Iskraemeco je bil ključni partner v projektu BRIGHT, ki je bil namenjen povečanju potenciala prilagajanja odjema v energetskem sektorju. Projekt je potekal od novembra 2020 do oktobra 2023 v sklopu programa Evropske unije, Horizon 2020.

Iskraemeco je bil ključni partner v projektu BRIGHT, ki je bil namenjen povečanju potenciala prilagajanja odjema v energetskem sektorju. Projekt je potekal od novembra 2020 do oktobra 2023 v sklopu programa Evropske unije, Horizon 2020.

O projektu BRIGHT

Namen projekta je bil sprostiti celoten potencial prilagajanja odjema (ang. demand response, DR), zlasti ob vse večji vlogi obnovljivih virov energije. Dolgoročni cilj projekta pa je ustvariti učinkovitejši in trajnostni energetski sistem.

Pomemben vidik je tudi opolnomočenje in motivacija potrošnikov ter omogočanje aktivnega sodelovanja pri prilagajanju odjema. Pri tem smo se v sklopu projekta posluževali jasne komunikacije, razumevanja preferenc potrošnikov in nudenja različnih spodbud, ki presegajo finančne nagrade. Vključenost potrošnikov smo spodbujali tudi s pomočjo uporabe orodij, ki temeljijo na podatkih; blockchain tehnologije, družboslovnih pristopov in oblikovanja storitev z več dodanimi vrednostmi (ang. multi-value service design). Poudarek na sodelovanju skupnosti in spreminjanju vedenja potrošnikov je ključen za dolgoročni uspeh projekta.

Omogočanje prilagajanja odjema z inovativnimi merilnimi rešitvami

Iskraemecova ključna vloga je bila pilotnim partnerjem zagotoviti tržne vpoglede in izkušnje, zanesljivo merjenje energije ter zmogljivost robnega računalništva v kombinaciji z našimi interno razvitimi algoritmi. Ti se, na primer, uporabljajo tudi za nadzor polnjenja električnih vozil. Z uporabo obstoječih in novih protokolov se je Iskraemeco osredotočil na integracijo elementov v ozadju števca, da bi omogočili storitve prilagajanja odjema. Te storitve so prilagojene spremembam na energetskem trgu, lokalnim razmeram v električnem omrežju in željam potrošnikov ter na koncu prispevajo k učinkovitejšemu in trajnostnemu energetskemu sistemu.
Na poti k naslednji generaciji pametnega merjenja

Iskraemeco na osnovi rezultatov projekta BRIGHT bogati svoje rešitve za upravljanje omrežja naslednje generacije. Ta integracija ne bo le optimizirala nadzora omrežja, temveč tudi demokratizirala energetski trg, saj bo končnim uporabnikom omogočila aktivno sodelovanje v različnih programih upravljanja energije. Iskraemeco bo učinek projekta še povečal z delitvijo ugotovitev med ključne deležnike, kot so DLMS/COSEM in ESMIG, ter širše sprejetje spodbujal tudi s predstavitvami rezultatov na pomembnih dogodkih v industriji.

Iskraemecovo strokovno znanje o pametnih omrežjih preizkušeno v pilotnem projektu Lenart

Na podlagi svojega prispevka k projektu BRIGHT je Iskraemeco sodeloval v pilotnem projektu Doma starejših občanov v Lenartu v Sloveniji. Pilotni projekt je dokazal potencial sistema pametne prilagodljivosti za optimizacijo porabe električne energije, njegov namen pa je bila integracija različnih tehnologij za oblikovanje učinkovitejšega in trajnostnega energetskega sistema.

Pilotni projekt je vključeval več elementov:

  • Pametne polnilne postaje za električna vozila (EV): Te postaje ponujajo pametne možnosti polnjenja glede na dejavnike, kot sta cena in razpoložljivost energije.
  • Fotovoltaična (PV) proizvodnja električne energije: Za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov smo v sistemu uporabljali sončno energijo.
  • Baterijski hranilnik električne energije: Presežek sončne energije je bil shranjen v baterijah, kar je povečalo prilagodljivost in odpornost omrežja.
  • Inteligentno upravljanje naprav: Za optimizacijo porabe energije smo polnilne postaje upravljali na podlagi podatkov v realnem času in zunanjih signalov.
Osrednjo vlogo je igral Iskraemecov eIoT Edge compute modul, ki je obdeloval podatke iz števcev, omogočal komunikacijo, izvajal nadzorne algoritme za polnilne postaje in omogočal njihovo vključitev v pametno omrežje. Algoritmi umetne inteligence, nameščeni v oblaku, so bili razviti za analizo/obdelavo podatkov, pridobljenih iz različnih pametnih naprav, kot so polnilnice za električna vozila, fotovoltaične naprave in senzorji. Hkrati algoritmi na podlagi dodatnih informacij o cenah električne energije in vremenske napovedi generirajo signale za aktiviranje pametnih bremen , v našem primeru polnilnic za električna vozila. Ta bremen a signale pretvorijo v fizične ukrepe, tj. dinamično spreminjanje porabe .

Uspešen pilotni projekt dokazuje izvedljivost povezovanja različnih tehnologij za oblikovanje bolj odzivnega in dinamičnega energetskega omrežja. Pridobljena spoznanja bodo podlaga za prihodnje rešitve za rastoči trg električnih vozil in vse večje povpraševanje po obnovljivih virih energije. Sodelovanje Iskraemeca v projektu še dodatno krepi njegovo zavezanost inovacijam in vodilni vlogi na področju tehnologij pametnih omrežij.

VIR: Iskraemeco