Trgovec Spar Slovenija je lani zabeležil 1,06 milijarde evrov bruto prometa, kar je 10,8 odstotka več kot predlani. Čisti prihodki od prodaje so porasli za 11,3 odstotka na 963,6 milijona evrov. Čisti dobiček je bil s 16,9 milijona evrov višji za 1,4 odstotka.

Ljubljana, 5. septembra - Trgovec Spar Slovenija je lani zabeležil 1,06 milijarde evrov bruto prometa, kar je 10,8 odstotka več kot predlani. Čisti prihodki od prodaje so porasli za 11,3 odstotka na 963,6 milijona evrov. Čisti dobiček je bil s 16,9 milijona evrov višji za 1,4 odstotka.
 
"S poslovnimi rezultati za leto 2022, ki so bili dobri, smo zelo zadovoljni, naš promet je zrasel za skoraj 11 odstotkov, kar je okoli dve odstotni točki več od trga," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal glavni izvršni direktor družbe David Kovačič.

Po ocenah je imel Spar Slovenija, ki ima 112 poslovalnic, devet restavracij, 22 franšiznih trgovin in spletno trgovino, lani 22,8-odstotni tržni delež, kar je 0,8 odstotne točke več kot leto prej. Dobičkonosnost prihodkov je znašala 1,75 odstotka.

"Če smo res takšni nasilneži v verigi in imamo vse pod kontrolo in vse izkoriščamo, potem to svojo moč zelo slabo izkoriščamo. Očitno je ne, ker sicer bi jo lahko oz. morali za kaj več," je Kovačič zavrnil očitke, ki da se pojavljajo, da so "vojni dobičkarji" in imajo visoke marže. Dodal je, da so lastniki z ustvarjenim zadovoljni in da jim je pomembna stabilnost.

V Sloveniji je po njegovih besedah nekdo, ki je uspešen, pogosto "sumljiv, vojni dobičkar, ali je nekaj naredil narobe". Temelj njihovega uspeha je v tem, da so po več raziskavah med potrošniki najkakovostnejši trgovec, je dejal.

Njihova marža je lani v povprečju znašala 26,7 odstotka. Kot je dejal direktor prodaje Uroš Lozej, se morda zdi visoka, a gre za delovno intenzivno panogo in ob odštetju stroškov dela, logistike, energije ipd. je dobičkonosnost omenjenih 1,75 odstotka. "To pomeni, da imamo v Sloveniji zelo konsolidirano trgovino, kjer imamo močno konkurenco," je dejal Lozej.

Lozej je predstavil razrez prodajnih cen nekaterih živilskih izdelkov linije S Budget in postrežnega mesa, ki je pokazal, da so realizirane cene zaradi popustov v obdobju prvih sedmih mesecev letos nižje od rednih cen na 24. avgust ter da so realizirane marže različne, znašajo lahko okoli petino (trajno mleko) oz. 1,4 odstotka (bela moka) ali so negativne (sveže mleko, posrežno in pakirano svinjsko meso).

Kovačič se je odzval tudi na poročanje nekaterih medijev, da je italijanski trgovec Famila precej cenejši. Ko so sami primerjali cene 800 izdelkov v trgovini Famila v Miljah, so ugotovili, da so Sparove cene za okoli odstotek nižje, sveži artikli v Sparu pa da so bili za okoli petino cenejši.

Spar Slovenija je lani zaposloval 5132 ljudi, 122 več kot leto prej. Plače so jim v povprečju zvišali za 10 odstotkov; povprečna plača je znašala 1582 evrov. Regres je znašal 1800 evrov, nagrada za poslovno uspešnost v povprečju 570 evrov bruto.

Družba je lani namenila za 1,7 milijona evrov donacij in sponzorstev. Žrtvam nedavne ujme so namenili 190.000 evrov donacij, od tega 117.000 finančnih donacij zaposlenim.

V načrtu imajo med drugim širitev trgovske mreže, letos bodo predvidoma odprli pet novih trgovin, ter širitev uprave stavbe in skladišča na Letališki v Ljubljani. Glede morebitne gradnje Sparovega centra ob Barjanski cesti v Ljubljani, je Kovačič povedal, da je zemljišče v njihovi lasti, da pa je ključno vprašanje poplavne varnosti, tako da bodo s projektom nadaljevali, ko bodo izvedeni pritopoplavni ukrepi.

Družba Spar Slovenija je v 100-odstotni lasti družbe ASPIAG Management, registrirane v Švici. Mednarodna centrala Spar je na Nizozemskem, ASPIAG pa je holdinška družba, prek katere Spar deluje v severni Italiji, Sloveniji, na Madžarskem in na Hrvaškem.

VIR: STAkrog