako pa tudi v globine in v nebo.
 
(Vir: crnivrh.eu in Primorski val – Pisanka)

VIR: Občina Idrija